Politică

CRIN ANTONESCU, pentru Gândul

Ziarul de Vrancea
12 iul 2013 1098 vizualizări
"Nu regret că l-am menţinut pe Fenechiu în Guvern. A fost un ministru excelent, cred în nevinovăţia lui"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pentru gândul că nu regretă că ministrul Fenechiu a fost menţinut în funcţie până la condamnarea sa de instanţă şi crede în nevinovăţia acestuia. Liberalul a subliniat că nu îi va cere lui Relu Fenechiu să-şi dea demisia din funcţia de vicepreşedinte al PNL.

"Nu regret că nu şi-a dat demisia mai devreme sau că partidul nu l-a retras, nu regret decizia pe care partidul a luat-o de a-l desemna pe Relu Fenechiu ca ministru. Aşa cum am spus de mai multă vreme într-o asemenea variantă, în faţa unei asemenea decizii, chiar dacă ea nu este definitivă şi chiar dacă eu cred până la o sentinţă definitivă în nevinovăţia lui Relu Fenechiu. Evident, din punct de vedere politic, acesta se retrage şi PNL va face o nouă desemnare pentru un titular la ministerul Transporturilor. Nominalizarea se va face la începutul săptămânii viitoare în Biroul Politic al PNL, luni, sau mai probabil marţi şi acest for va desemna viitorul ministru al Transporturilor. Nu îi voi cere lui Relu Fenechiu să se retragă din funcţia de vicepreşedinte al PNL. Repet, este vorba de o decizie care nu este definitivă, sigur că ea face imposibilă rămânerea în funcţia de ministru, dar trebuie să spun încă o dată la capătul acestui scurt mandat, Fenechiu a fost un ministru excelent", a precizat pentru gândul Crin Antonescu.

Liderul PNL a precizat că Fenechiu a rezolvat două probleme extrem de importante pentru economia românească: deblocare fondurilor pe programele europene de transport şi privatizarea CFR Marfă.

"A fost un ministru foarte bun, eu îi mulţumesc pentru activitatea desfăşurată şi sper în continuare ca în evoluţia ulterioară a procesului să îşi demonstreze nevinovăţia. Nu fac eu evaluarea dacă PNL a pierdut la capitolul imagine prin menţinerea lui Fenechiu în Guvern. Repet un lucru care a fost valabil până acum şi care va fi valabil şi de acum înainte: PNL consideră că este de datoria sa, atunci când este la guvernare să desemneze miniştri competenţi. Cred că este foarte important pentru România că Relu Fenechiu în fruntea ministerului Transporturilor a atins cele două obiective foarte importante de care vorbeam mai înainte", mai spune Antonescu.

Premieră în justiţie: condamnarea unui ministru aflat în funcţie

Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu (PNL) a fost condamnat astăzi de un complet de trei judecători ai Curţii Supreme la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul "Transformatorul". Decizia nu este definitivă, iar DNA şi avocaţii lui Fenechiu au formulat recurs. Condamnarea lui Fenechiu marchează o premieră în Justiţie fiind primul caz de ministru în funcţie condamnat. Fenechiu a fost trimis în judecată pentru 46 de infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu. Instanţa a menţinut şi sechestrul instituit de procurorii pe proprietăţile şi masina BMW X 6 ale lui Relu Fenechiu.

La scurt timp după aflarea sentinţei, premierul Ponta a anunţat că ministrul Fenechiu şi-a depus demisia, iar el va trimite documentele necesare la Palatul Cotroceni pentru a prelua interimatul la Transporturi. Anterior deciziei instanţei, primul-ministru declarat că speră că Fenechiu să fie achitat de către instanţa supremă.

Premieră la Guvern: demisie prin telefon

Deşi premierul a vorbit despre demisia ministrului Fenechiu şi preluarea interimatului la Transporturi, ministrul Fenechiu a declarat în exclusivitate pentru gândul că nu şi-a depus demisia şi că va face acest lucru după o discuţie pe care o va purta mâine cu premierul Ponta.

În pofida faptului că nu a existat o demisie semnată, premierul Ponta a decis să trimită actele la Palatul Cotroceni.

Decretul de revocare din funcţie a ministrului Relu Fenechiu a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu imediat ce propunerea din partea premierului Victor Ponta a ajuns la Palatul Cotroceni. Practic, fostul ministru liberal al Transporturilor a fost înlocuit din funcţie prin demitere şi nu printr-o demisie semnată de acesta. Revocarea este justificată "având în vedere propunerea primului-ministru".

Primul-ministru a precizat că a luat această decizie în urma unei discuţii telefonice purtată cu ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, care şi-a dat demisia prin telefon, deoarece nu se afla în Bucureşti.

După condamnarea în premieră şi demisia lui Fenechiu reprezintă o premieră, ea fiind făcută prin telefon.

"Domnul Fenechiu, nefiind în Bucureşti, nu putea să scrie efectiv documentul, ci a vorbit cu mine. Dacă a vorbit cu mine la telefon n-aveţi încredere? Poate să-şi dea demisia spunându-mi mie la telefon", a afirmat premierul Ponta.

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.