Politică

Băsescu, în conflict deschis cu guvernul

Ziarul de Vrancea
2 mar 2013 1024 vizualizări
"Mă delimitez de afirmaţiile ministrului de Externe referitoare la Schengen. Să renunţe". REACŢIA lui Ponta

 Preşedintele Traian Băsescu îl somează pe ministrul de externe, Titus Corlăţean, să renunţe la afirmaţiile ultimative potrivit cărora România nu va mai fi interesată de Schengen dacă aderarea ţării noastre va fi amânată din nou.

  "Afirmaţiile domnului ministru Titus Corlăţean reprezintă strict opinia personală a ministrului Afacerilor Externe şi pot fi considerate cel mult o propunere de poziţionare. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se delimitează de aceste afirmaţii şi reiterează faptul că România îşi menţine întregul interes pentru aderarea la spaţiul Schengen cât mai curând. Domnul preşedinte Traian Băsescu îl invită pe domnul ministru Titus Corlăţean să renunţe la afirmaţii de acest gen pentru a nu crea o percepţie falsă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeană a României şi îi cere, în schimb, să acţioneze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condiţiilor directe si indirecte legate de acest proces", se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Preşedintele precizează că aderarea la spaţiul Schengen "constituie un drept al României şi al cetăţenilor români stabilit prin tratatele constitutive ale Uniunii Europene şi consemnat ca atare în Tratatul de Aderare al României."

"România trebuie să reuşească să se integreze în spaţiul Schengen”, afirmă Băsescu.

Precizările premierului

   Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, nu a vorbit în nume personal, ci în numele Guvernului pe tema Schengen, a declarat agenţiei MEDIAFAX premierul Victor Ponta, care a precizat că Guvernul a făcut tot posibilul pentru o decizie pozitivă şi că încă speră la o astfel de decizie.

În cazul în care decizia va fi de amânare a aderării la Schengen, va fi nevoie de o soluţie politică, iar Guvernul va aştepta fără ca această temă să mai reprezinte un punct principal de discuţie, a adăugat premierul.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.

"Care este concluzia? Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, (înseamnă - n.r.) faptul că acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut. (...) Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă", a afirmat Corlăţean, vineri seară, într-o emisiune la Realitatea TV.

MRU: Poate Ponta a ştiut

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că va cere audierea în parlament a ministrului de Externe Titus Corlăţean, pe care l-a acuzat că are o atitudine antieuroepeană. Mai mult, el nu a exclus ca premierul Victor Ponta să fi ştiut despre poziţionarea lui Corlăţean.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
jhon, acum 4070 zile, 8 ore, 35 minute
daca v-ar veni in gand sa iesim de tot din UE,ati ace fericiti in jur de 22 de milioane de romani
Ulise Grosu, acum 4070 zile, 20 ore, 29 minute, 44 secunde
Basescu este in conflict descchis cu POPORUL ROMAN, nu cum se afirma in titlul articolului, citez : 'Băsescu, în conflict deschis cu guvernul"
@GICU, acum 4070 zile, 21 ore, 16 minute, 10 secunde
vezi daca te-a lasat mamica ta singur acasa? Te joci la calculator in loc sa faci nani!
petrovic mihai, acum 4071 zile, 8 ore, 17 minute, 36 secunde
ne-am saturat de basescu!
Stavarache, acum 4072 zile, 9 ore, 42 minute, 52 secunde
Tu nu te uiti draga Gicule ce fata de harciog betiv are nenea asta Base, cred ca si a ta tot asa este. Si cati barbati adevarati sunt in tara asta, unde l-ati gasit pe asta? Ciocu mic Gicule ca citeste integral
Stavarache, acum 4072 zile, 10 ore, 56 minute, 49 secunde
Felicitari! Romania ar trebui sa schimbe macazul. Sa nu se mai roage-ploconeasca in fata europenilor. Va rugam frumos, ne primiti si pe noi? Nu! Europenii vor avea mai tarziu interes sa ne primeasca. citeste integral
GICU, acum 4072 zile, 10 ore, 23 minute, 36 secunde
NEA STAVARACHE ,BATE-TE NOROCUL NUMAI PROSTI VORBESTI, DOCUMENTEAZA-TE BRE INAINTE DE A LANSA FITILE PE PIATA, LA ST. GHEORGHIU NU TE-AU INVATAT COMUNISTI DESPRE SCHENGEN ? LASA BRE SA INTRE COPII SI citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.