Politică

Primul scandal major al guvernarii USL. Lider PNL: "Daca ne sicanam asa intre noi, meritam sa ajungem ca PDL"

Ziarul de Vrancea
8 feb 2013 1660 vizualizări
In timp ce sarbatoresc cu discursuri optimiste doi ani de USL, PSD si PNL se calca pe picioare dupa perdea.

Liberalii si PSD-istii isi pun reciproc bete in roate in impartirea in guvern a zonelor de influenta. Dupa o luna si jumatate de la reinstalare, Victor Ponta inca tine in sah o buna parte din secretarii de stat ai PNL si PC carora le amana numirile. Altii, desemnati in ministere bicolore, nu au nici pana acum atributiile stabilite.

Dincolo de secretarii de stat tinuti pe lista de asteptare sau de cei decorativi, marea disputa interna in guvern ramane cea legata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, a carei impartire intre Ministerul Transporturilor, aflat la PNL, si Departamentul Proiectelor de Infrastructura, controlat de PSD, nu are nici pana la aceasta data un termen precis. Pana atunci, toate proiectele banoase de infrastructura rutiera, atat cele legate de autostrazi, cat si cele pentru drumuri, sunt gestionate exclusiv de ministrul PSD Dan Sova.

Primul semn fatis al tensiunilor din guvern a fost schimbul de replici acide intre primul-ministru Victor Ponta si ministrul liberal Varujan Vosganian, executat insa scurt de seful sau de la Palatul Victoria: "Nu tin pe nimeni cu forta in guvern. Cine nu vrea sa ramana poate sa plece".

Liberali pe lista de asteptare

PNL si PC i-au pus lui Ponta pe masa 30 de nume de secretari de stat. Jumatate dintre ei urmau sa fie transferati din guvernul Ponta I, pastrandu-si posturile si atributiile. Reorganizarea ministerelor si schimbarea denumirii lor a facut insa ca in cele mai multe cazuri pentru definitivarea numirii pe noul val acestia sa trebuiasca eliberati din functie si desemnati din nou.

In cazul PSD-istilor operatiunea s-a derulat fara probleme, deciziile de eliberare din functie si de reinstalare fiind semnate in aceeasi zi. Iulian Matache, propus de Marian Oprisan la Dezvoltare, Gigel Paraschiv, apropiat al Ecaterinei Andronescu la Educatie, Carmen Tocala, sustinuta de Victor Ponta la Tineret si Sport, Maya Teodoriu, transferata de PSD de la Justitie la Proiectele de Infrastructura sunt cateva astfel de exemple.

Ca si altii, liberalul Stelian Fedorca pe de alta parte inca isi asteapta randul, desi toti ceilalti trei secretari de stat de la Educatie au fost demisi si reinstalati de cateva saptamani. "Cat timp nu exista inca o decizie de eliberare, sunt in functie. Nu stiu cand voi fi numit in continuare. Am sustinerea PNL, imi astept randul", a explicat Fedorca pentru gandul.

Ponta refuza "pe surse" secretarii de stat ai PNL. Cazul Trache

Conflictele latente apar insa in jurul secretarilor de stat tinuti sine die pe lista de asteptare. Potrivit unor surse din guvern, premierul si-ar fi justificat lipsa de reactie prin trimiterea acestora in verificari la SRI, SIE, DNA, ANAF sau DGIPI. In capul listei celor care starnesc controverse s-ar afla numele lui Grigore Trache, propus de liberali sa promoveze de la pozitia de consilier la Ministerul Dezvoltarii, condus pana recent de liberali, la cea de secretar de stat.

Fost primar, vreme de patru mandate, al orasului Popesti Leordeni din Ilfov, Trache este un apropiat al sefului Consiliului Judetean, Marian Petrache. Potrivit relatarilor din presa, Grigore Trache a fost implicat intr-un scandal privind terenurile Danubiana, societate preluata de grupul Tofan, al carui consultant a fost Theodor Stolojan, fost presedinte al PNL. In 2010, numele sau a aparut intr-un alt scandal, dupa ce a accidentat un batran pe trecerea de pietoni. "Orice om trebuie sa-si duca crucea, daca a gresit cu ceva sa plateasca. Dar aceasta propunere nu e un moft. A fost o recunoastere a filialei fata de devotamentul lui. Trache a fost primar patru mandate, are experienta necesara pentru acest post, altfel nu-l propuneam", spune Marian Petrache, contactat de gandul.

Liderul PNL Ilfov admite ca pe cai neoficiale i s-a semnalat reticenta lui Ponta in a-l numi pe Trache, dar oficial nu i s-a cerut o alta numire. "Daca sunt dovezi, suspiciuni reale, eu sunt de acord sa fac alta numire, dar sa-i spuna primul-ministru lui Crin Antonescu si Crin Antonescu sa-mi ceara asta. Eu astept sa fie numit. Daca are o problema el, sa plateasca. Nu vreau sa-l contrazic pe primul-ministru. Imi amintesc ce a spus cand a venit in Biroul Politic al PNL - daca avem probleme sa le discutam intre noi inainte sa le scoatem afara. Sunt de accord ca trebuie sa se aplice un standard, dar sa fie acelasi si la secretari de stat ca si la ministri. Daca ne sicanam asa intre noi si nu vedem problema guvernarii, inseamna ca ne meritam soarta, sa ajungem ca PDL-ul", crede Petrache.

Pe lista de asteptare sunt insa in continuare jumatate din cei 12 secretari de stat noi propusi de PNL pe 14 ianuarie: Este cazul lui Manuel Donescu (Economie), fost consilier personal al ministrului Varujan Vosganian, intrat in conflict deschis cu Victor Ponta, al fostului PDL-ist Ionut Iuga (Ape) si al lui Gelu Puiu (Paduri), invinuit intr-un scandal legat de un accident rutier si fiul fostului sef al fabricii de cherestea Moldovita, care a fost in portofoliul de afaceri al fratilor Hayssam.

In aceeasi situatie se afla Iulia Corut, propusa de liberali sa fie avansata din director de cabinet al ministrului Muncii secretar de stat responsabil de fonduri europene, dar si cativa dintre oamenii PC. Achim Irimescu, sustinut de Daniel Constantin la Agricultura, nu a fost reinstalat inca in functie, cu toate ca ministerului i-a fost aprobata noua organigrama, iar pentru Dan Enache, care ar urma sa fie secund la IMM-uri si Mediu de Afaceri, ministrul Maria Grapini insista inca asupra numirii. "La mine sunt doi secretari de stat. Probabil ca vor fi numiti joi, asa sper. Am vorbit si azi cu primul-ministru", a explicat Grapini.

Contactat de gandul, premierul a expediat scurt subiectul. "Sunt niste probleme la ministrii delegati. O sa-i numesc", a spus Victor Ponta, fara a avansa vreun termen.

Cand se divizeaza CNADNR: "Anul asta. E viitorul simplu"

O parte dintre secretarii de stat au fost acceptati de ministri scrasnind din dinti. La cateva zile dupa alegeri, liderii PSD din teritoriu anuntau ce vor. Pe "Valerica un baiat care a performat", il cerea public Radu Mazare la butoanele Transporturilor pe Valentin Preda, secretar de stat si in guvernul Ponta I. "Eu zic ca nu va mai fi", replica ministrul Relu Fenechiu, pentru gandul, pe 2 ianuarie, la scurt timp dupa instalarea in minister. Valentin Preda era eliberat din functie pe 3 ianuarie. Pe 16 era repus la minsiter, fiind singura exceptie de secretar de stat care isi pastreaza locul cu o intrerupere de doua saptamani.

Cea mai mare disputa guvernamentala legata de aTransporturi este insa transferul CNADNR la departamentul lui Dan Sova. In ordonanta de reorganizare a guvernului, din 22 decembrie, CNADNR era trecuta in 15 zile in subordinea lui Sova, urmand sa fie divizata in "doua noi companii nationale, respectiv Compania Nationala de Autostrazi S.A. si Compania Nationala de Drumuri Nationale S.A.". Ordonanta nu prevede insa niciun termen in acest sens.

Nici in interiorul guvernului nu se manifesta vreo graba. "O sa le despartim. Cand? Anul asta. E viitorul simplu", a evitat Dan Sova sa explice in ce stadiu sunt in acest moment negocierile. Pana la divizare, autoritatile locale discuta deja de proiecte de drumuri nationale finantate prin departamentul condus de Sova.

gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 4095 zile, 11 ore, 37 minute, 20 secunde
Intaratai drace!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.