Politică

gandul.info:GUVERNUL PONTA II a trecut de Băsescu. Lista miniştrilor şi marile dispute dintre PSD şi PNL.

Ziarul de Vrancea
17 dec 2012 1228 vizualizări
Liberalii şi social-democraţii negociază intens împărţirea ministerelor din Guvernul Ponta II, marile probleme apărând la repartizarea ministerelor de Finanţe, Apărare, Interne şi Fonduri Europene. De asemenea există discuţii în ceea ce priveşte rolul celor doi vicepremieri ai Executivului.

 

 

Vezi aici cum va arăta Guvernul Ponta II - cine vor fi miniştrii negociaţi şi câte ministere vor fi

Dată ca sigură, spargerea Ministerului de Finanţe în două structuri prin apariţia unui Minister al Bugetului nu este privită cu ochi buni în PNL, liberalii dorind ca această divizare să nu aibă loc.

"În această situaţie toate unităţile de control vor rămâne la Ministerul de Finanţe, Ministerul Bugetului este cel care va împărţi banii, repartizează banii pentru învăţământ, pentru sănătate, pentru agricultură. Această dualitate a puterii naşte conflicte întotdeauna, divergenţe majore între cel care se ocupă de colectare şi cel care împarte banii", au declarat pentru gândul liderii PNL. Potrivit acestora, cheltuielile vor creşte în urma acestei reaşezări ministeriale.

În acest moment, singura ţară din Europa care are un minister al Bugetului este Franţa, de unde s-a inspirat şi premierul Victor Ponta. În România, sistemul a mai fost testat în perioada 1991-1992 şi în 1996-1998, dar s-a renunţat la idee în favoarea unui singur minister de Finanţe.

Liberalii doresc ca titularul de la Finanţe să fie actualul ministru al Economiei, Daniel Chiţoiu. Premierul Victor Ponta a recunoscut că îşi doreşte ca acest post să revină PSD, pentru a avea o legătură directă cu viitorul ministru de finanţe

În Apărarea cui?

O luptă intensă se dă în aceste zile şi pentru portofoliul de la Apărare unde Gabriel Oprea, datorită relaţiile personale pe care le are cu premierul Ponta, aspiră la titlul de ministru. Calculele celor din Alianţa de Centru - Stânga (PSD - UNPR) au fost răsturnate însă de Crin Antonescu care a declarat că nu îi acordă şanse foarte mari lui Gabriel Oprea pentru a se reîntoarce la Ministerul Apărării.

Liberalii doresc ca acest minister să fie repartizat PNL, în cărţi pentru el aflându-se vicepreşedintele Sorin Frunzăverde, fost ministru al Apărării şi actualul ministru Corneliu Dobriţoiu.

În sprijinul liberalilor au sărit şi lideri de filială ai PSD, care nu sunt de acord cu reîntoarcerea lui Gabriel Oprea în Guvern.

"Gabriel Oprea nu o să fie ministru, vă garantez eu, nu va fi niciun ministru. Acest minister îl va lua PNL, discuţia este dacă îl va lua Frunzăverde sau Dobriţoiu", a declarat Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa.

Internele

O altă schimbare de structură a Guvernului Ponta II faţă de actualulul Cabinet este cea de la Ministerul de Interne şi al Administraţiei. Acesta se va sparge în două, Ministerul de Interne fiind disputat între Mircea Duşa de la PSD şi Radu Stroe de la PNL.

Surse din PSD susţin că Victor Ponta i-a promis lui Duşa că va rămâne pe poziţie şi în viitorul Guvern. Totodată, liberalii fac presiuni pentru ca acest minister să le revină.

Fondurile Europene

Problemele ţării noastre în absorbţia fondurilor europene încearcă să fie rezolvate în viitoarea guvernare de apariţia unui Minister al Fondurilor Europene care să aibă atribuţii mai puternice în acest sens decât actualul Minister al Afacerilor Europene.

Favorit să preia acest minister este Eugen Teodorovici, actualmente senator PSD şi consilier al premierului Victor Ponta. Liberalii o propun la şefia acestui minister pe europarlamentarul Ramona Mănescu.

O discuţie în interiorul USL este ca de coordonarea banilor europeni să se ocupe actualul secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cel care este în cărţi şi pentru postul de vicepremier. El va avea în coordonare şi o Agenţie specială care să se ocupe de absorbţia fondurilor europene pe lângă Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale.

Victor Ponta urmează să fie nominalizat de preşedintele Băsescu, după consultările de la Cotroceni, să formeze Guvernul, el având la dispoziţie zece zile pentru a se prezenta în faţa Parlamentului cu noua echipă guvernamentală pentru a primit votul de învestitură.

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.