Politică

VIDEO!!!! Vrabie trece peste capul lui Bacinschi: s-a interzis afişajul electoral în Focşani

Iulia Crețu
8 nov 2012 4219 vizualizări
Consilierii USL au găsit ieri marea urgenţă în Focşani: să interzică bannerele şi mesh-uri candidaţilor la alegerile parlamentare. Intr-o şedinţă de îndată, ieri, s-a decis şi cuantumul sancţiunilor: între 1.000 şi 2.500 lei pentru cei care fac promovare de acest gen. Hotărarea este cel puţin dubioasă, mai ales că miercuri, primarul Bacinschi spunea că se va face promovare electorală. Nemulţumit de hotărarea aceasta, democratul Nicu Tănase a găsit un nou înţeles pentru USL: “Unde Sunt Libertăţile”, enervandu-l pană la ţipete pe iniţiatorul legii locale, Cătălin Vrabie de la PSD. Se pare că tensiuni grave sunt şi între Vrabie şi Bacinschi, primarul lipsind de la şedinţa de ieri. Prefectura ar trebui să judece: interzicerea afişajului întrunea caracterul de urgenţă pentru şedinţa de îndată?

Majoritatea USL de la Consiliul Local Focşani a adoptat ieri, în cadrul unei şedinţe de îndată, un proiect de hotărare privind interzicerea afişajului electoral de orice fel, amplasat prin lipire, vopsire, agăţare sau prin orice altă modalitate în anumite locaţii de pe raza municipiului Focşani. Şedinţa nu a fost lipsită de tensiuni. În primul rand, a lipsit primarul Decebal Bacinschi, cel care, cu o zi înainte de şedinţa de CL, anunţa partidele şi mass-media că la parlamentare se va face campanie, prin giratorii, pe blocuri şi în alte locuri decat cele convenţionale. Apoi, consilierii municipali de la APV şi PP-DD au reclamat că acest proiect îngrădeşte drepturile democratice, că nu întrunea caracterul de urgenţă pentru a fi supus votului într-o şedinţă de îndată şi că explicaţia că “astfel ţinem oraşul curat” nu stă în picioare. Democraţii au votat împotrivă, iar PP-DD s-a abţinut. Proiectul a fost iniţiat de consilierii PSD Cătălin Vrabie, Ionuţ Mersoiu, Gabriel Necula şi Dorian Alecsandrescu şi a întrunit majoritate. 

USL – Unde Sunt Libertăţile?

Proiectul este acelaşi cu cel de la alegerile locale din vară, cand în Focşani nu s-au lipit afişe decat pe panourile Primăriei. Este de rezonanţă scandalul mesh-urilor lui Alin Trăşculescu date jos cu forţa de pe blocurile din oraş, dar şi faptul că la finele campaniei, în ciuda interdicţiilor, afişele PSD erau lipite peste tot, de la scări de bloc şi pană la magazine. Chemarea consilierilor în şedinţă “de îndată” pentru interzicerea publicităţii electorale l-a determinat pe Nicu Tănase, de la PDL, să puncteze că în Legea 215/2001, a administraţiei locale, se precizează clar că astfel de întalniri se fac numai în caz de forţă majoră. Or, interzicerea campaniei electorale nu “ardea”. “Nu mi se pare normal să facem o şedinţă “de îndată” pentru a interzice afişajul, vă citez din Legea 215. Parcă nu mai suntem o ţară democratică. Este vreo nenorocire în oraş? Nu mi se pare normal să te opui unui drept caştigat după Revoluţie. Mă uit şi la colegii noştri liberali, pentru că se declară urmaşii Brătienilor. Colegilor din USL, haideţi să vă uitaţi mai mult spre America şi Europa, nu spre Rusia. A fost campanie şi în America, nu cred că s-a întamplat ce este la Focşani. Ajungeţi ca USL să însemne Unde Sunt Libertăţile, mergem spre dictatură, e scandalos”, a declarat Nicu Tănase. 

Liberalii din CL, muţi şi legaţi de maini de PSD

FOTO: Liberalii din Consiliul Local nu-şi prea permit să vocifereze la adresa celor din PSD şi o fac pe muţii

La randul său, consilierul PSD Bogdan Matişan a explicat că prin interzicerea afişajului în alte locuri decat cele aprobate de Primărie va fi mai multă curăţenie în oraş. Asta cu toate că mulţi cetăţeni l-ar contrazice în privinţa ordinii din oraş. “Această idee provine din mandatul anterior, am făcut un test la alegerile locale cand oraşul a fost curat. În stăinătate se afişează numai în locuri speciale, nu să puneţi în copaci, pe copaci, pe pubele. Focşănenii nu mai vor mizerie”, a spus şi Matişan. Atins la istoria liberalilor, consilierul PNL Dragoş Horhocea a considerat că trebuie să-i dea replica lui Tănase.

Liberalii de acum, muţi şi legaţi de maini în CL Focşani, par a uita umilinţele aplicate de PSD în anii din urmă, înghiţind orice idee a social democraţilor. “În campaniile trecute, era un banner PNL şi 20 de la PSD, acum s-a creat un echilibru. Îmi amintesc în campania de la locale cand în Piaţa Unirii trona o reclamă negativă. Pană acum au fost numai afişe cu “ală e chior”, “ăla e şchiop”, această decizie nu are legătură cu Brătienii, cu secolul 21 şi lupta electorală de acum. Nu cred că democraţia moare. Dacă pleci din Focşani, vezi 20 de bannere cu glume proaste”, a spus şi Dragoş Horhocea.

“Nu faci notorietate în 30 de zile dacă îţi stă chipul pe blocuri”, a fost de părere şi Liviu Oloeriu de la PSD. 

Bacinschi a lipsit, deranjat de proiectul lui Vrabie

Cei de la PP-DD au întrebat de ce ideea interzicerii afişajului nu le-a venit celor de la PSD mai devreme, nu cu cateva zile înainte de debutul campaniei. “Ne-am abţinut şi la comisie la acest proiect. Se putea discuta mai devreme. Dacă avem bannere comerciale în Focşani, de ce să nu avem şi electorale?Tot oraşul este praf şi la toate colţurile este mizerie, aşa că explicaţia cu ţinem oraşul curat nu este valabilă”, a spus Lionida Milea, consilier municipal PP-DD.

După atatea discuţii, a intervenit enervat şi Cătălin Vrabie, liderul grupului USL din CL Focşani, iniţiatorul, care le-a reproşat celor din PDL şi PP-DD că nu sunt interesaţi de proiectele Primăriei. În stilul său arogant, acesta a spus că legea o face votul în CL şi că primarul Decebal Bacinschi nu are nimic de spus, după ce Nicu Tănase i-a atras atenţia că primarul anunţase cu totul altceva miercuri. Şi de aici la o ceartă generală nu a fost decat un pas. Vrabie i-a acuzat pe democraţi şi pepededişti că nu răspund la telefoane şi i-a ameninţat că le va cere semnături pentru a participa la proiecte, deşi nu are nicio autoritate în acest sens. 

Sabotaj? USL nu-i dă voie lui Nica să-şi facă promovare

FOTO: Cătălin Vrabie, liderul grupului USL din CL Focşani, a ratat şansa de a fi primarul de facto al Focşaniului iar acum îl sabotează pe Bacinschi

Vehemenţa lui Cătălin Vrabie pentru a trece acest proiect în CL a ridicat multora semne de întrebare. Deşi ieri a fost ziua de nume a sa, edilul Decebal Bacinschi a lipsit de la şedinţă. Surse din apropierea primarului au declarat că acesta era extrem de deranjat de atitudinea consilierilor PSD, adică exact a colegilor săi. De altfel, în ultimul timp s-a văzut o relaţie extrem de tensionată între Bacinschi şi Vrabie, ceea ce îi face pe mulţi să se întrebe ce este la mijloc. Se pare că, înainte de desemnarea candidaţilor la Parlamentul Romaniei, a existat varianta cu Decebal Bacinschi candidat pe Colegiul 1 Focşani. Iar în cazul plecării sale la Bucureşti, Primăria Focşani ar fi ajuns pe mana lui Vrabie. Cum locul la deputaţi a fost atribuit lui Ciprian Nica, Vrabie a rămas să se uite de pe gard în curtea Primăriei Focşani. Totuşi, aceste şicane nu fac decat să arate cat de mare este “foamea” de glorie pentru speranţa social democrată. 

Prefectura decide: a întrunit şedinţa caracterul de extremă urgenţă?

Deranjat de decizia USL de a vota interzicerea afişajului în Focşani s-a arătat şi candidatul ARD la Colegiul 1 Senat, avocatul Codruţ Balaş. Acesta a asistat la şedinţă şi, după votul aleşilor, a răbufnit, spunandu-le să le fie “ruşine”. Evident, remarca acestuia i-a enervat pe social democraţi care cereau să vină gardianul. Decizia de interzicere a afişajului politic în campania care stă să înceapă în Focşani îl va afecta şi pe candidatul USL la Camera Deputaţilor, notarul păncean Ciprian Nica. Acesta a dres-o spunand că în perioadă de criză poate este mai bine aşa, însă a recunoscut că mai multe afişe l-ar fi ajutat în oraş, el fiind un păncean care şi-a făcut mai mult campanie pe la Adjud. În acest caz ar trebui să decidă şi Prefectura Vrancea, mai ales în privinţa caraterului de urgenţă al proiectului de interzicere a afişajului electoral. Cum şi acolo sunt liberali de paie, este foarte clar ce se va întampla în campanie. La Camera Deputaţilor în municipiu candidează Raluca Ioan – ARD, Ciprian Nica – USL şi Sorin Hornea – PP-DD. Pe Colegiul 1 Senat sunt Petru Filip – USL, Codruţ Balaş - ARD şi Aurel Bacu – PP-DD. Campania electorală începe astăzi, ora 7.00. (Iulia CREŢU)

Pe platforma web tv a ZdV puteţi urmări imagini de la şedinţa Consiliului Local Focşani. 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 15

Adaugă comentariu
Ulise Grosu, acum 4185 zile, 23 ore, 6 minute, 49 secunde
@Ulise cel spumos Nu stiu de ce credeti ca "bat apa in piua", iar in ceea ce priveste rautatea si invidia sincer sa fiu, nu stiu de unde le-ati scos.In ceea ce priveste mersul la biserica, citeste integral
serban, acum 4185 zile, 23 ore, 7 minute, 19 secunde
Băăăăăă...ce de lume proastăăăăăăă.
itiii, acum 4186 zile, 24 minute, 20 secunde
Nu asa ca sunt permise numai pentru cei de la USL????????? Le este frica???/ Astia fac ordonante si legi asa cum vor??? TREZITI-VA OAMENI BUNI SI NU-I MAI VOTATI........
Ulise cel spumos, acum 4186 zile, 50 minute, 54 secunde
Stimabile d-le Ulise cam bati apa in piua .Iti recomad sa nu mai fii rautacios si invidios ca viata nu-i de-o zi. Mai du-te pe la biserica ,stai sa te citeasca un preot poate revii la normalitate.Ca citeste integral
eu, acum 4186 zile, 52 minute, 4 secunde
mda
Ulise Grosu, acum 4186 zile, 2 ore, 30 minute, 28 secunde
@PT Ulise cel spumos !. Desi v-ati autointitulat un "NIMENI in drum" pentru faptul ca nu v-ati luat nici un pseudonim, dupa modul in care este scris comentariul, cred ca este vorba de citeste integral
Nedumeritul, acum 4186 zile, 3 ore, 27 minute, 26 secunde
Ulise este Lukasenko de Vrancea . Il barfesti pe Tanase dar esti la unghea mica a lui,si pe deasupra si invidios. E adevarat are niste calitati de om serois ,cultivat,orientat i se mai spune Nicu fara citeste integral
PT Ulise cel spumos !, acum 4186 zile, 4 ore, 11 minute, 18 secunde
Ulise tu si cu Danb faceti parte din aceiasi gasca la toate comentariile va apeceti unul pa altul . Poate ca acum in campanie va da partidul cate o caldare sau si 1kg de faina.Ce ziceti voi este o citeste integral
Ulise Grosu, acum 4186 zile, 6 ore, 51 minute, 48 secunde
Regret ca nu am stiut de sedinta de ieri a CL Focsani, pentru a savura si eu spectacolul politic mioritic de Focsani. Eu am anticipat ca prezenta campanie electorala va fi una "spumoasa" si citeste integral
, acum 4186 zile, 7 ore, 16 minute, 5 secunde
Nicu Tanase singur consilier cu coloana vertebrala si foarte ambitios. Codosii si ciocoii de la PP DD si aripa bolsevica de la PNL din USL au tradat .PSD asa le este doctrina din fire...bolsevica .nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.