Politică

Secretele lui Dusa la numarea romanilor

Ziarul de Vrancea
12 aug 2012 1262 vizualizări
Ministrul de Interne explica cum se vor "reactualiza" listele electorale permanente intr-un interviu realizat de Gandul

La doar o saptamana de la preluarea postului, noul ministru de Interne, Mircea Dusa, dezvaluie intr-un interviu pentru gandul cum vor fi "periate" listele electorale permanente, care ii sunt prioritatile pana la alegerile parlamentare, ce ii va spune ambasadorului SUA daca acesta il va vizita si pe el la minister si ce crede despre urmarirea penala a subalternilor sai Ioan Nicolae Cabulea, secretar de stat in MAI, chestorul principal de politie, si Constantin Manoloiu, seful Evidentei Populatiei.

Domnule ministru, in privinta actualizarii listelor electorale permanente: nu mai facem mini-recensamantul, facem doar o radiere?

Nu. Facem o actiune care este strict legala si institutionala, aceea de a vedea daca pana la data de referinta prevazuta in lege legat de referendum au fost sau nu au fost operate datele in listele electorale.

Concret, cine si cum va face acest lucru?

Pai, conform legii, in Romania, abilitat sa verifice daca administratia locala respecta legalitatea este prefectul. Este o actiune de evaluare a activitatii la nivelul operatorilor care trebuie sa trimita informatii spre sistemul informatizat de evidenta a persoanelor.

Operatorii fiind cine, primarii?

Operatorii fiind cei care au atributii de stare civila la nivelul primariilor, dupa aceea serviciile teritoriale ale directiei de evidenta informatizata a persoanei la nivel de judet si, de asemenea, la nivelul consiliilor judetene, cei care trebuie sa opereze in baza de date informatiile pe care le primesc legal. Adica pe baza certificatului de deces, pe baza certificatului de nastere, pe baza documentelor care stabilesc domiciliul, daca au fost operate la timp sau nu in sistemul de evidenta informatizata a persoanelor. Este o chestiune strict legala si care trebuie sa se petreaca zi de zi si ceas de ceas, aceste informatii trebuie introduse in sistem permanent, nu avem in lege termene legate de operarea informatiilor de stare civila, trebuie sa se desfasoare permanent aceasta activitate. Si primarii, ca reprezentanti ai statului in anumite cazuri - si Legea 215 a administratiei publice locale asta spune, ca in anumite cazuri, unul dintre ele fiind chiar cel legat de starea civila, primarii sunt reprezentanti ai statului - trebuie, conform legii, sa faca acest lucru. E o activitate normala, care ar trebui sa se petreaca permanent si daca acest lucru s-ar intampla, sigur ca n-ar aparea decalaje intre ceea ce exista in sistemul informatic si realitate.

Bun, si ce masuri preconizati ca aceste actualizari sa se faca zilnic, cum spuneti?

Masurile sunt cele prevazute de lege, pentru neactualizarea listelor electorale permanente sunt sanctiuni contraventionale, pe care competenti sa le aplice sunt cei de la Autoritatea Electorala Permanenta. Dar eu cred ca va trebui ca in Romania sa se aduca anumite imbunatatiri si perfectionari sistemului legislativ si in acest domeniu, pentru ca odata si odata aceste liste electorale sa fie reale, iar defazarea aceasta intre lista electorala si ceea ce exista in realitate sa fie una cat mai mica, adica intervalul acela in care sunt introduse in baza de date informatiile oferite de catre toti operatorii.

Veti solicita Autoritatii Electorale Permanente activarea acestui regim sanctionatoriu?

Nu, n-o sa solicit nimic, eu doresc ca fiecare institutie a statului sa-si faca datoria conform legii.

Si daca, asa cum domnul Blaga a anuntat deja, primarii PDL nu vor face "perierea" listelor pe care ati cerut-o in memorandumul trimis acum doua zile prefectilor?

Domnul Blaga este un om cu experienta, a fost mult timp ministru al Administratiei si Internelor, cand citeste din lege, citeste corect, dar cand interpreteaza, interpreteaza politic. Nu cred ca domnul Blaga ii poate indemna pe primari sa nu respecte legea si sa nu faca operatiile prevazute de lege in ceea ce priveste evidenta populatiei, zi de zi si ceas de ceas.

Pai, a facut-o deja, cu subiect si predicat! Si daca primarii PDL ii dau ascultare?

Nu cred ca este corect sa faci asa ceva! Si nu cred ca primarii, indiferent de culoarea lor politica, vor incerca sa nu respecte legea.

Si daca o vor face, totusi?

Repet, pentru neactualizarea listelor electorale cel care aplica sanctiuni este Autoritatea Electorala Permanenta. Din pacate, guvernele de pana acum n-au acordat atentia cuvenita acestei institutii, care trebuia sa faca acest lucru, prin faptul ca nu s-au asigurat fondurile necesare pentru achizitionarea softurilor de care dansii au nevoie, in primul rand pentru tinerea registrului de evidenta a electoratului la nivel national si in al doilea rand pentru a avea personalul necesar in vederea infiintarii birourilor Autoritatii care trebuie sa functioneze in fiecare judet si care sa se ocupe doar de acest aspect, al verificarii permanente a felului in care se face reactualizarea listelor electorale.

Si acum o sa le dati dumneavoastra bani pentru asta?

Nu acum, termenul este foarte scurt. Dar, de perspectiva, cred ca trebuie sa se aiba in vedere ca aceasta institutie, care a fost creata cu un anumit scop, sa primeasca si sprijinul guvernamental si parlamentar - pentru ca este subordonata Parlamentului - necesar ca sa-si poata indeplini obiectivele prevazute de lege.

Cine a avut ideea acelui memorandum, domnul Stroe, care il semneaza, sau dumneavoastra?

Nu, este un memorandum aprobat in Guvernul Romaniei si care este unul foarte corect, insiruie obiectivele si actorii care trebuie sa contribuie la realizarea lor. Iar initiativa este una izvorata din solicitarea facuta de Curtea Constitutionala, aceea de a comunica informatii pentru ca atunci cand se va intruni, pe 31 august, sa aiba elemente certe in vederea luarii unei hotarari in conformitate cu Regulamentul de organizare si functionare a Curtii Constitutionale si cu prevederile Legii 46 privind organizarea si functionarea acesteia.

Si cam cati oameni ar urma sa dispara din liste, pe baza celor noua categorii enumerate in memorandum? Doua milioane, cum calculase domnul Dragnea, sau "numai" 1,6 milioane, cum apare in stenogramele discutiilor telefonice dintre ministrii Rus si Dobre interceptate de procurori?

Nu pot sa fac o evaluare in momentul de fata, cand vom avea aceasta actiune de evaluare a ceea ce s-a petrecut legat de reactualizare listelor electorale, va voi putea da si o cifra.

Domnule Dusa, de ce nu s-a facut actualizarea listelor electorale imediat dupa venirea USL-ului la guvernare, avand in vedere ca Guvernul Ponta urma sa organizeze doua randuri de alegeri, localele si parlamentarele, n-ar fi trebuit sa fie asta o "prioritate zero"?

Actiunea de demarare si convocare a alegerilor locale s-a facut de catre un alt guvern, cel al PDL-ului, iar in momentul in care USL a preluat guvernarea, deja toate hotararile de guvern, toata legislatia in domeniu erau emise deja...

Si nu le-ati fi putut modifica? Doar ati modificat prin ordonante de urgenta o gramada de legi, HG-uri si alte acte normative, daca o faceati ati fi evitat toata nebunia de acum!

Si eu repet ce v-am mai spus, ca reactualizarea listelor electorale trebuie sa se petreaca permanent, pentru ca nu cred ca intr-un timp foarte scurt poate cineva sa faca o evaluare reala a numarului de alegatori. Daca o sa luati diferitele feluri de alegeri, in timp, sa zicem din 2005 incoace, o sa vedeti ca de fiecare data, ca au fost alegeri locale, ca au fost prezidentiale, ca au fost parlamentare sau referendumuri, cifra de referinta a diferit. Si eu nu cred ca poate sa fluctueze atat de mult de la o etapa la alta, avand in vedere ca natalitatea in Romania a scazut constant, toata lumea e constienta de asta, mortalitatea a crescut, deci sporul de populatie nu poate fi unul care sa duca la cresterea numarului de cetateni cu drept de vot. Asa spun toate statisticile pe care le avem.

Ati convocat, pentru marti, Comisia INS, lucru pe care seful acestei institutii, domnul Vergil Voineagu, l-a solicitat zadarnic, de aproape doua luni de zile, predecesorului dumneavoastra. Ce se va intampla, concret, la aceasta sedinta?

Cred ca este o convocare perfect legala, desi cineva s-a si repezit sa strige ca se incearca sa se faca listele electorale cu pistoalele. Eu am convocat comisia strict pe prevederile Legii numarul 5 si sper ca marti, sau, daca nu, intr-o sedinta viitoare, peste 2-3 zile, sa facem si validarea rezultatelor provizorii ale recensamantului de anul trecut. Marti vom face o prima evaluare a documentelor pe care ni le prezinta INS-ul si daca datele sunt in masura sa dea posibilitatea comisiei sa ia o decizie, o vom face. Iar daca nu, vom programa inca o sedinta peste cateva zile, astfel incat sa putem face aceasta validare a rezultatelor provizorii ale recensamantului, cele definitive vor fi furnizate in cursul anului viitor. Dupa care, lucru foarte important, comisia aceasta isi inceteaza imediat activitatea.

De ce n-a convocat-o Ioan Rus, desi domnul Voineagu i-a cerut-o insistent, era ceva neimportant?

Nu-mi place sa vorbesc de ceea ce au facut sau n-au facut cei care au condus ministerul inaintea mea. Insa exista totusi o explicatie obiectiva: din aceasta comisie fac parte secretari de stat de la mai multe ministere, presedinte fiind, conform legii, ministrul Admnistratiei si Internelor. Iar procedura de schimbare a guvernului si de nominalizare a secretarilor de stat la ministerele respective a fost una destul de lunga - cred ca mai sunt si acum secretari de stat care urmeaza sa fie numiti - si numai dupa ce au fost numiti secretarii de stat respectivi, prin decizia premierului, s-a putut ca fiecare ministru sa-si desemneze omul in Comisia INS.

Dupa validarea rezultatelor provizorii ale recensamantului, le veti comunica si Curtii Constitutionale, pentru o eventuala corelare cu periajul listelor electorale ?

Dar de ce sa le comunicam? Se vor publica in Monitorul Oficial, deci vor fi un document public la care are acces oricine, inclusiv Curtea Constitutionala, daca va dori. Dar Curtea ne-a solicitat altceva, ne-a solicitat listele electorale reactualizate.

Marti, simultan cu intrunirea Comisiei INS, ar putea avea loc si o sedinta de urgenta a Curtii Constitutionale. Ce asteptati dumneavoastra, ca ministru de Interne, de la aceasta reuniune?

Am inteles ca se va intruni Curtea pentru a discuta despre subiectul acesta al comunicarilor facute catre Monitorul Oficial si cred ca va adopta o hotarare inteleapta.

Cu cateva ore inainte de a-si anunta demisia, predecesorul dumneavoastra a fost vizitat la minister de ambasadorul SUA. V-a spus domnul Rus ce au discutat?

Nu, n-am discutat cu domnul Rus acest subiect.

Credeti ca domnul Gitenstein va va face si dumneavoastra o vizita? Care ar fi primul lucru pe care i l-ati spune?

N-am de unde sa stiu ce va face domnul ambasador. Dar daca m-ar vizita, i-as spune in primul si in primul rand ca Ministerul Administratiei si Internelor isi desfasoara activitatea strict institutional si legal si isi vede de acele obiective care privesc gestionarea problemelor administrative legate de administratia locala si cele privind siguranta si ordinea publica.

Aveti doi subalterni, secretarul de stat Cabulea si chestorul Manoloiu, pusi sub urmarire penala de procurorii doamnei Kovesi. Ce credeti despre aceste acuzatii? Veti lua vreo masura impotriva celor doi?

Nu vreau sa comentez in nici un fel ce face Parchetul, tot ce va pot spune este ca, in momentul in care voi avea o comunicare oficiala din parte Parchetului, voi lua imediat masurile de rigoare prevazute de lege. Dar deocamdata n-am primit nimic de la Parchetul General, cel putin pana vineri nu primisem nimic, singurele informatii pe care le am deocamdata despre acest subiect sunt cele din presa.

Tinand seama de ce au patit predecesorul dumneavoastra Ioan Rus si ministrul Dobre, chiar a doua zi dupa o conferinta de presa a lui Traian Basescu, aveti vreo suspiciune ca s-ar putea sa fiti urmatorul pe lista procurorilor?

Ca ministru de Interne, nu pot lucra pe baza de suspiciuni si, repet, nu comentez in nici un fel ceea ce face Parchetul. Nu stiu la ce sa ma astept, sper doar ca toate institutiile statului sa-si desfasoare activitate in cadrul strict institutional si legal.

gandul.info

Articol preluat din cotidianul Ziarul de Iasi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.