Politică

Ponta reclama lui Barroso ca PDL retine buletinele votantilor si ii cere sa indemne chiar el la vot

Ziarul de Vrancea
25 iul 2012 883 vizualizări
Premierul Victor Ponta reclama presedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, ca PDL si presedintele suspendat Traian Basescu "instiga" cetatenii la boicotarea referendumului, iar membri ai PDL retin buletinele acestora si ii cere oficialului european sa ii indemne chiar el pe romani sa vina la vot.

In scrisoarea trimisa de primul-ministru, presedintele Comisiei Europene este informat ca referendumul de demitere a presedintelui, din 29 iulie, va fi organizat cu respectarea tuturor prevederilor constitutionale, precum si a recomandarilor Comisiei de la Venetia. De asemenea, premierul mentioneaza ca, pe 24 iulie, Curtea Constitutionala a respins contestatia depusa de PDL referitoare la prelungirea duratei de vot in ziua referendumului. Desi, in opinia sa, toate conditiile sunt indeplinite, primul-ministru il anunta pe presedintele Executivului european ca PDL si presedintele suspendat, Traian Basescu, cer populatiei sa nu participe la referendum.

"In ciuda celor aratate, doresc sa va informez asupra ultimei decizii luate de PDL si de presedintele Basescu privind boicotarea referendumului. Desi acesta este organizat in stricta conformitate cu Constitutia si toate deciziile Curtii Constitutionale, PDL si domnul Basescu au anuntat in mod public decizia de a indemna electoratul propriu sa nu voteze in ziua referendumului. Consider ca decizia PDL si a domnului Basescu constituie o violare evidenta a principiilor democratice, un abuz clar adus Constitutiei si statului de drept si sper ca aceste atitudini si decizii sa fie in mod adecvat observate de institutiile UE", scrie premierul.

Totodata, Victor Ponta apreciaza ca presedintele suspendat si partidul care-l sustine nu respecta jocul democratic si provoaca tensiuni la nivelul societatii.

"Asa cum in mod just ati afirmat, jocul democratic se bazeaza pe respectarea unor reguli. Dupa cum putem vedea, domnul Basescu si PDL incalca in aceste zile regulile democratice incercand sa provoace o fractura a societatii romanesti. Aceste acte reprezinta o subminare clara a drepturilor constitutionale ale cetatenilor, un indemn la nerespectarea deciziei Curtii Constitutionale, in masura in care aceasta specifica in mod clar ca procedura de suspendare trebuie sa se finalizeze printr-un referendum", spune primul-ministru in scrisoarea catre Barroso.

Premierul il mai informeaza pe presedintele Comisiei Europene despre faptul ca PDL a retinut cartile de identitate ale cetatenilor, impiedicandu-i astfel sa participe la vot.

"Mai mult decat atat, opinia publica a observat ca reprezentanti ai PDL, partidul domnului Basescu, nu doar ca instiga populatia sa boicoteze referendumul, dar retin si cartile de identitate ale cetatenilor sub diverse pretexte, impiedicandu-i astfel de facto sa-si exercite votul duminica", afirma premierul.

De asemenea, Victor Ponta isi exprima suspiciunea ca toate demersurile intreprinse recent de parlamentarii si europarlamentarii PDL sunt premeditate si au un singur scop, respectiv acela ca referendumul sa fie invalidat prin orice mijloace.

Victor Ponta ii cere oficialului european ca, asa cum saptamana trecuta si-a exprimat temerile privind unele posibile derapaje de la democratie, sa ia in considerare si faptul ca, in prezent, Traian Basescu incalca aceleasi valori democratice.

In finalul scrisorii, premierul roman ii spune presedintelui Barroso ca un apel catre romani ar fi "foarte apreciat".

"Cred, domnule presedinte, ca in aceste circumstante, un mesaj prin care sa incurajati poporul roman sa-si exercite dreptul democratic de a vota la referendum ar fi foarte apreciat", a spus Ponta.

Mediafax

 

Articol preluat din cotidianul Ziarul de Iasi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
antiantene, acum 4293 zile, 10 ore, 18 minute, 11 secunde
marsh
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.