Politică

Consilierii rusinica

Doina Ganea
11 iul 2006 1009 vizualizări
Mai bine de trei sferturi dintre proiectele aprobate in Consiliul Local au fost initiate de primarul Decebal Bacinschi. Consilierii Gheorghe Gadjinschi, Bogdan Matisan, Ion Vlase, Sotir Stancu, Gabriel Negoita, Gheorghe Iorga si Cezar Mihailescu n-au avut nici o initiativa proprie in doi ani de mandat. Reprezentantele sexului frumos au initiat cite un singur proiect local. Ineficienta alesilor este criticata uneori chiar de catre membrii executivului local

La mijloc de mandat, consilierii focsaneni nu prea fac dovada ca au fost alesii nostri si ca ne reprezinta interesele. Acesta daca este sa privim asupra proiectelor initiate de ei din iulie 2004, cind au preluat mandatul, si pina in iulie 2006. Am putea spune ca unii dintre consilieri maninca piinea degeaba pe banii contribuabililor, deoarece au putine initiative de proiecte locale, sau chiar deloc. Trimisi de focsaneni sa le reprezinte interesele, evident si prin initierea unor proiecte care sa duca la bunastarea comuna, alesii nu fac decit sa ridice mina la proiectele initiate in proportie de 70% de catre primarul Decebal Bacinschi.


Pe parcursul celor doi ani de mandat, multi dintre consilieri au facut dovada ca habar n-au de prevederile Legii 215/2001 privind statutul alesilor locali, lege de capatii pentru un consilier, fie el local sau judetean. Alesii s-au opus de cele mai multe ori unor proiecte de bun simt, care vizau un bun al comunitatii, dar au votat fara remuscari un proiect de buget unde o galeata sau un ciocan erau achizitionate cu 70-100 de euro. Toate acestea fara sa propuna atragerea de noi surse de venituri ori fara incurajarea micului intreprinzator local sufocat de taxe si impozite. Din cele peste 200 de proiecte dezbatute de la infiintarea noului Consiliu local si pina acum, doar 74 au fost initiate de consilierii locali,

restul fiind initiate numai de primarul Decebal Bacinschi. 48 dintre acesta reprezinta proiectele cu un singur initiator, restul fiind proiecte initiate de un grup de consilieri locali, format uneori chiar din 10 persoane. Nici aceste proiecte initiate de alesii locali nu au foarte mare relevanta pentru binele comunitatii, deoarece contin banalitati de genul "majorarea salariului de baza" a lui X sau Y angajat, "regulamentul de functionare al Consiliului", "aprobarea deplasarii primarului in Olanda", ori premierea unor sportivi.


Un mandat, nici o initiativa


13 din numarul proiectelor initiate individual de consilierii locali, 48 la numar, apartin consilierului PSD Liviu Oloeriu. Am putea spune ca intr-un top informal, consilierul Liviu Oloeriu este al doilea initiator de proiecte, dupa Decebal Bacinschi, dar evident la mare distanta de acesta. Oloeriu este urmat indeaproape de liberalul Gabriel Corneanu, cu un numar de 8 proiecte individuale si sapte proeicte in colaborare cu alti colegi. Cel mai tinar consilier, George Mateescu, are sase proiecte initiate individual si noua proiecte in colaborare cu colegii. Consilierii Aliantei au initiat in comun numai patru proiecte de hotariri, ceea ce denota cit de bine a mers Alianta la nivel de municipiu. Separat de acestea, Victor Racosanu, Vasile Dobre si Stefan Atomei au avut cite doua initiative, in 24 de luni de mandat. De asemenea, consilierii PSD au avut si ei in comun 13 proiecte de hotariri. Cei care n-au avut nici o initiativa legislativa si nici n-au participat la elaborarea vreunui proiect sint fostul membru PSD, George Gadjinschi, actual independent si pesedistul Bogdan Matisan. Cei doi s-au multumit ca timp de doi ani sa ridice mina si sa voteze pro sau contra, asa cum le-a dictat ... partidul. Ei au reusit aceasta performanta, probabil si datorita preocuparii pentru jocurile pe telefonul mobil in timpul sedintelor sau pentru disputele din plen. Focsanenii i-au platit pe fiecare cu peste 70 de milioane de lei "cash", in cele 24 de luni de mandat.


Consilieri de nota 4


Asa cum declara cu ceva vreme in urma chiar un consilier local, "focsanenii cred ca primarul merita nota 9, dar consilierii locali nota 4". Felul in care functioneaza Consiliul local ii nemultumeste si pe membri executivului local format din primar si viceprimari. Nu de putine ori acestia au avut batai de cap din cauza consilierilor, care pe linga faptul ca au o proasta initiativa legislativa, au si o slaba pregatire in domeniul administratiei locale. Exemple exista nu mai departe de luna trecuta, cind proiectul privind refacerea instalatiei electrice din Piata Moldovei a cazut la vot, iar astfel investitia de zeci de mii de euro in lazi frigorifice pentru sectorul brinzeturi nu poate fi folosita. "Noi ne straduim sa respectam legile europene, dar si consilierii ar fi bine sa le studieze", a apreciat viceprimarul George Mardare. Si pentru ca au dorit sa studieze mai bine, consilierii locali se vor reuni din nou (pe banii contribuabilului, pentru ca orice sedinta se plateste) saptamina viitoare, ca sa discute daca merita sa refaca sau nu instalatia electrica din Piata. La fel ca si colegul sau, viceprimarul Neagu Nistoroiu crede ca un consilier local ar trebui mai intii sa se scoleasca in domeniul administratiei sau macar sa stie legea 215/2001privind statutul alesilor locali si regulamentul de functionare a Consiliului local. Primarul Decebal Bacinschi se straduie, la rindul lui, sa se inteleaga cu alesii atunci cind vine vorba de un proiect. "Nu spun ca trebuie sa se voteze fiecare proiect initiat de mine, dar e bine ca fiecare consilier sa aiba propriile initiative legislative. Nu este asa de simplu sa initiezi singur cite 30-40 de proiecte pe luna si la urma sa te trezesti ca ai muncit degeaba, fiindca unuia sau altuia i se pare ca se ascund cine stie ce interese. Daca au dubii asupra proiectelor, sa le analizeze mai bine la comisii sau sa le initieze", a declarat primarul Decebal Bacinschi.


Proiecte initiate, proiecte votate


Proiectele initiate de alesii locali au fost legate fie de modificarea regulamentului de functionare a Consiliului local, repartizarea de locuinte, majorarile de salarii pentru angajatii proprii, linii de finantare pentru subventionarea cu prioritate in domeniul asistentei sociale din bugetul local al municipiului Focsani, fie hotariri legate de aplicarea unor hotariri de guvern. Datoram initiativelor consilierilor locali infiintarea Consiliului local al Tinerilor, subventionarea unor proiecte de asistenta sociala, vinzarea

cabinetelor medicale, repartizarea unor locuinte din fondul locativ, majorarea limitei de viteza pe linia de centura a orasului, stringerea de fonduri pentru continuarea lucrarilor la Catedrala din centrul orasului sau suspendarea licitatiilor pentru terenurile mai mari de 100 mp detinute de chiriasi.


CASETA


Consilierii care fac figuratie


La mai bine de doi ani de la inceperea mandatului, patru consilieri locali au avut doar un singur proiect legislativ. Mirela Bizna, Mioara Lazar, Rodica Boboc si Doina Fodoreanu au avut fiecare initiativa unui proiect si au participat la elaborarea altora cinci. Mioara Lazar a batut toate recordurile de coparticipare, fiind coautor in nu mai putin de 12 proiecte locale. Aceste consiliere, cu orientare social democrata la baza, au recunoscut ca au facut figuratie in Consiliul local si au votat asa cum li s-a recomandat, declaratii facute imediat dupa ce au parasit barca PSD. Abatindu-se de la calitatea si sansa pe care le-a oferit-o legiuitorul si cetateanul, aceea de a initia proiecte menite sa imbunatateasca

viata locuitorilor, sapte consilieri "paraziteaza" de doi ani legislativul municipal si administratia publica. Potrivit legii, alesii locali primesc o indemnizatie lunara pentru fiecare sedinta, echivalenta cu 5% din salariul de baza lunar al primarului, care este de aproximativ 30 de milioane de lei.


Bogdan Matisan (PSD) - 0 initiative - 0 coparticipari

Gheorghe Gadjinschi (indep.) - 0 initiative - 0 coparticipari

Ion Vlase (PSD) - 0 initiative -11 coparticipari

Sotir Stancu (indep.) - 0 initiative -10 coparticipari

Gheorghe Iorga - (indep.) 0 - 4 coparticipari la proiecte

Cezar Mihailescu (indep.) 0 - 3 coparticipari la proiecte

Gheorghe Stan (PNL) 0 - 3 coparticipari la proiecte

Gabriel Negoita - (PNL) 0 - 3 coparticipari la proiecte


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.