Politică

COLOANA de stiri nationale: Profesor italian, băgat în comă de patru agresori romani

Ziarul de Vrancea
29 mar 2012 1184 vizualizări
"Ticăloşilor, mergeţi în ţara voastră", au strigat ieri localnicii revoltaţi, în faţa închisorii unde au fost duşi cei patru romani

Patru români au fost arestaţi în Italia după ce au jefuit casa unui profesor universitar pensionar, pe care l-au bătut cu o bară de fier marţi noaptea, la Bagnaia, în apropiere de Viterbo. Ausonio Zappa, în vîrstă de 81 de ani, este cea mai recentă victimă a unei serii de jafuri violente care au îngrozit Italia în ultimele luni. Profesorul universitar, fondatorul Academiei «Lorenzo da Viterbo» şi al Academiei de Arte Frumoase din Milano, se afla singur în casa sa cînd, în jurul orei 2.00, a fost surprins de doi hoţi care au pătruns în vilă. Alţi doi complici îi aşteptau pe aceştia în exteriorul casei. În momentul în care i-a văzut pe cei doi hoţi, bătrînul a încercat să declanşeze butonul de alarmă conectat la sistemul unei companii private de securitate, dar aceştia l-au atacat cu o bară de fier, oprindu-se doar cînd bărbatul a căzut pe jos, într-o baltă de sînge. Medicii au declarat ieri pentru site-ul de ştiri ViterboNews24.it că bătrînul se află în comă ireversibilă.
Tot ieri, în faţa închisorii unde au fost duşi cei patru suspecţi s-au adunat numeroşi localnici furioşi pe români. "Ticăloşilor, mergeţi în ţara voastră", au strigat localnicii revoltaţi.
Potrivit ediţiei electronice a cotidianului Il Tempo, cei patru români, cu vîrste de 19, 20, 22 şi respectiv 25 de ani, vor fi acuzaţi de jaf în formă agravată, răpire şi tentativă de omucidere.


Un pensionar şi-a împuşcat soţia în cap

n anchetatorii nu ştiu încă dacă bărbatul şi-a premeditat atacul

Un pensionar de 64 de ani, din Techirghiol, fost angajat al MAI, şi-a împuşcat soţia, aceasta fiind rănită foarte grav la cap. Potrivit poliţiştilor constănţeni, incidentul s-a petrecut la miezul nopţii de miercuri spre joi, într-o vilă pe care cei doi soţi şi-o construiesc, dar care nu a fost încă racordată la apă şi electricitate. Anchetatorii spun că bărbatul, deşi a conştientizat ce a făcut, a mai tras un foc, proiectilul perforînd perna de lîngă femeie, apoi a sunat la 112. Procurori au cerut ieri instanţei de judecată arestarea preventivă a lui Anton Gheorghe Stroe pentru tentativă de omor calificat. "Din probatoriul administrat, a rezultat faptul că, în noaptea de miercuri spre joi, în timp ce dormeau pe un pat improvizat în locuinţa comună aflată în construcţie, inculpatul (care obişnuia să doarmă cu arma lîngă el întrucît fusese victima unui furt în anul 2010) a fost trezit de soţia sa care i-a spus că a auzit zgomote la uşile sau la ferestrele imobilului", explică Ministerul Public. În acest context, Stroe a executat un foc de armă în direcţia soţiei sale, folosind un pistol cu glonţ marca Tokarev TT (calibru 7). Glonţul a lovit-o pe femeie în zona mandibulară şi a părăsit capul prin zona cervicală. "La acel moment, inculpatul a conştientizat faptul că şi-a împuşcat soţia însă, cu toate acestea, a mai acţionat odată trăgaciul şi a mai executat un foc de armă, proiectilul perforînd perna de lîngă partea vătămată", precizează acuzarea. Potrivit procurorilor, bărbatul a fost angajat al MAI ca medic veterinar în Constanţa şi ieşise la pensie de mai mulţi ani. El deţinea arma în mod legal, avînd permis de port-armă, şi îşi cumpărase pistolul de aproximativ o lună. În noaptea de miercuri spre joi, cînd s-a produs incidentul, bărbatul se afla sub influenţa alcoolului, testele indicînd o alcoolemie de 0,43 la mie.


O ţigancă din Romania, printre cei mai buni elevi ai unui liceu francez

O tînără româncă de etnie romă, Cristina Dimitru, care locuieşte în Franţa fără acte de peste şase ani, a fost desemnată, pentru al doilea an consecutiv, unul dintre cei mai buni elevi ai unei şcoli profesionale din Franţa. Cristina, în vîrstă de 18 ani, care a petrecut peste 18 luni într-o rulotă fără electricitate după ce a venit din România la Nantes (vest) în 2005 împreună cu familia, înainte de a beneficia de condiţii mai bune, a primit medalia ieri în Senatul de la Paris, unde a avut loc ceremonia. Dar ca şi Linda Mihai, în vîrstă de 21 de ani, care a fost laureată la concursul din 2010, tot la categoria "curăţătorie", în momentul în care a fost desemnată unul dintre cei mai buni ucenici din Franţa, Cristina nu are documente legale. "Chiar dacă am muncit mult, nu pot găsi un loc de muncă, nu pot obţine permis de conducere şi nu pot cere o bursă pentru a mă înscrie la Bacalaureatul profesional", a declarat ea într-un interviu acordat AFP. Cererile de reglementare a situaţiei familiei Cristinei, deşi inserată - cei doi părinţi ai ei lucrează ca muncitori sezonieri în ferme legumicole şi locuiesc în prezent într-un apartament - au fost respinse.
În pofida a doi ani de întrerupere a şcolarizării, în perioada 2005-2007, a timpului necesar pentru a învăţa limba şi mai ales de a avea condiţii materiale care să îi permită să urmeze şcoala, Cristina a comasat etapele şi a reluat direct clasa a patra de colegiu în 2007. La liceul Leonardo da Vinci din Nantes, unde a obţinut în iunie 2011 diploma pentru primul nivel de liceu profesional (CAP), ea i-a impresionat pe toţi. "Este o tînără extrem de hotărîtă, care are o dorinţă de inserţie foarte puternică ", apreciază directoarea Florine Durand.
Întrebată de AFP despre situaţia administrativă a acestei tinere, prefectura din Loire-Atlantique a declarat ieri dimineaţă că studiază dosarul.


Descoperire macabră pe Aeroportul Otopeni

Un picior de bărbat a fost găsit aseară în bagajul unui cetăţean chinez, la Aeroportul Otopeni. Piciorul cu unghiile smulse din bagajul chinezului a fost găsit în timpul unui control al Brigăzii Antitero a Serviciului Român de Informaţii, cetăţeanul străin avînd ca destinaţie Italia, susţin surse oficiale. Purtătorul de cuvînt al Serviciului Române de Informaţii, Sorin Sava, a confirmat că o parte a membrului inferior a fost descoperită de către ofiţerii Brigăzii Antitero a SRI în bagajul unui cetăţean străin. Cetăţeanul străin a fost predat organelor de cercetare penală a precizat Sorin Sava.
Chinezul intenţiona să plece cu o cursă Wizz Air joi, la ora 16.45, către Aeroportul Ciampino din Roma (Italia). El ar fi putut pleca cu o cursă aeriană de la Roma către Beijing vineri, la ora 2.55.
Procurorul general al Parchetului instanţei supreme, Codruţa Kovesi, a dispus preluarea cazului de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică.
La închiderea ediţiei, cercetările la faţa locului erau în curs de derulare.
În 2006, cadavrul înfăşurat în folie de plastic al unui chinez a fost găsit în Cozieni, judeţul Ilfov, poliţia suspectînd o reglare de conturi în mafia chineză. Pe corpul asiaticului existau aproape 35 de lovituri de cuţit, cele mai multe ţintind pieptul, spatele şi gîtul. Astfel de crime au avut loc în Bucureşti şi judeţul Ilfov în anii 1990.

Cît ar costa dublarea salariilor medicilor

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a declarat ieri că fondurile alocate sănătăţii pot fi majorate şi prin creşterea calităţii serviciilor şi a veniturilor medicilor, însă dublarea salariilor ar ajunge la costuri de pînă la 700 milioane euro pe an. "Practic, pentru a dubla salariile doctorilor, ar fi nevoie 600 – 700 milioane de euro pe an", a subliniat Lucian Duţă. Preşedintele CNAS a mai spus că celelalte două căi ar fi transferul de la bugetul de stat şi creşterea cotelor alocate CAS-urilor. "Aici aş da un singur exemplu: Ungaria are o cotă de aproape 13 la sută, Germania de 15,5 la sută, România are 10,7 la sută", a spus Duţă, precizînd însă că România nu ia în calcul posibilitatea majorării acestor cote.

Falcă s-a trezit cu DNA la uşă

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a pus ochii pe Primăria şi Consiliul Judeţean Arad. Poliţiştii au ridicat ieri mai multe documente de la cele două instituţii într-un dosar aflat, potrivit procurorilor anticorupţie, în faza actelor premergătoare. DNA a anunţat că, deocamdată, în dosar nici o persoană nu are calitate de învinuit.
Reprezentanţii Primăriei Arad spun că au fost ridicate mai multe documente din sediul instituţiei, de către poliţişti judiciari, legat de licitaţiile la care a participat firma Confort Construct din Timişoara.
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a confirmat că poliţiştii au ridicat din sediul primăriei mai multe contracte şi documente referitoare la o singură firmă. El susţine că documente similare au fost cerute şi altor administraţii din ţară care au contracte cu societatea respectivă.
Primarul Aradului, aflat la cel de-al doilea mandat, este căsătorit cu Ela Seculici, fiica lui Gheorge Seculici, lider al PDL Arad, iar naşul lor de căsătorie este preşedintele Traian Băsescu. Gheorghe Falcă este judecat pentru fapte de corupţie în legătură cu vînzarea unui teren al municipalităţii unui apropiat al familiei, la un preţ considerat de către procurorii DNA ca fiind sub preţul pieţei.

Cumpărăm avioane F16 de la olandezi?

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru, a declarat că România are în prezent posibilitatea de a opta între achiziţionarea de avioane F16 în uz, aflate în dotarea forţelor olandeze şi portugheze, sau achiziţionarea de avioane F16 noi, care însă sînt prea scumpe. "În următorii doi ani, actualele avioane MIG-21 Lancer îşi vor epuiza resursa de zbor, iar la graniţa de răsărit a NATO va apărea o zonă lipsită de protecţie aeriană", a adăugat Scutaru, menţionînd că, în acest caz, România va fi obligată să ceară, precum Albania sau Ţările Baltice, ca alte state NATO să execute, prin rotaţie, misiuni de poliţie aeriană în spaţiul românesc. El a spus că acest lucru ar pune România într-o situaţie "absolut umilitoare, iar multe dintre beneficiile de imagine cîştigate de Armata României, inclusiv cu preţul militarilor căzuţi în Irak şi Afganistan, vor fi anulate". În acest context, Scutaru a reamintit că există o decizie CSAT din 2009, avizată de Comisiile de Apărare din Parlament, privind dotarea etapizată cu avioane multirol, începînd cu un prim lot de avioane în uz şi terminînd peste 15 ani cu avioanele F 35 de generaţie a 5-a. "Cu toate că în bugetul MApN sînt prevăzute sumele necesare pentru demararea antrenamentului piloţilor şi pentru iniţierea procesului de dotare, Guvernul nu ia nici o decizie. Această amnezie este cu atît mai ciudată cu cît sînt convins că premierul Ungureanu conştientizează mult mai bine decît predecesorul său, Boc, efectele deosebit de grave asupra securităţii naţionale în cazul în care se mai amînă luarea unei decizii", a mai spus Scutaru.

Apel respins, OTV rămîne cu condamnarea la moarte

CNA a respins în şedinţa de ieri solicitarea OTV de reanalizare a sancţiunii prin care Consiliul a decis înjumătăţirea licenţei televiziunii lui Dan Diaconescu. Membrii CNA au decis cu unanimitate de voturi respingerea solicitării, fără ca să se mai rediscute cazul. "Nu s-a modificat nimic, s-a comunicat postului OTV decizia de reducere a valabilităţii licenţei, aşa cum fusese stabilit. Postul are obligaţia ca, în această seară, să o comunice public, de la ora 19.00 la ora 19.10, astfel încît şi publicul să ştie care au fost motivele pentru care s-a luat această decizie", a declarat după votul consiliului Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
CNA a aplicat, marţi, OTV cea mai drastică sancţiune posibilă - înjumătăţirea licenţei audiovizuale -, pentru că televiziunea difuzează continuu publicitate politică la Partidul Poporului Dan Diaconescu, în afara perioadei de campanie electorală, astfel postul mai poate emite pînă pe 28 septembrie.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.