Politică

Greva primarilor, intre salarii mici si Jos Guvernul!

Ziarul de Vrancea
16 sep 2010 585 vizualizări
Circa 500 de angajati din primariile vrincene au pichetat Prefectura si Directia Generala a Finantelor Publice, pentru ca sint la un pas de a pune lacat pe sedii de la 1 octombrie u Sper sa fie o scinteie la nivelul tarii pentru a ne obtine drepturile, a spus primarul liberal Valerica Zamfirescu, vicele Asociatiei Comunelor, care a dat tonul mitingului, in care s-a scandat si impotriva guvernului u Unele primarii nu si-au construit bine bugetele fiindca se stia de anul trecut ca situatia nu este prea roz , le-a spus prefectul protestatarilor u primariile vor primi pina luni o suplimentare de 4,5 milioane lei

Angajatii din primariile vrincene au protestat ieri in strada, in premiera, timp de citeva ore, impotriva retragerii a 34 de milioane de lei de catre Guvern din bugetele localitatilor. Circa 500 de protestatari, inarmati cu pancarte pe care statea scris "Vrem bani pentru scoli", "Vrem bani pentru drumuri", "Vrem bani pentru salarii", "Vrem bani pentru ajutor social", si cu fluiere, au pichetat incepind cu ora 10.30 sediul Prefecturii, apoi Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Vrancea. La protest au participat edilii din comunele social-democrate si liberale, carora li s-au alaturat primarii si angajatii din primariile orasenesti, de la Adjud, Panciu, Odobesti, Marasesti si Focsani. Mitingul nu a fost lipsit de notele iminente, politice, pe parcursul pichetarii multimea strigind, la indemnul liderilor, "Jos Guvernul!" si "Hotii!". "Avem 30 de primariii in stare de colaps, primarii care au mers cu miloaga prin sat pentru igienizarea scolilor, care sint chemate in instanta de constructori, de proiectanti, pentru ca nu reusim sa dam banii din cauza incompetentei Guvernului Boc si a presedintelui statului, Basescu. Primariile au ajuns in stare de milogeala in fata guvernului. Este ilegal ce fel s-a procedat cu ordonanta 18/2010. Cerem si primarilor PDL sa ni se alature. Primarii nu fac politica, primarii fac administratie. Viitorul pas va fi sa ne indreptam cu totii catre Bucuresti sa ne obtinem drepturile", a spus, in fata multimii, Valerica Zamfirescu, primarul PNL de la Slobozia Bradului si vicepresedintele Asociatiei Comunelor din Romania (AcoR), filiala Vrancea, care a initiat protestul. Acesta i-a anuntat prin portavoce pe cei prezenti ca noua judete din tara s-au alaturat protestului de la Vrancea. "Am adresat rugamintea tuturor filialelor din tara pentru a ni se alatura acestui protest pe care l-a initiat filiala Vrancea. Noua judete din tara sint in acelasi timp in forme de protest, impotriva OG 18/2010 prin care s-au retras ilegal sume din bugetele localitatilor. Sper sa fie o scinteie la nivelul tarii pentru a ne obtine drepturile, sa nu mai fim milogii guvernului", a mai spus Valerica Zamfirescu.


"Ne-am intors in timp, cind dadeam bir la sultan!"


Pentru a inainta oficial protestul lor prefectului Ion Oprea, primarii au cerut prezenta acestuia in fata multimii adunate in fata palatului administrativ. Cum prefectul a refuzat invitatia, prin intermediul jandarmului de serviciu, primarii s-au aratat iritati de atitudinea lui Oprea si au avut discursuri acide la adresa Guvernului. "Ca de fiecare data, reprezentantii Guvernului in teritoriu dau dovada de lasitate. Consider ca ar fi trebuit sa vina aici, in fata noastra, si sa discutam ca niste oameni maturi, responsabili, de fata cu toata lumea si nu doar de fata cu citiva reprezentanti intr-un birou. Ei vad lumea de sus, din elicopter. Daca ar cobori la nivelul pamintului ar vedea ca dai in gropi la fiecare pas, casele se darima, terenurile lasate pirloaga din cauza lipsei subventiilor din agricultura. Prin ordonanta asta ne iau si ultimii bani pe care ii aveam. Ne-am intors in timp, cind dadeam bir la sultanul turc, acum platim bir la Traian Basescu. Trebuie sa ne unim sa dam jos acest guvern de incompetenti, aceasta clica politica care nu are interes decit sa-si umple propriile buzunare", a declamat Daniel Nicolas, primarul de la Odobesti. ACoR, filiala Vrancea, a anuntat ca va demara consultari cu Asociatia Oraselor din Romania, cu Asociatia Municipiilor din Romania, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania pentru a obtine anularea in justitie a prevederilor ordonantei 18/2010.


"Cu banii astia, nici de mincare nu ne ajung"


Angajatii din primarii prezenti la protest s-au aratat revoltati de situatia in care au ajuns, cu salarii de nimic. "Vrem sa ne primim salariile. Nu avem nici cu ce ne plati facturile. Vrem sa ne fie platita munca pe care o depunem", ne-a spus Stanca Bordeanu, referent la Primaria Negrilesti. "Vrem sa ne dea banii. Am salariul 470 lei, sint muncitor, dar functionarii tot acolo sint cu salariile. Cu banii astia, nici de mincare nu ne ajung. Am si doi copiii, sotia nu lucreaza", a comentat si Gheorghe Mocanu, de la Vinatori. "800 lei am salariu dupa 30 de ani de munca, sintem descurajati, terminati, nu ieseam in strada daca nu era situatia asta limita. Faptul ca s-au scumpit toate, ce sa-ti ajunga din salariu? Nu mai punem ca avem copii la facultate, cu ce sa-i intretinem? Am si rata la banca, eu nu mai iau nimic dupa ce semnez statul de plata. 800 lei si 800 lei se duc la banca, mai traieste daca poti", a marturisit si Bucur Viorica, lucrator la starea civila a orasului Panciu.


Primariile vor primi pina luni 4,5 milioane de lei, asigura Finantele


Prefectul Ion Oprea a primit o delegatie a Asociatiei Primarilor de comune din Vrancea reprezentata de primarii de la Slobozia Bradului, Timboiesti, Gugesti, Tanasoaia, Homocea si Ploscuteni. La intilnire, prefectul a fost de parere ca edilii se pling prea mult si nu prea au dreptate fiindca nu si-au intocmit bugetele pe valori reale. Reprezentantul Guvernului in teritoriu le-a mai sugerat primarilor sa faca tot posibilul pentru ca taxele si impozitele sa fie colectate de la oameni pina la ultimul leu. în plus, pentru atragerea mai multor fonduri la bugetele locale ar fi indicat sa se atraga si un numar cit mai mare de investitori. "Am luat act de protestul si de solicitarile dvs de astazi si voi informa la rindul meu Ministerul Administratiei si Internelor asupra situatiei. Parerea mea este ca unele primarii nu si-au construit bine bugetele fiindca se stia de anul trecut ca situatia nu este prea roz si ca vor aparea constringeri bugetare care presupuneau reduceri de cheltuieli de 20%. Inteleg situatia unor primarii cu un anumit specific cum ar fi la Homocea, dar pentru altele mai bogate trebuie colectate taxele si impozitele", le-a spus celor prezenti prefectul Ion Oprea. Primarii au primit si o veste buna. în urma unei dispozitii ce va fi data de conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea, pina luni, 20 septembrie, bugetul consiliilor locale va fi suplimentat cu 4,5 milioane de lei. La fel si bugetul Consiliului Judetean care va fi rectificat pozitiv cu aproximativ 1,5 milioane de lei. Apoi in luna octombrie bugetele locale vor mai primi o rectificare pozitiva ca urmare a incasarilor preconizate la bugetul de stat din sumele defalcate din TVA. "La ora actuala nu sint probleme cu plata salariilor din invatamint, acoperirea integrala pina la finele anului. Din veniturile proprii ale autoritatilor locale se pot plati salariile pentru aparatul de specialitate din primarii. De asemenea, pentru finantarea ajutorui social si pentru incalzirea locuintei sint asigurate fonduri la nivel de judet. Proiectele cu cofinantare locala sint asigurat de catre CJ sume defalcate din TVA", a tinut sa mai precizeze Ion Oprea. Solutiile de moment oferite de autoritati nu au fost insa suficiente si din acest motiv primarii sint hotariti sa declanseze peste doua saptamini o greva la nivel national. (M. BESLEAGA, D. GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.