Politică

Razboiul banilor la primarii intre CJ si Prefectura, episodul 2

Iulia Crețu
1 iun 2010 700 vizualizări
Primariile PDL nu vad nici un ban de la CJ pina cind procesul intentat de Prefectura Vrancea pentru alocarea discriminatorie de fonduri nu se incheie u lupta Oprisan vs. Oprea blocheaza fondurile catre toate primariile din judet u consilieri ai Puterii din CJ au precizat ca nu este corect ca localitati portocalii sa primeasca bani, in timp ce altele liberale si rosii sa fie aminate pina la solutionarea in instanta a rafuielii institutionale u edilii PDL sint suparati pe mutarea pierzatoare a prefectului Oprea, care a fugit iar de semnatura u procesul Prefectura-CJ Vrancea continua cu recurs la Curtea de Apel Galati

Localitatile din Vrancea, indiferent de culoarea politica a edililor, pica victime colaterale in conflictul dintre Consiliul Judetean si Prefectura Vrancea. Dupa ce primul proiect de hotarire care trimitea bani numai catre primariile cu reprezentare majoritara in CJ, PNL si PSD, a fost contestat in instanta de Institutia Prefectului Vrancea, procesul fiind acum in recurs la Curtea de Apel Galati, ieri primariile PDL au fost si ele taiate de la "cascavalul bugetar". Rafuiala politica Prefectura-Consiliul Judetean amina alocarea de fonduri catre toate administratiile locale pina la solutionarea procesului de la Galati. Majoritatea liberalo-pesedista din CJ a stabilit la sedinta de ieri blocarea sumei de 1.125 mii lei, destinata celor 9 primarii PDL si uneia PSD, in fondul de rezerva bugetara al Consiliului Judetean, pina la clarificarea juridica a primelor alocari de fonduri. Explicatia a fost oferita de social democratul Constantin Guguianu. Acesta a precizat ca este preferabil sa se acorde un verdict "definitiv si irevocabil" in razboiul din instanta dintre Prefectura si Consiliul Judetean, pentru a nu se ajunge sa fie blocat si acest nou proiect. "As dori sa fac un amendament: suma de 1.125 mii lei pentru citeva localitati din Vrancea, sa ramina in cont in fondul de rezerva bugetara al CJ pina la hotarirea definitiva si irevocabila in procesul existent", a precizat alesul judetean PSD. Cu alte cuvinte, pina Prefectura nu renunta la procesul intentat pe motive de discriminare politica a primarilor vrinceni, Consiliul Judetean tine la pusculita banii pe care trebuia sa-i dea celor 9 localitati conduse de primari democrat liberali. Mingea la fileul aluziei PSD a fost aruncata de secretarul judetului, Raluca Dan, care a prezentat posibilele decizii ale instantei galatene. "Se poate ajunge sa se respinga recursul formulat de Institutia Prefectului Vrancea sau se poate decide ca Hotarirea nr. 6 a CJ e legala. Daca ar decide ca aceasta nu este legala si se transmite CJ sa repartizeze din nou sumele, instanta nu poate obliga sa se dea anumite sume anumitor localitati. Hotarirea nr. 6 nu are legatura cu ceea ce se decide astazi (n.r. ieri)", a precizat Raluca Dan.


Prefectura, implicare intr-un razboi pierdut din start?


Cei sapte consilieri judeteni ai PDL nu au fost de acord cu amendamentul enuntat de Guguianu, insa votul lor de respingere nu a cintarit deloc in comparatie cu majoritatea de 24 miini liberale si social democrate care au sustinut blocarea sumei de 1.125 mii lei. In cazul in care s-ar fi acceptat rectificarea bugetara, ar fi fost "fericite" urmatoarele comune: Cimpineanca (PDL) "" 50 mii lei, Cimpuri (PDL) "" 25 mii lei, Dumbraveni (PDL) "" 100 mii lei, Paunesti (PDL) "" 125 mii lei, Poiana Cristei (PDL) "" 150 mii lei, Soveja (PDL) "" 100 mii lei, Suraia (PDL) "" 125 mii lei, Valea Sarii (PDL) "" 100 mii lei, Tifesti (PDL) "" 125 mii lei si Gugesti (PSD) "" 225 mii lei. Localitatile portocalii nu au primit nici un ban la prima rectificare, cind fondurile s-au indreptat exclusiv catre primariile liberale si cele social democrate. Neoficial, alesii Puterii din CJ s-au pronuntat astfel: "de ce sa primeasca ei primii si localitatile noastre nu? Nu este corect si este necesar sa se renunte la proces", dupa cum au precizat unii consilieri. La sedinta de ieri, incordarea de muschi dintre Prefectura, reprezentanta Guvernului Boc in teritoriu, si Consiliul Judetean, puterea locala, a prins la mijloc si o localitate rosie, Gugestiul, care ar fi primit cea mai mare suma din aceasta runda. Primari din patru comune aflate pe lista cu bani au fost ieri la CJ, sperind ca poate-poate trece acest proiect. Daca primarul de la Gugesti, Vasile Vatra, a fost anuntat de la inceputul sedintei ca nu vede nici un ban, de la vicele Dragos Birladeanu, trei edili PDL, Stefan Paraschiv - Cimpineanca, Nicu Bercuci - Valea Sarii, si Costel Plesa - Soveja, au fost martorii neputintei celor sapte consilieri minoritari ai PDL. Edilii reclama insa jocul lipsit de inteligenta al prefectului Ion Oprea, cel care a stirnit acest razboi intre institutii. Cum s-a intimplat si la incercarea de demitere a lui Marian Oprisan, din 2007, cind Ion Oprea s-a temut sa semneze si sa puna stampila, lasindu-l pe subprefectul Dragos Mircea, acum a fost scos la inaintare subprefectul Vicentiu Micheci. Actiunea in instanta a Prefecturii, semnata de subprefect, a fost respinsa de judecatorul Mihai Stoian pe motiv ca nu-i semnatura prefectului. Se pare ca recursul de la Galati facut de Institutia Prefectului este sortit esecului. Dar pina la o hotarire definitiva si irevocabila mai poate trece destul timp. Timp in care multe primarii ramin fara bani de salarii, fara fonduri de ajutoare sociale si fara co-finantari la proiecte importante. Edili din toate taberele politice spun ca ar pleca si miine din administratie, vazindu-se legati de miini si picioare fara bani. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.