Politică

Oprisan a platit dublu fata de PDL pentru o noapte de presedintie

Iulia Crețu
9 apr 2010 2605 vizualizări
Potrivit informatiilor financiare declarate la Monitorul Oficial, pentru alegerile prezidentiale social democratii vrinceni au fost mai largi la punga decit democrat liberalii u cele doua partide au facut schimb de sponsori: Lefter Construct a sarit din gratiile lui Oprisan in chitantierul PDL Vrancea u PSD se bucura din plin de prezenta in Top 500 Miliardari a omul de afaceri Nicusor Guzu, originar din comuna Tifesti u oamenii lui Marian Oprisan au adunat mai multi bani la pusculita partidului decit bogatii lui Alin Trasculescu din PDL Vrancea

Partidele politice prezente pe scena mioritica au scos din buzunare mai putini bani pentru alegerile prezidentiale de anul trecut decit au facut-o pentru cele parlamentare, care aveau o miza mult mai mare pentru unii candidati locali cu putere financiara. Cel putin acest lucru reiese din cifrele anuntate oficial. Astfel, potrivit informatiilor financiare publicate in Monitorul Oficial, PSD si PDL au fost cele mai stringatoare formatiuni, acestea pompind sute de mii de lei pentru candidatii aspiranti la Cotroceni. Totusi, desi au avut presedinte doar pentru o noapte, pesedistii vrinceni au cotizat de doua ori mai mult decit au facut-o democrat liberalii vrinceni, oamenii lui Marian Oprisan aducind la partid, cu chitanta, un total de 269.450 lei, in timp ce la PDL s-au incasat numai 111.000 lei. Acestea sint insa donatiile oficiale, contributiile cele mai mari facindu-se la "negru".

Din Monitorul Oficial nr. 203/31.03.2010 cu privire la cuantumul total al sumelor provenite din fiinantarile private ale partidelor politice in 2009, conform Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniei electorale, rezulta ca din partea democrat liberalilor vrinceni, in continuare, cei mai multi bani au fost dati de senatorul Sorina Placinta, 48.000 lei, insa mult mai putin decit la alegerile parlamentare cind a candidat pentru postul de senator. "Maruntis" a venit si de la presedintele PDL Vrancea, deputatul Alin Trasculescu, 15.000 lei, dar si de la presedintele PDL Focsani, inspectorul ARR si consilierul local Nicu Tanase, care a dat tot 15.000 lei. Directorul adjunct de la Directia Sanitar Veterinara, Mariana Amaricai, a cotizat la partid cu suma de 15.400 lei. Partidul a fost imbogatit si de fondurile date de citeva firme printre care Validalex Serex Focsani, 500 lei; Valcom Construct Golesti (administrator Ilie Costel Valentin) 1.000 lei; Novac Focsani, 500 lei; Forestking Soveja (administrator XU FENGMING), 1.000 lei; Lido Pet Gugesti, 5.000 lei si Letfer Construct Focsani, 1.400 lei. Aceasta din urma firma pare a se fi redirectionat la sprijin politic, dupa ce a cotizat si pentru alegerile parlamentare din 2008, tot pentru portocalii. Aceasta dupa ce in trecut i-a stat aproape si PSD-ului, asa cum fac de altfel multi patroni.


PSD, sporsorizat de un ocupat din Top 500 Miliardari


Insa PSD Vrancea nu si-a pierdut cotizantii fideli. Omul de afaceri Daniel Nicusor Guzu de la Panciu, care detine Bau Profil, a pompat la social democrati suma de 130.000 lei. Acesta este finul deputatului PSD de Panciu, Ciprian Nica, si este singurul vrincean get-beget prezent in Topul Forbes 500 Miliardari, pe locul 287, cu o avere estimata de 18 - 20 milioane de euro. In afara sa, potrivit informatiilor financiare din Monitorul Oficial, mai figureaza intre oamenii care au dat bani la PSD primarii de municipii Decebal Bacinschi si Constantin Armencea, cu cite 12.500 lei. Si viceprimarul de la Adjud, Gelu Diaconu, a scos pentru formatiunea din care face parte suma de 7.500 lei.

Fostul consilier judetean Gabriel Necula a sponsorizat campania de la prezidentiale cu suma de 37.250 lei, poate si pentru a se achita de sarcini pentru numirea sa ca presedinte al Camerei Agricole Vrancea, institutie nou creata. PSD Vrancea s-a bucurat si de atentia financiara a deputatului notar de Panciu Ciprian Nica, care a dat in 2009 suma de 40.000 lei, dar si de cea a lui Constantin Guguianu, fost director al Casei de Pensii Vrancea, care s-a "scobit" in buzunare pentru 19.700 lei.

De asemenea, intre cotizantii la PSD se afla si Victor Gabor, membru TSD, fost director adjunct la CSM Unirea Focsani, demis de Sorina Placinta imediat dupa ce a fost unsa in postul de ministru. In lista membrilor cotizanti ai PNL din Monitorul Oficial nu figureaza nici un politician galben local, insa asta nu inseamna ca la liberali nu s-au vinturat fonduri importante, mai ales ca au fost singuri la putere o buna perioada de timp. Potrivit legii, partidele au obligatia de a declara sumele obtinute din donatii si sponsorizari care depasesc zece salarii minime brute pe tara. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 6 ore, 47 minute, 51 secunde
La cat e de retardat Necula (se vede din "maretele realizari "de la CAJ ) trebuie sa sponsorizeze PSD-ul inca 50 de ani.Vedeti domnilor fermieri cine va reprezinta ? Ati vazut criteriile pe care a citeste integral
, acum 739399 zile, 6 ore, 47 minute, 51 secunde
Buna ziua, Domnul care a postat inainte vorbeste in necunostiinta de cauya. Eu sunt un angajat al CAJ si va pot spune ca situatia s-a imbunatatit simtitor de cand a venit domnul Necula director. citeste integral
, acum 739399 zile, 6 ore, 47 minute, 51 secunde
Angajatule,"situatia s-a imbunatatit simtitor de cand a venit domnul Necula director" fiindca aveti timp sa cititi ziarele si sa faceti comentarii in timpul programului.Nu stiam ca de asta va citeste integral
, acum 739399 zile, 6 ore, 47 minute, 51 secunde
nu suntem o tara de rahat, dar avem oameni de rahat pe care lovitura de stat din '89 i-a propulsat in functii pe care nici cea mai pregatita vrajitoare nu le-ar fi putut prezice.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.