Politică

Ce vor primi vrincenii de la Guvernul Boc?

Doina Ganea
7 ian 2010 1751 vizualizări
Judetul nostru va primi anul acesta la fel ca si anul trecut peste 100 de miliarde de lei vechi pentru drumurile judetene u ceva mai multi bani vor fi alocati pentru obiectivul de investitii Canalul Siret-Baragan, respectiv 4 milioane de lei u pentru infiintarea Camerelor Agricole se va aloca doar 980.000 de lei u pentru continuarea lucrarilor la drumul DN2D Focsani- Ojdula se preconizeaza alocarea sumei de 90 de milioane de lei, insuficienta pentru finalizarea proiectului u 100 din cele peste 2000 de amendamente depuse la proiectul de buget apartin liberalului Nini Sapunaru, insa sint putine sanse sa treaca

Dezbaterile pe tema bugetului de stat pe 2010 sint din ce in ce mai aprinse in Parlamentul Romaniei. Cuvinte grele sint rostite in fata presei de catre unii parlamentari, din Opozitie, care au amenintat ca nu vor vota proiectul in varianta lui actuala. Politicienii Opozitiei au gasit tot felul de comparatii pentru a-si exprima nemultumirea fata de vistieria goala a tarii. Comisiile de specialitate din Parlament au inceput marti dezbaterea bugetului de stat pe 2010. Acesta ar trebui aprobat pina in 20 ianuarie cind la Bucuresti este asteptat sa sosesca Fondul Monetar International pentru o evaluare. Senatorii si deputatii au putut depune amendamente la comisiile avizatoare intre 4 si 6 ianuarie 2010, potrivit programului de dezbatere. Discutiile in plen sint programate sa inceapa in 11 ianuarie. Proiectele de buget pentru 2010 au fost depuse de Guvern la Parlament inca din 24 decembrie. Proiectul bugetului de stat ia in calcul anul acesta o crestere economica de doar 1,3% si o rata a inflatiei de 3,7%.


Din sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, la nivelul anului 2010, Vrancea a primit 44, 544 milioane de lei, din care o treime, adica 15, 368 de milioane, numai pentru "sustinerea sistemului de protectie a copilului" si 6,503 milioane de lei pentru sustinerea "centrelor de asistenta sociala a persoanelor cu handicap". Aceasta spre deosebire de anul trecut cind i-a fost repartizata suma de 35,025 milioane de lei, din care 18,270 de milioane de lei a revenit celor doua elemente de protectie sociala. In aceste conditii ne putem astepta la tensiuni din partea zecilor de mii de vrinceni care depind de protectie sociala din partea statului. Din sume defalcate din TVA pentru drumuri judetene si comunale judetul nostru a primit la fel ca si anul trecut suma de 10, 863 de milioane de lei, dar la jumatate fata de sumele primite de judetele Timis, Arges, Cluj sau Hunedoara. In anexa 7 de la bugetul general consolidat pe anul 2010, judetului Vrancea i-a fost repartizata din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, 53,162 de milioane de lei (fata de 52, 596 de milioane de lei de anul trecut), in conditiile in care Suceava a primit peste 100 de milioane de lei, Neamtul 56 de milioane de lei, iar Vaslui 69 de milioane de lei. Cu toate acestea Vrancea nu se situeaza tocmai la coada clasamentului, deoarece sint judete care au primit si 10 milioane de lei. In acest sens Vrancea a primit mai mult chiar decit Galatiul sau Braila, doua judete din Regiunea de Sud-Est pentru care se propun 49,5 milioane si respectiv 39,7 milioane de lei. La capitolul "sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru finantarea cheluielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor si municipiilor", Vrancea a primit 203,4 milioane de lei, spre deosebire de cele 218 milioane de anul trecut, din care putin peste 150 de milioane reprezinta anul acesta finantarea cheltuielilor de personal din institutiile de invatamint preuniversitar de stat ale comunelor, oraselor si municipiilor", in timp ce pentru ajutoarele sociale se are in vedere suma de 21,5 milioane lei.


Continua lucrarile la drumul Focsani- Ojdula


Conform aceluiasi proiect de buget ce va fi supus aprobarii parlamentarilor pe 11 ianuarie, in judetul nostru vor fi anul acesta, la fel ca si anul trecut, sustinute salariile pentru 248 de angajati neclericali ai bisericilor, la acest capitol judetul nostru aflindu-se printre ultimele din tara. La capitolul transporturi, pentru continuarea lucrarilor de modernizarea statiei CFR Focsani, Ministerul Transporturilor are, potrivit proiectului de buget, de primit 489 de mii de lei, in conditiile in care anul trecut nu s-a primit nici un ban. Au fost alocati bani pentru continuarea lucrarilor de reabilitarea cailor ferate de pe teritoriul judetului nostru distruse de inundatiile din 2005 si se continua finantarea drumului DN2D Focsani- Ojdula in suprafata de 118 km. Suma alocata acestei investitii fiind pentru anul 2010 de 90 de milioane de lei, in conditiile in care anul trecut s-au primit 70 de milioane de lei. Lucrarile la drumul care face legatura cu Transilvania au inceput in anul 2007 si sint putin sanse sa fie incheiate anul acesta. Parlamentarii PSD s-au intrecut in amendamente pentru sustinerea lucrarilor la acest drum reabilitat de firma UMB Spedition.


Canalul Siret ""Baragan si irigatii


Potrivit proiectului de buget al Ministerului Mediului si Padurilor, judetul Vrancea este propus a primi pentru obiectivul de investitii Canalul Magistral Siret ""Baragan 8 milioane de lei. Anul trecut suma preconizata a fost de 583.000 de lei. Un astfel de obiectiv important a fost tratat cu nepasare in ultimii ani, desi agricultura vrincenilor sufera la capitolul irigatii. Canalul Siret -Baragan, inceput in anul 1986, are termen de finalizare decembrie 2015. Pina in 2008 banii alocati au fost in valoare de 15 milioane de lei, raminind la ora actuala de repartizat pentru finalizarea acestui obiectiv suma de 686.341 de milioane de lei. Fisa obiectivului arata ca in 2011 si 2012 se estimeaza a se aloca putin peste 8 milioane de lei, iar in anul 2013 suma de 10 milioane de lei. In bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost prins in continuare anul acesta obiectivul de investitii privind reabilitarea sistemului de irigatii Biliesti "" Slobozia Ciorasti, demarat prin Ordinul 757/2008. Valoarea totala a investitiei se ridica la 7,4 milioane de lei, termenul de executie fiind de 24 de luni. Anul trecut investitia a primit o finantare de 128.000 de lei, iar anul acesta se estimeaza o valoare de 4 milioane de lei, raminind ca in 2011 sa se aloce 1,4 milioane de lei, iar in 2012 1,8 milioane de lei. Tot prin MADR s-au alocat anul acesta bani pentru infiintarea Camerelor Agricole. Astfel, anul acesta MADR va transfera catre bugetele locale suma de 980.000 de lei, anul viitor suma va fi de 1,2 milioane de lei, in 2012 "" 1,2milioane de lei, iar in 2013 suma alocata va fi de 1,3 milioane de lei.


2000 de amendamente depuse


Deputatul Nini Sapunaru, presedintele PNL Vrancea, se pare ca va fi si anul acesta campionul amendamentelor depuse la acest proiect de buget. Pina in prezent parlamentarul liberal a depus 100 de amendamente care vor fi prezentate azi in cadrul sedintei Comisiei buget finante. "Am pregatit 100 de amendamente numai pentru primariile din Vrancea in afara acelor amendamente comune cu grupul liberal depuse la alte comisii. Sa vedem ce se va intimpla cu ele si daca vor fi luate in seama", ne-a declarat deputatul PNL. Anul trecut numai la Comisia pentru administratie publica, amenjarea teritoriului si echilibrul ecologic, Nini Sapunaru impreuna cu grupurile parlamentare reunite ale PNL a depus 123 de amendamente, majoritatea legate de infrastructura judetului Vrancea. La Comisiile pentru cultura, invatamint, industrii, munca, asigurari sociale, drepturile omului au fost depuse in total de catre deputatul liberal alte 51 de amendamente. Anul trecut insa niciunul insa din aceste amendamente n-a trecut de votul comisiilor. Si parlamentarii PSD au depus mai multe amendamente care vizeaza in special reabilitarea drumurilor, sustinerea proiectelor derulate cu fonduri europene, dar si cheltuieli generale ale judetului. Seful Guvernului, Emil Boc, a cerut in mod expres senatorilor PD-L sa voteze bugetul fara amendamente, deoarece suplimentarea fondurilor acordata unui sector ar diminua banii alocati altui sector, insa aceasta nu i-a impiedicat pe unii parlamentari sa formuleze amendamente. Pe de alta parte premierul a recunoscut ca "dreptul parlamentarilor de a depune amendamente nu poate fi limitat". Conform unor surse parlamentare, premierul ar trebui sa se intilneasca si cu deputatii PD-L lunea viitoare sau chiar mai devreme intrucit si acestia au cereri financiare pentru colegiile lor. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 19 ore, 54 minute, 8 secunde
Clujul are 703 de mii de locuitori, Prahova 830 de mii, Neamtul 560 de mii iar Vrancea doar 390 de mii. Sa spui ca Vrancea a primit mai putine fonduri decat judetele mentionate fara sa tii cont de citeste integral
, acum 739399 zile, 19 ore, 54 minute, 8 secunde
Bravo lui, s-a descurcat deci. Multumim pt calcule DB.
, acum 739399 zile, 19 ore, 54 minute, 8 secunde
Pai asta e. De ce sa zic eu ca albu-i negru si negru-i alb daca nu-i asa. Omu se invarte, are el talentul asta, merge bine pe orice culoare; si pe rosu, si pe galben si uite ca si pe portocaliu. Poate citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.