Politică

Oprisan: Daca eram in PD-L poate primeam bani!

Mihaela Beșleagă
21 oct 2009 1271 vizualizări
Cei 1.391.00 lei alocati pentru localitati, in urma rectificarii bugetare, vor fi alocati de Consiliul Judetean peste doua zile, intr-o sedinta extraordinara, care coincide cu debutul campaniei electorale u in timpul sedintei cu scintei de ieri, intrebat de un pedelist, baronul a spus ca nu sint fan Basescu u daca primariile in colaps nu au primit nici un sfant, bugetul pentru Festivalul Bachus a fost suplimentat ieri cu 260.000 lei

Primarii care au venit ieri cu mina intinsa la Consiliul Judetean, intrucit primariile pe care le conduc sint la limita subzistentei, nu au primit nici de aceasta data niciun ban. Presedintele CJ, Marian Oprisan, a ales sa amine impartirea banilor pentru localitati peste doua zile, intr-o sedinta extraordinara, intimplator sau nu, chiar la debutul campaniei electorale. Daca localitatile nu au primit bani, in schimb pentru Festivalul Viei si Vinului Bachus 2009 suma s-a suplimentat cu 260.000 lei. Ieri, spiritele s-au incins in sala de sedinte a CJ, care s-a transformat pentru citeva minute intr-un cimp de razboi politic intre consilierii PD-L si seful PSD, de la prezidiu. Alesii "portocalii" i-au reprosat baronului ca isi asuma toate meritele pentru realizarile din judet. Provocat, Oprisan a spus ca nu este fan Basescu.


De departe, cel mai disputat subiect abordat ieri in cadrul sedintei ordinare de la CJ a fost rectificarea bugerata. Consilierii liberali au atras atentia asupra situatiei ingrijoratoare in care se afla multe autoritati locale, subliniind faptul ca primariile "galbene" au fost dezavantajate la impartirea banilor. Eduard Lambrino a amintit de cazul Primariei Marasesti, care nu are bani nici pentru incalzirea gradinitelor si scolilor. Discutiile au luat imediat o turnura politica. Oprisan nu a ratat ocazia de a se lauda cu interventiile pe linga Guvern si de a acuza partidul prezidential ca face "un circ de doi lei". "Va asigur ca eu personal am facut toate demersurile in raport cu Guvernul Romaniei inainte de iesirea PSD de la guvernare, cind se stabilise acoperirea tuturor cheltuielilor din unitatile administrativ-teritoriale, fara discriminare. Pe linga criza economica, avem si o criza politica, declansata de seful statului. Daca i-am fi ascultat pe oficialii guvernului erau bani pentru salarii, iar acum toata lumea ne ameninta ca nu mai sint bani. Acest circ de doi lei nu va tine decit pina pe 6 decembrie, cind va fi ales presedintele, si nu va mai trebui sa mintim oamenii asa, desantat", a opinat Marian Oprisan. Consilierul democrat Corneliu Negru a reprosat presedintelui ca arunca pisica in curtea PD-L si ca isi asuma toate meritele pentru realizarile din judet. "Usor duceti vina spre altii, mai putin spre dvs. Numai dvs aveti dreptul aici sa faceti politica, sa ne jigniti pe noi, Guvernul, partidul, presedintele, sa spuneti ca numai PD-L e de vina. Si dvs sinteti de vina", a replicat inciudat Negru.


Se amina impartirea banilor la primarii pina in campanie


Primariile vor primi bani peste doua zile, cind se anunta o noua sedinta extraordinara la CJ, care corespunde si cu intrarea oficiala in campania electorala. "Nu e o legatura intre cele doua, e o chestiune intimplatoare", a spus Oprisan. Directia Generala a Finantelor Publice a transmis catre CJ o adresa in care estimeaza, pentru perioada ramasa pina la finele anului, o incasare peste nivelul estimat la elaborarea bugetului pentru anul curent, a sumei de 5.500.000 lei. Aceasta reprezinta 22% din impozitul pe venit, din care 1.342.000 lei revin bugetului propriu al judetului, iar alti 1.391.00 lei reprezinta sume de repartizat localitatilor pentru sustinerea proiectelor de infrastructura cu cofinantare locala. "Va rugam sa introduceti modificarile in volumul si structura bugetului propriu cu suma de 1.342.000 lei, in trimestrul IV 2009. Totodata va rugam sa repartizati suma de 1.391.000 lei, pe unitati administrativ teritoriale, si sa comunicati acestora repartizarea", se arata in adresa semnata de directorul Marian Lungu, datata 6 octombrie 2009. Banii pentru primarii nu au venit ieri, insa Marian Oprisan a dat asigurari ca situatia se va rezolva la urmatoarea sedinta, extraordinara, convocata peste doua zile.


Bani in plus pentru paranghelia Bachus


Unii consilieri liberali au propus acoperirea golurilor financiare din primarii prin retragerea unor sume de la Festivalul Viei si Vinului si de la capitolul dezvoltare. "In semn de unitate si respect fata de unitatile administrativ teritoriale, propun ca suma alocata de CJ pentru organizarea Festivalului Viei si Vinului sa mearga in localitati", a propus liberalul Nicu Mazere. "Banii pe care i-ati dat la paranghelia din Piata de ce nu i-ati dat la Marasesti?", a replicat Oprisan, referindu-se la tirgul negustorilor vrinceni, organizat de omul de afaceri. Prin rectificarea bugetara, pentru Festivalul Bachus 2009 CJ a suplimentat suma alocata cu 260.000 lei, bugetul total alocat acestei sarbatori fiind de 400.000 lei. Acesti bani ar putea asigura salariile angajatilor din doua primarii cu probleme, cum ar fi Brosteni (300.000 lei cheltuieli cu salariile pe ultimul trimestru) si restantele salariale la Nereju (100.000 lei).


Ion Alexe catre Oprisan: "Mai sinteti fan Basescu?"


Indirect, baronul Oprisan a recunoscut modul discretionar, pe criterii politice, in care se impart banii de la Guvern in teritoriu. "Ce sa fac, nu sint un fan PD-L, daca eram in PD-L poate primeam bani", a spus Oprisan. Acesta a fost intrebat de consilierul PD-L Ion Alexe (foto) daca mai este fan Basescu. "Nu am fost niciodata. Am crezut ca un presedinte isi iubeste tara, dar m-am inselat", a fost raspunsul baronului. Cu gindul la candidatul Crin Antonescu, liberalii au intervenit pentru revenirea la ordinea de zi, spunind ca "noi nu jucam cu Basescu in filmul asta". Penuria din institutii a fost evidentiata si de consilierul liberal Fevronia Stoica, care la cele trei proiecte de hotariri privind transformarea unor posturi din cadrul a trei institutii subordonate CJ, a intrebat care este efortul financiar implicat in majorarile salariale, care vin ca urmare a avansarii in grad. Oprisan a promis ca la urmatoarea sedinta ordinara se vor discuta masurile pe care le propune CJ pentru a se face economie. Acesta a anuntat inclusiv restructurarea organigramei si a statului de functii din administratia judeteana, o "reorganizare totala mult mai eficienta", care nu va insemna reducerea unor posturi. "Nu dam oameni afara", a dat asigurari Marian Oprisan.


Bani pentru reviste


Prin rectificarea bugetara, 1.537.000 lei au mers pentru achitarea drepturilor salariale pentru noiembrie la Centrele Scolare de Educatie Incluziva din Maicanesti si Mihalceni, la Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala; pentru achitarea unor plati restante la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturi Traditionale "" 10.000 lei si pentru asigurarea cheltuielilor de functionare la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului "" 1.013.000 lei. Alti 295.000 lei au mers pentru actiuni de promovare, precum: Festivalul Viei si Vinului "" 260.000 lei, cofinantarea revistei Oglinda Literara - 15.000 lei si finantarea revistei "Proseaculum" "" 20.000 lei. Si programul "lapte si corn" a fost suplimentat cu 600.000 lei. Proiectul privind rectificarea bugetara a trecut cu 17 voturi pentru (PSD), 11 abtineri si un vot impotriva, din partea alesilor PNL si PD-L. (Mihaela BESLEAGA)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.