Politică

Mircea Dragos, platit ca sa asculte cum creste iarba

Ziarul de Vrancea
30 iul 2009 1515 vizualizări
Fostul prefect Mircea Dragos se specializeza in agricultura de subzistenta din judetul Vrancea, chiar daca se stia ca a fost detasat la Prahova u fostul subprefect Manole Merchea a descoperit ca Oltenia este frumoasa, cu la fel de multe gropi ca Vrancea, insa recunoaste ca-i este greu fara familie u fostul subprefect Dumnezeu mai trage de el pina in septembrie, cind anticipeaza schimbari favorabile pe plan politic la nivel central u o data sau de doua ori pe luna, cei doi inspectori guvernamentali fac rapoarte de activitate de care nu se stie cine tine cont u totusi, nu trece nici o luna fara sa-si ia leafa de 4.000 de lei

Fostul prefect Dragos Mircea, inspector guvernamental la Vrancea pe probleme care tin de Ministerul Agriculturii, a depus ieri la Secretariatul General al Guvernului raportul sau de activitate pe o luna. Desi la numirea sa pe post in Vrancea, baronul Marian Oprisan a comentat ca nu si-l doreste pe fostul prefect incurcindu-i oamenii din institutii, fostul liberal Dragos Mircea a ramas linistit pe functie in judet. Acest lucru chiar daca, la un moment dat, astepta trimiterea sa la Prahova. Inspectorul guvernamental spune ca starea agriculturii vrincene nu este tocmai incurajatoare, atit din cauza lipsei sistemelor de irigatii, dar si din pricina lipsei banilor necesari tratamentelor cu ierbicide. "Imi desfasor activitatea de inspector guvernamental conform atributiilor care mi-au fost trasate, in sensul ca trebuie sa urmaresc anumite aspecte si sa intocmesc niste rapoarte. Exista munca de teren, mi se mai dau din cind in cind teme, ca de exemplu: sa raportez cite titluri de proprietate a emis Comisia Judeteana, ce recolta de cereale estimez pentru anul acesta sau daca precipitatiile sint de ajuns. In functie de teme, lucrez cu institutiile abilitate. Nu stiu cit de bine stam din punct de vedere agricol. Au ajutat putin ploile, dar ar trebui sa mai ploua inca de 3 - 4 ori pe atit. O alta problema in acest domeniu este aceea ca nu se mai cultiva ca alta data, partial din cauza lipsei sistemelor de irigatii. In plus, nu se respecta tratamentele de ierbicidare, in sensul ca omul da de doua ori in loc sa dea de 3 - 4 ori, din cauza banilor insuficienti", ne-a declarat Dragos Mircea, demis din functie in luna ianuarie, imediat ce au venit la putere PSD si PD-L. Numele fostului prefect a fost vehiculat pentru preluarea organizatiei PNL, caz in care ar trebui sa renunte la post, insa Dragos Mircea a anuntat ca se mai gindeste daca sa se intoarca in politica.


Merchea anticipeaza schimbari politice in septembrie


Colegul sau de guvernare, fostul subprefect Manole Merchea, oropsit la drum de sute de kilometri pina in judetul Gorj, spune ca pentru acest post "nu se merita efortul de a sta departe de familie". Manole Merchea, detasat pe probleme ce tin de Ministerul Transporturilor, spune ca nu va renunta la postul de inspector guvernamental cel putin pina la sfirsitul lunii septembrie cind, lasa de inteles fostul subprefect "Dumnezeu", se vor produce anumite schimbari pe plan politic, la Bucuresti. Asta inseamna ca fostul subprefect trage sperante ca liberalii vor reveni in ecuatia guvernarii. "Cu postul ma descurc. Nu e problema de atributii, nu acestea pot incurca, ci mai degraba departarea de familie, pentru ca lasam totul partenerului de viata. Sotia m-a inteles mai mult decit ma inteleg eu. Deocamdata n-am luat nici o decizie, situatia este incerta, nu stiu cite zile mai are Guvernul", ne-a spus si Manole Merchea. Acesta, coborit in strada, la propriu, prin judetul Gorj, spune ca drumurile lor sint la fel de "bune" ca si ale noastre. "Unele mai bune, altele mai rele. Acum se reabiliteaza DN 66, s-au inchis si 30 km pe Defileul Jiului pentru reparatii. Acolo intra sa lucreze numai premiatii, nu a ajuns Roman (consilierul judetean Victor Roman "" n.r.) in zona, trebuie sa ai un istoric in spate. La munca plec duminica seara sau luni dimineata si vin la doua saptamini acasa. Drumul e bun, frumos, Oltenia e o regiune minunata si probabil ca n-as fi ajuns sa o vad daca nu m-ar fi trimis Guvernul acesta. Insa, nu se merita efortul", a completat Manole Merchea, care se simte exilat departe de casa.


"Rezerva de cadre" pentru prefecti


Functia de inspector guvernamental este renumerata cu un salariu de 4.000 de lei pe luna, la care se adauga transportul si cazarea. Per total, un inspector guvernamental detasat departe de casa costa bugetul de stat pina la 14.000 de lei lunar, chiar daca multi nu au prea avut atributii pina acum. H.G. 341/2007 arata ca inspectorii guvernamentali "coordoneaza activitati, proiecte sau programe complexe in legatura cu statutul Romaniei de stat membru al UE, precum si cu prioritatile strategice de dezvoltare a capacitatii administrative si institutionale". Mai exact, au obligatia sa urmareasca respectarea programului de guvernare trasat de partidele care au cistigat alegerile. Dupa cum se stie, inspectorii guvernamentali sint "rezerva de cadre" a Guvernului pentru inaltii functionari publici, de unde pot fi selectate persoanele nominalizate pentru functii de prefecti, subprefecti si secretari generali ai ministerelor. Acestia vor fi evaluati periodic din punct de vedere al eficientei, obiectivitatii si modului de indeplinire a atributiilor manageriale de catre o comisie numita prin decizie a primului-ministru. Numarul posturilor de inspectori guvernamentali a fost deja marit de la 25 la peste 150 de la inceputul anului, asta in conditiile in care Guvernul bate moneda, zilnic, pe nevoia de austeritate. (Iulia CRETU)


  • Inspectorul de Vrancea se plimba prin comune


  • Inspectorul guvernamental care a fost delegat in judetul Vrancea, fostul subprefect de Satu Mare Stefan Gati, se afla momentan in vacanta. Acesta si-a luat un binemeritat concediu dupa o activitate intensa de doua luni in care a gestionat situatiile de urgenta, pe linga Prefectura, asa cum ii cere fisa postului. "Imi place foarte mult la Focsani, nu ma asteptam sa ma acomodez atit de bine, ma inteleg foarte bine cu colegii mei din Comitetul pentru Situatii de Urgenta. Activitatea intr-adevar nu a fost solicitanta, am facut mai multa activitate pe teren. Am fost in comunele vrincene unde exista risc de calamitati, precum inundatii, am identificat masuri, am analizat eficienta comitetelor locale pentru situatii de urgenta, dotarea cu echipamente a pompierilor", ne-a spus Stefan Gati. Acesta a depus pina in prezent doua rapoarte, pentru fiecare luna. Gati ocupa functia de inspector guvernamental de Vrancea din 22 mai a.c. si a fost subprefect de Satu Mare, sprijinit de UDMR. In prezent, este angajat al Secretariatului General al Guvernului, la fel ca vrincenii Dragos Mircea si Manole Merchea. (M. B.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 1

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 20 ore, 55 minute, 11 secunde
    Un stat care isi permite sa plateasca oameni pentru a sta degeaba este un stat bolnav. Inalti functionari publici care se complac in aceasta situatie absurda sunt semnul unei decaderi morale fara citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.