Politică

Prezenta la vot, in cadere libera din "90 pina azi

Mihaela Beșleagă
6 iun 2009 861 vizualizări
u se estimeaza ca duminica se vor prezenta la urne doar 20% dintre romanii cu drept de vot Institutul pentru Politici Publice (IPP) avertizeaza:

in ritmul de degradare a democratiei reprezentative din ultimii ani, este posibil ca peste doua tururi de scrutin niciun roman sa nu mai iasa la vot. Institutul isi manifesta ingrijorarea fata de lipsa de capacitate si de interes a partidelor de a mobiliza electoratul la vot pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie. Desi acest scrutin ar fi trebuit sa fie un examen de maturitate pentru clasa politica din Romania, prezenta estimata la urne de sub 20% este dovada ca partidele sint pe cale sa rateze acest examen. De la primele alegeri libere din 1990, interesul si increderea romanilor in puterea de a schimba lucrurile prin vot s-au degradat constant. Conform datelor IPP, daca in "â„¢90 participarea la vot la alegerile generale era de 86%, in 1992 si 1996 a scazut la 76%, in 2000 a ajuns la 65%, in 2004 58%, in 2007, la primele alegeri europarlamentare prezenta a fost de 29%, iar in 2008 putin peste o treime dintre romani mai mergeau la vot. "Daca prezenta la urne va continua sa scada in acelasi ritm, ne intrebam ce se va intimpla la urmatoarele alegeri: vor renunta toti romanii la dreptul de vot in semn de protest fata de clasa politica?", se intreaba reprezentantii IPP, intr-un comunicat de presa. Institutul condamna esecul partidelor de a promova o campanie electorala competitiva, cu mesaje care sa informeze corect electoratul despre importanta votului pentru Parlamentul European. Votul de duminica inseamna imaginea Romaniei in Europa in urmatorii 5 ani. Atit partidele, cit si electoratul roman mai au o zi in care sa reflecteze cum vrem sa ne vada Europa. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 17 ore, 2 minute, 2 secunde
Vedeti mai astia de la IPP ca sunteti in eroare, duminica se va vota presedintele tarii ca asa ziceau Antonescu si Geoana. Asa ca stimati alegatori, daca primiti vreun buletin de vot pe care nu sunt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.