Politică

Oprisan ameninta Consiliul Local Focsani cu dizolvarea

Iulia Crețu
24 feb 2009 2724 vizualizări
Protocolul la Vrancea intre PSD si PD-L este conditionat de la Bucuresti a se stabili saptamina aceasta, motiv pentru care baronul a anuntat cu cine va merge la negocieri u Oprisan il atentioneaza insa pe Trasculescu in privinta aliantei cu PNL de la Consiliul Local Focsani u baronul face aluzii: ori viceprimari prieteni ori dizolvarea forului legislativ si noi alegeri u seful CJ catalogheaza drept proasta activitatea actualilor 21 de consilieri u daca nu se inteleg la masa negocierilor cu democratii, social democratii si-ar putea lua singuri institutiile propriilor ministere si au inceput deja demiterile u de la Bucuresti, Geoana spune partenerilor ca nu apreciaza conditionarea ruperii aliantelor locale cu liberalii u PD-L sustine ca in teritoriu se face menage a trois

Neincheiatul protocol intre PSD si PD-L la nivelul mai multor judete din tara duce la scintei tot mai dese la Bucuresti. In timp ce Radu Berceanu, ministrul democrat de la Transporturi, sustine ca in patul politic e un fel de "menage a trois" intre cele trei mari partide (PSD, PD-L si PNL), seful social democratilor, Mircea Geoana, sustine ca partidului sau nu-i convine sa i se puna "sula-n coaste" in privinta parteneriatului cu PD-L in judete. Undeva la mijloc intre aceste declaratii, Vasile Blaga, secretarul general al PD-L, aminteste ca sint mai multe localitati unde protocolul nu s-a parafat, acesta amintind si de situatia incerta de la Vrancea. Vasile Blaga a spus ca intre cele doua formatiuni partenere este nevoie de o "dovada de incredere" politica, aluzie la impartirea echitabila a functiilor din deconcentrate. Marian Oprisan, liderul PSD Vrancea, a precizat ca, pina la urma, si la noi in judet protocolul se va parafa, chit ca nu-i convine sa stea la aceeasi masa cu PD-L-ul lui Alin Trasculescu. Se pare ca cei doi au un termen limita pina la finele acestei saptamini. Despre aliantele de la judet, Oprisan a lasat sa se inteleaga ca i-ar fi foarte simplu sa dizolve actualul Consiliu Local Focsani pentru a schimba raportul de forte. Argumentul sau: activitatea proasta a celor 21 de alesi.


La nivel judetean, situatia menajului politic este putin cam pe invers de ceea ce se intimpla in tara. Astfel, singura iubire contra parteneriatului pentru Romania ar fi colaborarea de la Consiliul Local Focsani, acolo unde Trasculescu si Sapunaru au convenit sa opuna PSD-ului o majoritate fragila, de doar 11 alesi liberali si democrati (contra 10 social democrati).

In ultimul timp, acestei aliante i s-a cam cintat prohodul, semnul crucii avind la baza dorinta nestavilita a lui Marian Oprisan de a-i aranja primarului Decebal Bacinschi doua birouri de viceprimari prieteni (in speta unul PSD si unul PD-L, daca nu chiar doi din PSD in cazul in care "momeste" un singur consilier ne-PSD, pe lait motivul "Mirela Bizna"). Ba mai mult, pentru a obtine ceea ce isi doreste, Marian Oprisan nu a ezitat sa declare ca se poate folosi de prerogativele sale de coordonator al administratiei locale pentru a desfiinta actualul Consiliu municipal si de a organiza noi alegeri in speranta reconfigurarii polilor de greutate din Micul Parlament focsanean. "Nu sint adeptul crearii unui majoritati la Consiliul Local pentru ca focsanenii au ales consilieri care sa faca administratie, nu politica.

Activitatea de pina acum la CL este proasta! Daca aceasta situatie va continua, probabil voi lansa o dezbatere publica si sa dizolvam Consiliul Local. Toti consilierii merita critici pentru ca acolo nu se face politica, doar administratie! In baza de coordonator al administratiei pot adopta anumite masuri daca situatia nu se schimba", a amenintat baronul, uitind insa ca si la CJ este vorba de o majoritate politica dictata de partidul pe care-l conduce. De altfel, astazi este sedinta lunga la CL, in cadrul careia se anunta chiar o incercare de alegere a viceprimarilor, potrivit unor surse din tabara puterii.


Viceprimari la Focsani = un vot cumparat sau noi alegeri


Variantele linistii lui Oprisan la Focsani par a fi doua: cumpararea unui vot din fragila majoritate sau dizolvarea consiliului, sub pretextul nefunctionarii normale a acestuia. La Consiliul Judetean, partenerii nu au ce colaborare sa faca sau sa schimbe din moment ce PSD domneste in majoritate. Totusi, intilnirea celor doi lideri locali ai PSD si PD-L de acum citeva saptamini, de la un restaurant din municipiu, s-a incheiat fara nici o concluzie, cine ce institutii ia, pentru ca Oprisan nu ar fi dorit sa imparta nimic fara a avea baza de pornire de la punctul "zero"- Consiliul Local Focsani. Intre timp insa, Oprisan pare a fi preluat initiativa la schimbat oamenii din fruntea citorva institutii, fara a avea la baza o intelegere sau o consultare cu Alin Trasculescu. Baronul, prin vocea prefectului "apolitic" Raluca Dan, a invocat rezultatele slabe obtinute de acestia in fruntea serviciilor pe care le-au condus. De altfel, demisiile au fost ridicate la rang de arta in timpul guvernarii Nastase, cei vizati fiind "impunsi" pentru a renunta la directorat.


"Miine-poimiine" se bate palma pe institutii


Desi initial a declarat ca nu-l intereseaza "aceste vrajeli politice", Marian Oprisan sustine ca in aceste zile se va intilni cu cei de la PD-L pentru a parafa protocolul. Acesta a recunoscut ca o colaborare cu democratii nu este un lucru care sa-i convina, dar ca actioneaza in baza unei intelegeri stabilite la nivel national. "Miine-poimiine ne vom intilni, nu stiu daca la Focsani sau la Bucuresti. M-am mai intilnit cu Alin Trasculescu pe la Parlament, am mai discutat. Aici nu e o situatie ca-mi place sau nu-mi place, este o chestiune transanta. Nu trebuie sa existe mofturi. Chiar daca mie personal nu-mi convine (n.r. protocolul cu PD-L), administratia trebuie sa munceasca", ne-a declarat Oprisan. Tinuta la secret pina acum, comisia de negociere a PSD este formata din presedintele comisiei, Marian Oprisan, si membrii Daniel Nicolas, Constantin Armencea, Bogdan Matisan si Victor Roman, toti oameni de incredere ai baronului. Acestia vor trebui sa imparta cascavalul cu negociatorii PD-L: Alin Trasculescu, Danut Popoiu, Nicu Tanase, Emilian Diaconu si Vicentiu Miheci. Oprisan a adaugat faptul ca nu-l intereseaza dezertorii de prin alte partide dispusi sa schimbe carnetul pentru a-si pastra functia. "Profesionistii din institutii vor ramine. Au fost oameni care au stat si in timpul guvernarii Nastase si dupa. Pina nu vom face o evaluare a tuturor institutiilor, nu ma pot pronunta asupra activitatii acestor oameni. Cert este ca multe institutii nu si-au indeplinit datoriile", a completat Oprisan. Alin Trasculescu, liderul de la PD-L, nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei pentru a comenta acest aspect, insa colegii sai ne-au transmis ca echipa este pregatita pentru intilnirea cu cei de la PSD. Sursele noastre spun ca liderul de la PDL s-a invoit special de la parlament pentru a veni la intilnire si ca nu va pleca la Bucuresti pina cind nu va semna protocolul.


"Menage a trois" vs. "dovada de incredere"


La nivel central democrat-liberalii sustin, prin vocea lui Radu Berceanu ca un "menage a trois" intre PSD, PD-L si PNL, in situatia in care PSD si PDL colaboreaza la nivel central, nu este posibil. Acesta a fost plastic si a cerut ca social democratii sa divorteze de liberali in unele judete. "Daca vrei sa te casatoresti cu cineva, trebuie mai intii sa desfaci casatoria de dinainte. Nu poti sa faci, asa, un menage a trois", a apreciat Berceanu aliantele locale. Nimic insa despre parteneriatul PD-L cu PNL de la nivel local. Vasile Blaga, secretarul general al democratilor, aminteste de lista judetelor unde o iubire ros-portocalie pare a fi imposibila. Printre ele figureaza si Vrancea, acolo unde, din varii motive, puterea nu s-a delimitat. Blaga a declarat ca stabilirea protocoalelor la nivel judetean ar fi o "dovada de incredere intre cele doua partide". In timp ce democratii se chinuie sa trimita la avocat mariajul PSD - PNL, social democratii pregatesc o "lovitura de stat" in cadrul protocolului central, anume preluarea institutiilor din subordinea ministerelor pe care formatiunea lui Geoana le detine in Guvern. Surse din PSD sustin ca partidul ar putea numi unilateral directorii serviciilor descentralizate in judetele in care PSD nu ajunge la un acord cu PD-L pentru distribuirea acestor fotolii. Social democratii au luat in calcul aceasta varianta intrucit in aproape zece judete nu au stabilit nimic cu democrat-liberalii. Este cazul si la Vrancea, acolo unde sefi din Politie si Drumuri Nationale au fost urecheati de prefectul Raluca Dan si ulterior li s-a cerut sa lase locul unora mai "competenti". Mircea Geoana a declarat ieri, dupa sedinta Biroului Politic National, ca este deranjat de acuzele de "curvasareala" aruncate de PD-L. "Din punctul meu de vedere, libertarea pe care am acordat-o in mod democratic organizatiilor noastre judetene de a alege, functie de interesul PSD in acel judet, majoritatea pe care si-o doresc, ramine neschimbata. Ne deranjeaza atunci cind exista o senzatie de pre-conditionare a aplicarii protocolului de astfel de situatii", a raspuns Mircea Geoana. Acesta a adaugat ca in localitatile unde nu este intelegere la impartire, vicepresedintii de resort din PSD si PD-L vor fi mandatati sa faca pe mediatorii si sa gaseasca solutii de colaborare. (Iulia CRETU)


  • Pretul gigacaloriei, la loc comanda!


  • Decizia Prefecturii de a da aviz de nelegalitate la hotarirea Consiliului Local Focsani privind marirea pretului gigacaloriei va aduce un nou proiect pe ordinea de zi a sedintei de astazi. Alesii locali vor avea de revocat decizia de luna trecuta cind au decis majorarea pretului gigacaloriei platit de populatie, de la 148 la 195 de lei. Trecut prin Comisia de buget-finante, proiectul local a fost avizat cu patru voturi "pentru" din partea consilierilor PSD si cinci "abtineri" ale consilierilor PD-L "" PNL. Prefectura a motivat acordarea avizului de nelegalitate invocind faptul ca s-a incalcat procedura prealabila prevazuta in Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica. "Anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostinta publicului, in conditiile alin (1), cu cel putin 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritatile publice", se precizeaza in adresa semnata de prefectul Raluca Dan. (Doina GANEA)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 6

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 5 ore, 36 minute, 36 secunde
    Nu cred ca marean are curaj sa dizolve CL Focsani.Sunt sigur ca focsanenii nu se vor lasa pacaliti de PSD SI PDL care nu numai ca nu le-au dat ce au promis dar ce-i mai grav este ca s-au unit.Imi citeste integral
    , acum 739399 zile, 5 ore, 36 minute, 36 secunde
    Nu are nici o importanta daca e multumit Oprisan de consilierii locali atat timp cat consilierii au fost alesi de focsaneni si nu numiti de Oprisan. Cel mult poate sa faca scandal la el in curte si citeste integral
    , acum 739399 zile, 5 ore, 36 minute, 36 secunde
    Nu se linisteste pana nu coordoneaza tot. Nu conteaza ca se cheltuiesc bani, deoarece el are si o sa aiba si mai multi,daca dirijeaza tot judetul. Cred ca ar fi cazul sa ne unim si sa-l debarcam de la citeste integral
    , acum 739399 zile, 5 ore, 36 minute, 36 secunde
    Daca Mircea Geoana spune ca nu-i place sula-n coaste , Oprisan sa arate ca nu pericliteaza unitatea PSD si sa zica la fel ! Da se pare ca nici el nu prea-i de uneala ,. nici cu ai lui , nici cu altii citeste integral
    , acum 739399 zile, 5 ore, 36 minute, 36 secunde
    Ietete !!! Veni de prin Parlament , unde casca gura si-l dadu Presa afara , veni nervos si ne lua la rost . Sa mai stea p-acasa , ca nici nu mai stie ce-i pe aici si sa-si vada de treburile CJ.
    , acum 739399 zile, 5 ore, 36 minute, 36 secunde
    si de aceea Oprisanu' zice ca unii sefi de institutii e puturosi! Are 'mnealui oameni pentru toate acele institutii. E unul, Vlajie parca-i zice, care de-abia asteapta si el restul de dividende din citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.