Politică

Discriminare politica a membrilor sectiilor de votare

Doina Ganea
15 dec 2008 921 vizualizări
Unii membrii ai birourilor sectiilor de votare din judet au fost platiti dupa culoarea politica, nu dupa zilele de munca

Dupa conflictele partidelor din campania electorala, un nou scandal sta sa izbucneasca. Unii membri ai sectiilor de votare se pling ca nu au primit integral indemnizatia pentru zilele prestate din preajma datei de 30 noiembrie. De citeva zile a inceput plata indemnizatiilor presedintilor sectiilor de votare, loctiitorilor acestora si a membrilor. Pentru alegerile parlamentare de acum doua saptamini, Prefectura a organizat 348 de sectii de votare in judet. Potrivit legii, un presedinte si un vicepresedinte de sectie de votare primesc 66 de lei pentru 10 zile, iar membrii aceeasi suma, insa pentru 5 zile. în plus, pentru fiecare dintre persoanele care au supravegheat procesul de votare s-a alocat cite 8 lei pentru gustarea din ziua votului. Din nefericire nu toti cei care au supravegheat procesul electoral au avut parte de un tratament egal din parte primariilor. Doinita Mera din comuna Corbita, care a fost pe 30 noiembrie reprezentanta PD-L in sectia de votare nr. 141, s-a plins ca atit ea cit si colegul ei de la PNL au primit numai 110 lei, fiind pontati numai pentru doua din cele cinci zile prevazute de lege, iar membrii PSD au primit 277 lei. "La noi in Corbita e stat in stat. Daca ai alta parere esti discriminat si aratat cu degetul. Presedintele sectiei de votare, unde am fost, este un apropiat al primarului si pe noi, cei de la PD-L si PNL, ne-a pontat doua zile, iar pe ceilati de la PSD si de unde au mai fost i-au pontat cu cite 5 zile. Pai am fost la instuire, am fost cu o zi inainte si am preluat sectia, am stat pina pe 1 decembrie cu numararea voturilor, astea nu sint zile de munca?", s-a plins educatoarea Doinita Mera. Subprefectul Ion Oprea ne-a confirmat ca ceea ce s-a petrecut la Corbita nu este un caz izolat si ca practic, in tot nordul judetului oamenii au reclamat acelasi lucru. "Si noi am primit aceleasi semnale, dar mult mai multe. Urmeaza sa vedem ce s-a intimplat si cum de s-a interpretat asa legea. Vom vedea si vom lua masuri", ne-a asigurat subprefectul Ion Oprea.


Ce spune legea


Cheltuielile pentru efectuarea operatiunilor electorale se suporta de la bugetul de stat (art.67 din Legea 35/2008). Presedintii birourilor electorale, loctiitorii acestuia si membrii primesc indemnizatia de la data incheierii proceselor verbale de investire (art. 68 din L.35/2008). Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare beneficiaza de o indemnizatie de 66 de lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile (art. 10, pct 5 din HG 984/2008 privind aprobarea bugetului si a cheltuielilor necesare pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2008). Membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si personalului Ministerului Internelor si Reformei Administrative, care este in misiune de paza la aceste birouri, li se asigura in ziua votarii 8 lei de persoana pentru bauturi racoritoare, cafea, gustari (art. 10, pct.8 din HG 984/2008). (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.