Politică

Consilierii se gindesc la expropieri pe terenurile scolilor

Doina Ganea
4 dec 2008 1144 vizualizări
Alesii focsanenilor au recunoscut ca habar n-au ce proprietati se retrocedeaza din domeniul public u cei care au cerut retrocedarea unor terenuri apartinind scolilor au cerut Primariei Focsani, in schimbul pastrarii acestora, sute de euro pe metrul patrat

Reuniti in sedinta extraodinara, consilierii locali au adoptat ieri o serie de masuri cu caracter urgent, dupa cum a sustinut initiatorul lor, primarul Decebal Bacinschi. Jumatate din cele 9 proiecte aflate pe ordinea de zi au fost adoptate fara probleme de alesi, dar pentru restul discutiile au prelungit sedinta si s-a ajuns la modificari. Astfel, a fost acordata suma de 4.000 de lei, din bugetul local, pentru sustinerea proiectului "Mos Craciun European", editia a II-a, initiat de Consiliul Local al Tinerilor. De asemenea, s-a aprobat si premierea celor mai buni sportivi ai anului, prin alocarea sumei de 8.400 de lei din bugetul local. Tot ieri, consilierii au aprobat studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici pentru corpurile 3 si 5 de la azilul de batrini. Primul proiect care a ridicat semne de intrebare a vizat o rectificare bugetara prin care s-au acordat niste bani unor servicii subordonate Primariei, pe care sa le cheltuie acum, in ultima luna a anului. O problema in acest sens a fost semnalata de consilierul liberal Doina Fodoreanu, care a vrut sa stie cum de a reusit Primaria sa faca economii la iluminatul public, in conditiile in care sint cartiere intregi unde municipalitatea ofera servicii deficitare la acest capitol. "Deci am facut economii de 230.000 de lei la acest capitol pentru ca acum, la sfirsit de an, sa putem da salariile angajatilor Directiei de Dezvoltare. Eu nu inteleg cum de s-a facut o asemenea economie, in conditiile in care iluminatul stradal este un serviciu foarte prost. Deci am oferit focsanenilor strazi intunecate pentru ca acum sa avem bani cu care sa platim salariile angajatilor?", a intrebat Doina Fodoreanu. Raspunsul l-a asigurat directoarea economica Natasa Nemes: "In conditiile in care iluminatul public este in continuare administrat de Electrica, noi nu avem decit niste cheltuieli minime de intretinere, cum ar fi schimbatul becurilor, ceea ce nu presupune cheltuieli exorbitante".


1.100 de euro, un metru patrat din curtea scolii


Un alt proiect care a suscitat unele discutii a avut in vedere trecerea blocurilor de locuinte pentru tineri din domeniul public al municipiului in domeniul public al statului, pentru vinzarea acestora catre chiriasi. Discutiile au aparut deoarece proiectul mai continea si unele puncte referitoare la trecerea din domeniul public in cel privat al Focsaniului a unor terenuri care au apartinut pina mai ieri unor scoli din municipiu, dar care intre timp au fost retrocedate. Consilierii s-au trezit in al 12-lea ceas, dupa ce retrocedarile au fost "parafate" de instante, prin hotariri irevocabile, ca elevii au nevoie si de spatiu in curtea scolilor, nu numai de sali de clasa. Este vorba in primul rind de un teren in suprafata de 707 mp din totalul 15.064 mp aferent Colegiului National Unirea care urmeaza a fi retrocedat fostului proprietar, un teren in suprafata de 324 mp, din cei 7.785 mp aflati in curtea Scolii nr. 9, si un teren in suprafata de 213 mp, din cei 6.309 mp detinuti de Scoala "Duiliu Zamfirescu". La Scoala nr. 9, proprietarul terenului retrocedat doreste sa construiasca pe fostul teren de sport o scoala privata de muzica. "Nu stiu cum va fi acolo, dar trebuie sa ne gindim ca, daca se mai construieste o scoala, cum vor sta copiii aceia? Numai in clase? Nu vor avea pauze, nu vor avea unde sa iasa in recreatie. Eu nu cred ca e normal", a spus consilierul PSD, Liviu Oloeriu. Desi oficialii Primariei au incercat sa ofere un schimb de terenuri sau bani fostilor proprietari, acestia au fost inflexibili. "Noi de la inceput n-am vrut sa retrocedam aceste terenuri, dar cind le-am propus compensarea in banii prin Fondul Proprietatea, am fost dati in judecata. Au existat unele discutii, dar unii proprietari au refuzat categoric, iar altii au cerut preturi de 1.100 de euro/mp", a specificat secretarul municipal Eduard Corhana.


Consilierii nu stiu ce s-a retrocedat


In urma discutiilor au aparut si doua propuneri. In primul rind a aparut varianta expropierii terenurilor de la fostii proprietari. Solutie prea putin agreata de secretarul municipal. "Avem deja un precedent cu autostrazile, metoda ar putea fi abordata, numai ca legea este foarte greoaie. Oferi un pret, proprietarului nu-i convine si te judeci in instanta pina stabileste judecatorul care este pretul si asta poate dura ani si ani", a explicat secretarul Eduard Corhana. Tot in urma discutiilor din sedinta extraordinara de ieri a aparut o propunere care trebuia aplicata inca de la aparitia Legii 10/2001 si anume prezentarea unui raport periodic consilierilor de catre Comisia locala de aplicare a fondului funciar. Alesii si-au dat seama ca nu prea stiu ce terenuri sau cladiri sint de retrocedat in Focsani, care si cite au fost retrocedate pina acum. "Putem propune sa se faca un raport al Comisiei de aplicare a legii fondului funciar pe care sa-l prezentam Consiliului Local. In prezent am retrocedat Palatul Copiilor si nu s-a intimplat nimic acolo, nu l-a luat nimeni. Fosta gradinita de pe strada Mihail Kogalniceanu sta de un an si jumatate inchisa, dupa ce a fost preluata de fostul proprietar si noi am fost obligati sa cautam alte spatii pentru copii", s-a plins si primarul Decebal Bacinschi. In cele din urma, data fiind importanta proiectelor, punctele referitoare la trecerea terenurilor scolilor din domeniul public in cel privat al orasului au fost scoase din proiect, in urma unui amendament initiat de Adrian Colin (PD-L). In cele din urma alesii locali au aprobat trecerea locuintelor ANL din Cartierul Tineretului din domeniul public al Focsaniului in domeniul statului pentru ca aceastea sa poata fi cumparate de actualii chiriasi. Proiectele care au primit un "nu" hotarit din partea alesilor au fost cele prin care s-a propus incredintarea spre folosinta gratuita a unor terenuri catre Administratia Pietelor si inchirierea de catre acesta unitate, subordonata Primariei, a unor chioscuri, boxe si terenuri aflate sub constructiile provizorii din piete si oboare. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 15 ore, 56 minute, 3 secunde
Chiar credeti ca alesii locali nu stiu ce terenuri se reetrocedeaza? Ma indoiesc de acest lucru.Se fac doar ca nu stiu. De aceea apar in diferite zone liinistite din oras, intre blocuri, pe suprafete citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.