Politică

PSD a cistigat judetul, PD-L Focsaniul

Ziarul de Vrancea
1 dec 2008 4106 vizualizări
Baronul Marian Oprisan si-a anuntat victoria ieri dimineata dind ca sigur un PSD cu peste 50% din sufragii u datele partiale de aseara arata ca avem parlamentari doar din PSD, PD-L si PNL u in Colegiul 1 Focsani, PD-L pare sa fi fost preferatul cert al focsanenilor, prin Razvan Mustea u la Marasesti, duelul s-a dat intre candidatii PNL si PD-L, dar a cistigat PSD u Miron Mitrea, Cristian Dumitrescu si Ciprian Nica par sa-si fi adjudecat biletele catre Parlament u 47% din cei 320.000 de cetateni cu drept de vot s-au prezentat la urne, ducind judetul printre primele din tara la capitolul prezenta

Romanimea isi va petrece Ziua Nationala savurind victoria stingii. PSD a cistigat alegerile cu 36,5%, urmat de PD-L la citeva procente, PNL a primit 20%, din sufragiile electoratului, iar PRM si PNG n-au pupat in Parlament Aseara era agitatie mare la sediile de campanie ale partidelor. La inchiderea editiei, emotiile erau in toi, dat fiind ca numaratoarea voturilor s-a prelungit cu mult dupa miezul noptii. Primele alegeri uninominale din Romania au fost marcate de lipsa de transparenta si suspiciuni de frauda, alimentate de propaganda electorala care a continuat fara jena in ziua votului, de pomenile electorale impartite in stinga sin-n dreapta de cei mai avuti candidati dar si de un partizanat politic generalizat in sectiile de votare din tot judetul. Primele rezultate partiale se dau azi, la ora 10.00.


Oprisan: "Vom obtine peste 50%"


Presedintele organizatiei PSD, Marian Oprisan, preconiza azi-noapte ca in Vrancea candidatii social-democrati vor obtine peste 50% din voturile exprimate in judet si un scor mult peste media nationala. Aceasta declaratie a fost facuta in contextul euforiei care a insotit rezultatele proaspete ale exit-poll-urilor la iesirea de la urne, care plasau PSD pe primul loc in optiunile electoratului roman. "Este deja o traditie ca media judetului Vrancea sa fie mult peste cea nationala. Probabil vom obtine peste 50%, per total in tot judetul. Si in Focsani cred ca vom cistiga, in toate zonele am iesit bine", ne-a declarat Marian Oprisan, aflat aseara la Bucuresti, impreuna cu candidatul pentru Senat Miron Mitrea, umar la umar cu seful de partid, Mircea Geoana. Cu aceasta ocazie, Oprisan a subliniat din nou rolul mesianic al unei guvernari de stinga. "Cetatenii din Vrancea, care au iesit in numar mare la vot, au hotarit ca Vrancea si Romania sa fie conduse de social-democrati. Dupa patru ani de esec al dreptei, era momentul ca un guvern de stinga sa scoata tara din criza", ne-a spus presedintele PSD Vrancea. Totusi, liberul PSD pare ca a pierdut mandatul de deputat de Focsani, unde a candidat George Baesu. Acesta era singur aseara la sediul partidului si era tot mai trist, odata cu fiecare proces verbal care ii parvenea din sectiile de vot. Datele de aseara aratau ca PSD are deputat in Colegiul 4, pe Cristian Dumitrescu, in Colegiul 6, unde era favorit notarul Ciprian Nica. Evident, Miron Mitrea si-a obtinut mandatul la care a rivinit. Si la Marasesti, PSD parea ca o sa cistige mandatul pentru Catalin Vrabie.


PD-L: "Sintem pe locul doi in preferintele vrincenilor"


Democrat liberalii vrinceni care stiu in proportie de 90% ca au un deputat pe Colegiul 1 Focsani, pe Razvan Serban Mustea, dar spera sa mai cistige inca un loc de deputat si unul de senator. PD-L sustine ca a facut perfomanta la aceste alegeri, in conditiile in care PSD a desfasurat in teritoriu un intreg arsenal prin care sa acapareze voturile alegatorilor. "Chiar si in aceste conditii, primele alegeri uninominale au oferit ocazia pentru PD-L sa vina in fata vrincenilor cu o echipa unita, competenta si dornica de a cistiga. In final, sintem mindri sa spunem ca avem rezultate mult mai bune decit la alegerile locale, sintem pe locul doi in preferintele vrincenilor si semnele arata ca avem inca sanse sa cistigam doua mandate de deputati si unul de senator", a declarat Alin Trasculescu, presedintele interimar al PD-L, care a pierdut se pare mandatul de deputat de Marasesti. Portocaliii din PD-L Focsani erau mai veseli si mai increzatori dupa aflarea primelor rezultate decit colegii lor de la judet. La sediul PD-L din Str. Republicii veselia era in toi. Staff-ul de campanie sarbatorea victoria candidatului PD-L la Camera Deputatilor pentru Colegiul 1, Razvan Serban Mustea. Potrivit numaratorii paralele, candidatul democrat liberal a luat peste 9.500 din voturile focsanenilor. Conform aclorasi rezultate, prezenta la vot a focsanenilor a depasit-o pe cea de la locale. «Focsanenii au venit in proportie de 50% la vot. Am dovedit ca o buna mobilizare inceamna un succes. Sint foarte fericit!», ne-a declarat aseara Razvan Mustea, care a sarbatorit victoria cu sampanie, avindu-l alaturi pe grijuliul sau tata.


Sapunaru: "Am obtinut 79% la Chiojdeni"


Deputatul liberal Nini Sapunaru sustine ca a simtit gustul victoriei in colegiul sau inca de asta noapte, cind a asistat la numararea voturilor la Dumitresti, unde a candidat pentru un nou mandat de deputat. Presedintele organizatiei PNL a apreciat ca are sanse reale de a-si depasi contracandidatii, Laurentiu Dumitrache (PD-L) si Constantin Guguianu (PSD), in zona in care primarii "galbeni" sint majoritari. La cald, dupa numararea voturilor in aproape toate sectiile de votare, rezultatele din teritoriu, din zona de sud-vest a judetului, aratau scoruri foarte bune pentru candidatul PNL, precum 79% la Chiojdeni sau 70% la Andreiasu de Sus. "Ne bucuram ca la nivel national am obtinut un scor asa de bun, respectiv 20 %. In Colegiul meu, rezultatele sint cele la care ne asteptam. Am obtinut 79% la Chiojdeni, 70% la Andreiasu, 40% la Sihlea, unde sintem pe locul intii, si la Mera am obtinut un rezultat bun", ne-a declarat azi-noapte candidatul liberal pentru deputatie, care astepta, in jurul orei 00.30, incheierea numararii voturilor in ultimele doua sectii din Dumitresti. Nini Sapunaru a mai adaugat ca si la Poiana Cristei, localitate "pastorita" de un democrat-liberal, a obtinut 400 de voturi, fapt ce il pozitioneaza pe locul secund, dupa candidatul PSD. Deputatul liberal nu se asteapta la un scor la fel de bun si la Gura Calitei, unde primar este un pesedist. Cit despre numarul de voturi obtinute de candidatii pentru Senat in acest Colegiu, Sapunaru considera ca nu s-au inregistrat diferente semnificative. Aseara, la sediul de campanie al PNL de pe strada Cotesti, liberalii munceau la numaratoarea paralela, insa nu au rezultate la fel de bune si in celelalte colegii.


Cistigatorul alegerilor: absenteismul


La alegerile parlamentare de ieri, cea mai importanta problema stabilita de Asociatia Pro Democratia a constituit-o gradul ridicat de absenteism, acest test electoral inregistrind cea mai scazuta prezenta la alegerile legislative din istoria post-comunista. APD considera ca lipsa de participare la vot a cetatenilor la aceste alegeri nu a fost cauzata de schimbarea sistemului de vot, ci de capacitatea redusa de comunicare a candidatilor cu cetatenii. Data fiind aceasta lipsa de participare a cetatenilor la procesul electoral, APD considera ca se impune, de urgenta, multiplicarea mecanismelor de exprimare a dreptului de vot al cetatenilor. In ciuda misiunii limitate de observare atrase de Decizia 47 a BEC, ce a marcat o reducere substantiala a transparentei alegerilor, atit observatorii APD cit si cetatenii care au sunat la numarul cu acces gratuit 0800 070 100 au sesizat nereguli importante in procesul de vot legate, in principal, de transportul organizat al alegatorilor la sectii precum si de mita electorala. "APD atrage atentia autoritatilor asupra vidului legislativ privind transportul la sectiile de votare a cetatenilor si solicita reglementarea acestei activitati care influenteaza in mod negativ procesul electoral din Romania", arata APD intr-un comunicat remis aseara. (Mihaela BESLEAGA, Doina GANEA, Silvia VRINCEANU)


  • Ierarhia pe colegii


  • Politicienii au aproximat aseara o ierarhizare a partidelor in functie de numarul de voturi. Potrivit acesteia PSD ar obtine 55%, adica aproape 80.000 de voturi, PD-L 30%, respectiv 50.000 de voturi, iar PNL aproximativ 15%, respectiv 20.000 de voturi. Conform acestor preconizate rezultate s-a dedus ca PSD obtine mai mult de trei deputati si un senator, PD-L un deputat sigur pentru Colegiul 1 si PNL (din redistribuirea de la nivel national) un deputat pe Colegiul 3 Dumitresti. Potrivit unor numaratori paralele si partiale realizate de partide, situatia candiatilor vrinceni in urma scrutinului de la 30 noiembrie arata in felul urmator:


    Camera Deputatilor


    Colegiul 1 "" Focsani

    PD-L "" Razvan Mustea

    PSD "" George Baesu

    PNL "" Nicolae Latcan


    Coelgiul 2 Focsani Sud


    PSD "" Angel Tilvar

    PD-L "" Maria Pircalabescu

    PNL "" Tudorel Trofin


    Colegiu 3 "" Dumitresti


    PNL "" Nini Sapunaru

    PSD "" Constantin Guguianu

    PD-L "" Laurentiu Dumitrache


    Colegiul 4 "" Odobesti


    PSD "" Cristian Dumitrescu

    PNL "" Eugen Ciorici

    PD-L "" Mugurel Malureanu


    Colegiul 5 "" Marasesti


    PSD "" Catalin Vrabie

    PD-L "" Alin Trasculescu

    PNL "" Mircea Ciopraga


    Colegiul 6 "" Adjud


    PSD "" Ciprian Nica

    PNL "" Neculai Ionescu

    PD-L "" Sorin Hornea

    Senat


    Colegiul 1 Sud

    PD-L Sorina Placinta PSD "" Gica Duta

    PNL "" Eugen Teodorovici


    Coelgiul 2 Nord


    PSD "" Miron Mitrea

    PD-L "" Danut Popoiu

    PNL "" Nicu Mazere








    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 17

    Adaugă comentariu
    , acum 739400 zile, 6 ore, 8 minute, 13 secunde
    Bravo romanasilor! Ne faceti cinste pe tot Mapamondul! Felicitari in special moldovenilor(cu rusine admit ca si mie imi curge singe moldovenesc prin vine, sper sa nu fac un atac in aceasta noapte citeste integral
    , acum 739400 zile, 6 ore, 8 minute, 13 secunde
    Baieti colorati portocaliu,desi n-am nicio traba cu politica ma bucur ca ati sfeclit-o. Nici nu e de mirare dupa scandalurile facute in ultimii 4 ani. Cautati-va mai intii doctrina politica si alti citeste integral
    , acum 739400 zile, 6 ore, 8 minute, 13 secunde
    bravo Line,bine ANGEL, TRAIASCA DL.PROF POPOIU!
    , acum 739400 zile, 6 ore, 8 minute, 13 secunde
    A-ti sfeclit-o voi mai Craioveanule nu s-a terminat de numarat toate voturile. Mai bolovanule mai bine portocaliu decat rosu ca betivii.Da Stolojan a iesit din mormint ca sa va bage pe voi ha.ha.ha.
    , acum 739400 zile, 6 ore, 8 minute, 13 secunde
    Suhtem un grup de oameni f.f.f. surprinsi de faptul ca in mandrul nostru municipiu, Primaria nu a arborat niciun steag de Ziua Romaniei; nu a avut loc probabil de prea multe afise rosii, sau , D-le citeste integral
    , acum 739400 zile, 6 ore, 8 minute, 13 secunde
    Doamne nu ne mai scapa lumea de Febra Rosie,de PSD-ul infectat de abuzuri ,de clica de pungasi si talhari la drumul mare,smenuitori de paduri, de terenuri ,si spatii comerciale,intotdeauna cu zambetul citeste integral
    , acum 739400 zile, 6 ore, 8 minute, 13 secunde
    Bravo love orange. Sunt ardeleanca venita in moldova...e jale fratilor cu voi.intoarceti putin capul si aruncati o privire spre vestul tarii.
    , acum 739400 zile, 6 ore, 8 minute, 13 secunde
    Merg deputati Trasculescu, Mustea, Sapunaru, Dumitrescu , Talvar si Nica. Merg senatori Placinta si Mitrea. Asa ca daca a sfeclit-o cineva in mod absolut sigur a sfeclit-o ciuma rosie care vroia sa citeste integral
    , acum 739400 zile, 6 ore, 8 minute, 13 secunde
    Cu Trasculescu presedinte PDL a obtinut cel mai bun rezultat de cand exista partid democrat in Vrancea, 32%.
    , acum 739400 zile, 6 ore, 8 minute, 13 secunde
    de acord cu ultimii 2 . au avut sansa sa schimbe ceva , dar n-au facut-o. s'au complacut in situatia asta mizera. le place probabil comunismul si le place stilul asta de viata . dezamagitor .. mitrea citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.