Politică

Votul alb, cec in alb pentru baietii destepti din politica

Ziarul de Vrancea
12 nov 2008 1397 vizualizări
In premiera, vrincenii au ocazia sa protesteze impotriva clasei politice si a candidatilor propusi prin introducerea in urna a unui vot alb u totusi, votul alb are si capcane, in sensul ca ar putea fi folosit, in special in mediul rural, pentru fraudarea alegerilor, daca nu exista oameni corecti in sectiile de votare u Asociatia Pro Democratia sustine votul de protest ca o forma de absenteism civic , insa politicienii se tem sa nu fie folosit pentru a obtine efectul contrar u candidatii au pareri diferite despre acest tip de vot, insa toti admit ca s-ar putea transforma intr-un vot negru pentru banditii din politica u totul pe fondul lipsei de vigilenta a celor desemnati si platiti sa aiba grija de corectitudinea scrutinului din 30 noiembrie

Asociatia Pro Democratia indruma cetatenii sa voteze "alb", adica sa acorde un "vot de protest" impotriva tuturor candidatilor propusi de partide in colegiile in care locuiesc, daca nu sint multumiti de clasa politica. Astfel, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, este suficient ca cetatenii sa lase buletinul de vot nestampilat pentru ca votul lor sa fie inregistrat separat de voturile nule. Votul alb sau votul de protest reprezinta, in orice sistem democratic, dreptul cetatenilor de a-si manifesta nemultumirea sau nehotarirea in cadrul proceselor electorale. Aceasta ca o consecinta directa a esecului sistemului politic de a recistiga increderea electoratului, dupa cum sustin cei ce la Pro Democratia. Votul alb are, insa, o calitate singulara. Le permite cetatenilor sa isi exercite dreptul la vot si sa participe la procesul central al oricarei democratii: alegerile, momentul cheie in care alegatorii isi desemneaza alesii. Supranumit si "absenteism civic", acest tip de vot ar putea genera imbunatatirea platformelor politice si a programelor de guvernare daca politicienii ar lua in seama doleantele alegatorilor. Cu toate acestea, exista si marele pericol ca votul alb sa fie folosit tocmai de cei impotriva carora protesteaza cetatenii. Studiile arata ca acest tip de vot ar putea fi folosit de persoane tinere, cu virste cuprinse intre 18 si 30 de ani.


Vicepresedintele APD, profesorul Florin Rosu, a explicat ca voturile "albe" sint destinate celor care vin la vot, dar catora nu le convine nici un candidat. "Voturile albe sint pentru prima data introduse in sistemul electoral de la noi. Ele vor fi contabilizate separat si reprezinta pozitia nemultumitilor de clasa politica. APD va avea incepind de saptamina viitoare o campanie in acest sens, de promovare a acestei optiuni a electoratului. In acest fel votantii care protesteaza vor putea sa se exprime si sa fie o voce", ne-a precizat profesorul Florin Rosu, vicepresedintele APD. Presedintele Asociatiei Pro Democartia, Cristian Pirvulescu, a declarat recent la Focsani ca, teoretic, voturile albe nu pot fi folosite in alt scop. "Exista un program prevazut pentru a calcula aceste voturi, iar pe procesele verbale ale sectiilor de votare este o rubrica speciala pentru ele. Nu cred ca vor fi fraudate alegerile cu aceste voturi, numai ca trebuie numarate separat, pentru ca nu sint nici voturi nule nici anulate. De aceea este nevoie ca presedintii si membrii sectiilor de votare sa fie instruiti cu privire la aceste voturi albe", a declarat analistul politic Cristian Pirvulescu. Gabriela Obodariu, presedintele Clubului Focsani al APD, spune ca exista si suspiciuni legate de votul alb. "Multi din cei ce afla de acest tip de vot se intreaba daca n-o sa le stampileze cineva votul ulterior. Orice vot poate fi insa anulat asa si putem sa preintimpinam asta prin cresterea gradului de vigilenta din partea reprezentantilor partidelor in sectiile de votare si al societatii civile", ne-a declarat profesoara Gabriela Obodaroiu, adaugind ca, nefiind contabilizat la voturi nule, se poate vedea mult mai bine ce grad de dezamagire fata de clasa politica exista la nivelul cetatenilor. "Un vot nul poate sa insemne nestiinta. Un vot alb e protestul celui dezamagit. Riscuri exista si pentru voturile pe care le dam candidatilor. Din pacate, a juca dupa reguli inca n-a devenit un obicei incetatenit in viata politica", considera presedintele Clubului Pro Democratia.


Cec in alb pentru politicieni fara scrupule


Cum istoria recenta a Romaniei este plina de istorii legate de fraudarea mai mult sau mai putin reusita a alegerilor, iar Vrancea a fost mereu un punct negru in acest sens, nu este exclus ca in zonele rurale buletinele de vot dedicate acestui "protest cetatenesc" sa fie folosite cu succes pentru a inclina balanta impotriva unuia sau altuia dintre candidati. Si asta pentru ca buletinele de vot nu au o casuta speciala dedicata votului de protest, unde eventual sa poata fi aplicata o stampila, tocmai pentru a avea siguranta ca votul nu poate fi refolosit. Practic, votul alb poate fi un "cec in alb" in judetele conduse de baroni locali, date fiind precedentele. Jurnalista Corina Dragotescu este de parere ca "votul alb poate fi un vot furat". "O prostie mai mare decit votul alb n-am vazut. Sub aparenta democratica, partidele politice au strecurat in legea electorala cel mai legal mod de a frauda alegerile. Dupa ce ani de zile s-au suspectat unele pe altele, dupa ce au fost cazuri in care, la deschiderea urnelor s-au mai bagat ceva voturi in gramada, formatiunile politice au gasit solutia furtului legal: votul alb", spune Corina Dragotescu intr-un material publicat pe site-ul www.impactnews.ro.


Pesedistii nu cred in votul alb


Candidatii inscrisi in cursa parlamentarelor au opinii usor diferite, in functie de partidul din care provin, insa toate converg spre ideea ca votul poate fi folosit pentru frauda. Preventiv, cei mai multi spun ca este bine de ales "raul ce mai mic". Deputatul George Baesu, candidat PSD in Colegiul 1 Focsani, crede ca nu vor exista cetateni care sa vina la votare de dragul votului alb. "Probabil vor fi citiva excentrici ca sa arate ca si conceptul de vot alb are un fundament sociologic, nu e numai o teorie. Nu va iesi nimeni din casa decit cei care vor sa sanctioneze anumite partide», ne-a declarat Baesu, adaugind ca nu crede ca votul alb ar putea fi un cec in alb pentru "banditii" din politica. "In colegiul in care candidez eu nu se poate!». Dar la tara? «Nu stiu si nu ma preocupa, eu sint in campanie intr-un colegiu urban», ne-a spus deputatul. Nici Constantin Guguianu, candidat PSD in Colegiul 3 Dumitresti, nu crede ca votul alb va avea succes. «Asta e un vot nul din punct de vedere legal. Cetatenii aveau dreptul sa-si anuleze votul si pina acum. Mi se pare o aberatie pentru ca in mod normal fiecare ar trebui sa-si exprime o optiune, altfel nu se duce la vot», spune candidatul PSD. Totusi, social-democratul crede ca se poate frauda cu acest tip de vot, astfel incit sa-i fie deturnata menirea. «Exista si varianta asta, in masura in care se creaza conditii favorabile in sectiile de votare. Categoric ca va exista, asa cum au existat fraude si la alegerile locale», spune Constantin Guguianu.


Liberalii si democrat-liberalii se tem rau


Cele mai mari temeri fata de votul de protest le au cei din PNL si PD-L. Alin Trasculescu, candidat PD-L in Colegiul 5 Marasesti, spune ca nu ii este teama de votul de protest in sine, ci de posibilitatea de a fi transformat in sursa neagra de voturi. «Mi-e teama de votul alb, chiar daca e motivat pentru ca in ultimii ani clasa politica a dezamagit. Mi-e teama ca votul alb sa nu se transforme in vot cenusiu sau chiar negru pentru anumiti politicieni». Trasculescu crede ca pericolul vine de la partidul care are cei mai multi primari si presedinti de sectii de votare, deci de la PSD. Colegul sau Sorin Hornea, candidat pentru un post de senator in colegiul din nordul judetului, crede insa ca tentatia ar putea veni de la orice forta politica. "Votul alb este intr-adevar o forma de protest interesanta, dar exista si posibilitatea de a fura in sectiile de votare stampilind aceste buletine. Eu as fi mers pe ideea de a considera un protest buletinul de vot care are stampila pusa pe toti candidatii, de exemplu, acesta fiind un vot nul. Lasindu-l alb complet ai posbilitatea sa-i lasi pe cei din sectia de votare sa stampileze la final pentru un anume candidat. Se stie ca in mediul rural s-au numarat de multe ori voturile cu stampila in mina", spune candidatul PD-L. Sorin Hornea crede ca posibilitatea de frauda ramine la latitudinea celui care domina o anumita sectie de votare, cu precadere la sate. Si Nicu Mazere, candidat la Senat in Colegiul 2, crede ca "votul alb atrage cu sine tentatia de a fi folosit de cei care vor sa traga pe sfoara democratia". "Pe fond, este un lucru bun, pentru ca cetatenii au posibilitatea de a-si exprima dezamagirea fata de clasa politica si de a-i cere sa fie mai credibila si responsabila in fata electoratului", spune Mazere. O posibila solutie alternativa este data de candidatul liberal din Colegiul 2 pentru Camera Deputatilor, Tudorel Trofin. "As fi de acord cu votul alb in masura in care acesta ar fi mai usor de controlat, dar imi este teama sa nu se ofere un prilej pentru fraude. Bine ar fi fost sa fie o casuta speciala pe buletinul de vot, unde ar fi putut fi aplicat un vot de blam clasei politice. Asa ar fi controlabil votul de protest. Altfel e o invitatie la manipulare. Tristele experiente ne indeamna sa credem in acest lucru. Eu sint de acord ca cetateanul sa aiba acest drept. Fireste, nu poti fi pe placul tuturor cetatenilor din colegiul tau si e posibil chiar ca unii sa ma desconsidere pe mine, de exemplu, tocmai pentru ca fac parte din PNL. Eu, personal, as alege raul cel mai mic dintre candidati", ne-a declarat Tudorel Trofin, liberalul care se bate pentru Colegiul 2 de la deputati. (Silvia VRINCEANU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 4 ore, 13 minute, 26 secunde
Sabotarea procesului electoral , respectiv contrapropaganda electorala sunt pedepsite de legea electorala , din pacate doar in preziua votului. Aceasta "forma de protest" este extrem de nociva in citeste integral
, acum 739399 zile, 4 ore, 13 minute, 26 secunde
Personajul care va mira mananca o coaja de paine de la unul Costache uns cu pacura ruseasca si incurcat in epoleti cu pesedeii fruntasi
, acum 739399 zile, 4 ore, 13 minute, 26 secunde
In nici un caz vot alb!!!!Luati un pix si trageti o linie si nu puneti nici o stampila.Sa-l considere vot alb,dar nu mai pot sa-l foloseasca.mergeti la vot cu pixul.Nu puneti stampila dar barati cu citeste integral
, acum 739399 zile, 4 ore, 13 minute, 26 secunde
Romanii au folosit suficiente forme de protest si pana acum; au scris poezii, injuraturi, au desenat, etc. Deci pentru ce votul alb ? Votul alb este o invitatie la frauda. Sa-l manance, sa-l deseneze citeste integral
, acum 739399 zile, 4 ore, 13 minute, 26 secunde
Imi place cum pui problema (la modul satiric, ma-ntelegi?). Scrie-ne, daca vrei si daca ai timp, pe redactia@jurnaldegherila.ro, poate colaboram. Propunerea e serioasa.
, acum 739399 zile, 4 ore, 13 minute, 26 secunde
corect, trebuie sa fie ceva pe buletinul de vot, o linie, un x orice, stampila la numarare se poate pune usor pe el, macar te asiguri ca nu se foloseste altcineva de buletinul tau de vot, astia sunt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.