Politică

Am votat de fiecare data, ca sa ne fie mai bine

Ziarul de Vrancea
16 iun 2008 1043 vizualizări
Vrincenii din mediul rural au fost mai dornici sa isi aleaga primar decit orasenii u printre cei mai constiinciosi s-au numarat si cei trecuti de 80 de ani, chiar si in cirje u veteranul votantilor s-a aflat la Jaristea in persoana Dumitrei Buchidau, care in septembrie va implini 100 de ani

Turul doi al alegerilor locale in Vrancea a mobilizat la vot in special populatia de la tara. Ca si la prima stampila, in mai multe localitati din judet s-a zvonit ca votul prietenos valoreaza destul de mult. Candidatii au inteles ca oamenii nu pot fi convinsi si multumiti numai cu prezentari de proiecte si au plusat cu atentii pornind de la 100 RON pentru a fi siguri ca "ies" primari. Altii, mai fricosi, au dat numai cite o bere la birt. Desi nimeni nu a recunoscut pe fata, pe la portile sectiilor de votare lumea zumzaia si astepta ca "omul sa scoata banul". In ciuda acestor lucruri, in comune implicate in turul doi, precum Brosteni, Jaristea, Tifesti, Racoasa ori Soveja, printre cei mai fideli votanti s-au numarat si octogenari, cu vederea slaba, unii dintre ei veniti in baston. Chiar daca in cabina de vot au mijit ochii sa nimereasca chenarul dorit, batrinii si-au pastrat spiritul de gluma si mintea agera. Doua bunicute de la Jaristea au venit de mina la sectia de votare din centrul satului, fiind una pentru cealalta sprijin. Cu ingaduinta de la comisie, batrinele au intrat amindoua in cabina de vot. Dupa introducerea voturilor in urne, cele doua femei trecute de 70 de ani au spus ca nici nu-si mai amintesc de cite ori au votat pentru primar sau presedinte. Marturie a spiritului civic stau buletinele de identitate vechi, care pastreaza la final pagini intregi cu stampile. La prinz, in majoritatea comunelor vrincene implicate in turul doi, prezenta la urne era una foarte buna, in jur de 50% dintre tarani exercitindu-si dreptul constitutional. Asta in timp ce la orase procentul era unul dezastruos. Prezenta buna la vot s-a inregistrat si la Brosteni, acolo unde duelul s-a dat intre liberalul Ion "Pomana" Bucur si democratul Ioan Tuveni. Cei doi contracandidati erau la sectia din centrul comunei supervizind procesul si schimbind amabilitati cu oamenii. Daca batrinii de la tara s-au aratat interesati sa mearga la vot, locuitorii din mediul urban au preferat sa mearga duminica trecuta la iarba verde sau la pescuit. Pe pajistile ce strajuiesc drumul spre Soveja stateau parcate masinile proprietarilor ocupati cu un gratar, o bere rece sau cu o undita.


Centenara de la Jaristea


La una din sectiile de votare de la Jaristea s-a prezentat la vot si cea mai virstnica persoana din sat. Este vorba de Dumitra Buchidau, de aproape 100 de ani si care a votat de dimineata. "A venit singura, pe picioarele ei de la Poiana Parului. Pacat ca n-ati vazut-o. Implineste 100 de ani in septembrie anul acesta, dar se tine bine si e o femeie de toata isprava", ne-a declarat primarul in exercitiu al comunei Jaristea, Neculai Liciu, care se afla in preajma sectiei de votare asteptind cu emotie rezultatul alegerilor. El s-a luptat ieri in voturi cu liberalul Catalin Dumitru Toma. Fara probleme s-a derulat votul si la Tifesti, exceptind un incident petrecut intre candidatul PSD la Primarie si un membru democrat-liberal din sectie. Acesta din urma s-a plins ca Stefan Postolache i-ar fi adresat cuvinte nu tocmai prietenoase. Si la Tifesti un nonagenar a stirnit admiratia membrilor sectiei de votare. "A venit singur dl Manoliu Pompiliu. Este nascut in 1914, a fost invatator in sat si are un simt civic destul de ridicat. A venit la fiecare scrutin", ne-a declarat presedintele sectiei de votare.


"Am votat ca sa ne fie mai bine"


In zona de munte a judetului, in comunele Racoasa, Cimpuri si Soveja, atit tinerii, cit si batrinii trecusera pina la orele prinzului pe la sectiile de votare. In unele locatii, oamenii au fost prezenti la sectii inca de dinainte de deschiderea lor. Unii au pus stampila "votat" la ora 7.02, iar altii, care nu au putut astepta pina la orele 7.00, au decis sa vina sa-si aleaga primarul dupa terminarea programului de lucru de la serviciu. La Cimpuri, oamenii veneau in grupuri la vot, din strada procesul fiind observat indeaproape de candidatul PSD, Costel Mateiu. Membrii sectiei de votare nr. 2 Cimpuri au declarat ca ieri oamenii au fost cu mult mai interesati de a participa la vot decit la turul I. La Soveja, aceeasi poveste. Batrinii au fost fruntea. Multi veniti direct de la slujba de duminica. Unii au venit sa puna stampila in ciuda batrinetilor si a oboselii. Mos Gheorghe Bulai, cu toate ca se sprijinea in doua cirje, a intrat singur in cabina de vot. La iesire, cind l-am intrebat virsta, ne-a spus sugubat ca are 74. Apoi, zimbind, a recunoscut ca este nascut in 1924 si are 84 de ani. Cit despre votare... a participat de fiecare data. "Am votat de fiecare data cind s-au organizat alegeri. Nu am lipsit. Nici nu stiu cite alegeri s-au tinut de cind tot votez eu. Acum am votat ca sa ne fie mai bine, ca sint multe de facut pentru oameni", ne-a spus la iesirea de la cabina de vot mos Gheorghe Bulai din Soveja. (Iulia CRETU, Doina GANEA)



Masini "imbracate" in PSD misunau nestingherite prin comune


Cu toate ca propaganda electorala s-a incheiat oficial simbata, la ora 0:00, ieri prin comunele vrincene au putut fi vazute numeroase microbuze cu insemnele PSD, dar si cu afise din care zimbea Marian Oprisan Reporterii nostrii au intilnit masinile colorate in albastru si rosu la Ruginesti, Paunesti, Dumitresti, dar si pe drumul dintre Straoane si Racoasa. La Ruginesti, in fata Biroului Electoral de Circumscriptie (BEC), dintr-o astfel de masina a coborit chiar consilierul pesedist Vasile Carnariu. Intrebat de ce se plimba cu o masina purtind insemnele PSD, in conditiile in care camapania s-a terminat, consilierul a replicat ca "este vorba de o masina privata". Dar nu a reusit sa ne faca sa intelegem daca legea electorala e diferita pentru "privati". Si la Paunesti, oamenii au avut parte de un spectacol de imagine, oferit de chipul lui Oprisan si insemnele partidului pe care acesta il conduce. Este de inteles interesul lui Oprisan pentru obtinerea primariei de la Paunesti, dat find faptul ca de la Revolutie incoace in comuna nu a existat nici un primar PSD, care care sa ii cinte in struna in mod oficial. Patronul microbuzelor cu pricina neaga acuzatiile. "Nu exista asa ceva. De vineri seara am dat toate afisele jos", ne-a spus Costel Popa. El este contrazis, in schimb, de primarul din comuna. "Dimineata am vazut doua masini la Viisoara (n.r.- sat apartinator), dar am vorbit cu ei si au inteles ca trebuie sa le dea jos", ne-a declarat penelistul Vasile Dumitriu, primarul in functie, care insa nu a mai intrat in turul II. Si candidatul PD-L pentru ocuparea fotoliului de primar isi acuza contracandidatul de campanie in ziua alegerilor. La Paunesti, postul de primar este disputat de PSD si PD-L. Acestia spera sa obtina votul celor 5.400 de cetateni cu drept de vot, desi se stie ca niciodata nu au iesit sa isi exercite dreptul conferit de constitutie mai mult de 2.200 de persoane. Cu acest tip de afisaj nu s-a aratat a fi de acord nici prefectul judetului care a catalogat aceste gesturi ca "incompetente" ale ofiterilor de politie. "Inseamna ca ofiterii de politie de acolo nu isi fac treaba", a subliniat prefectul Dragos Mircea. (Ana-Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.