Politică

Oprisan, pe lista candidatilor «puscariabili»

Ziarul de Vrancea
19 mai 2008 1695 vizualizări
Marian Oprisan se afla din nou pe «lista neagra» a candidatilor la alegerile locale, de aceasta data din postura de concurent PSD la presedintia Consiliului Judetean Vrancea u alaturi de baron figureaza si «mina de semnat» Mircea Diaconu, aflat pe locul doi la CJ, precum si consilierul judetean Victor Roman, aflat pe locul trei pe lista de candidati u Marian Oprisan a catalogat monitorizarea Coalitiei pentru o Guvernare Curata ca fiind «una politica» la fel ca si procesul sau stramutat la Cluj

Coalitia pentru o Guvernare Curata a dat ieri publicitatii "lista neagra" a candidatilor la presedintia consiliilor judetene, care vor fi alesi pentru prima data prin vot uninominal. Toate partidele au uscaturile lor, dar in top se plaseaza PSD cu 24 de candidati, urmat de PNL cu 15 si de PDL cu 8. Sint cinci judete, in frunte cu faimosul Gorj, unde toti candidatii principalelor partide figureaza pe lista. In total 56 de nume, aproape toti greii fiind inscrisi in cursa pentru sefia consiliilor judetene, de la actuali ministri si parlamentari, la presedintii CJ aflati in functie, pina la cunoscutii baroni locali. Printre acestia se numara si Marian Oprisan (PSD), presedintele in functie al Consiliului Judetean Vrancea. Acesta a fost trimis in judecata de catre DNA pentru obtinerea de avantaje in favoarea unor societati comerciale, apartinind apropiatilor sai, generind Consiliului Judetean prejudicii de peste un milion euro. La fel ca cei mai multi dintre candidatii la presedintia consiliilor judetene, care au fost declarati incompatibili in baza criteriilor de integritate, si baronul Marian Oprisan a reactionat dur, acuzind Coalitia de partizanat si amenintind cu un proces in instanta. Fiind unul din cei "nominalizati", Marian Oprisan sustine ca ar fi nevinovat, iar actiunea de monitorizare a fost initiata "la comanda politica". Pentru prima oara acesti candidati vor fi alesi prin vot uninominal, din primul tur de scrutin. Din acest motiv, actiunea de monitorizare a societatii civile este una laudabila tocmai pentru ca alegatorii sa stie unde pun stampila pe 1 iunie.


Din Vrancea, pe "lista neagra" a Coalitiei pentru o Guvernare Curata se afla Marian Oprisan, candidatul PSD, presedintele Consiliului Judetean, vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu, si consilierul judetean Victor Roman din Adjud, aflati pe primele trei pozitii pe lista. Pe 5 iunie 2006, Marian Oprisan a fost trimis in judecata de catre DNA, alaturi de alte cinci persoane, intre care si vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu, despre care se spune ca este "mina care semneaza". Oprisan a fost acuzat de comiterea a numeroase ilegalitati in desfasurarea programului de pietruire a drumurilor comunale din judet, in calitatea sa de presedinte al CJ si ordonator principal de credite. In mod repetat nu si-ar fi indeplinit obligatiile legale, nu a verificat personalul din subordine, a aprobat referate care nu reflectau realitatea si a obtinut avantaje patrimoniale in favoarea unor societati comerciale, generind pagube de peste un milion de euro, dupa cum se arata in raportul dat publicitatii ieri. In cazul afacerii "Complexul Caprioara" (din acelasi dosar), Marian Oprisan ar fi cumparat prin interpusi si pe numele mamei sale 8 hectare de teren in cringul Petresti de linga Focsani. Ulterior, Oprisan a luat initiativa de a cumpara in numele CJ complexul turistic "Caprioara", tot din apropierea cringului, initial fara stirea consilierilor. Conform rechizitoriului intocmit de procurori, Oprisan a intrat sub incidenta art. 75 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul Alesilor Locali, avind un interes personal in acest caz. Achizitia complexului a produs pagube atit fondului de rezerva aflat la dispozitia Guvernului- 3 miliarde lei vechi, cit si bugetului CJ- aproape 15 miliarde de lei vechi.


Baronul ameninta Coalitia cu procesul


Capetele de acuzare in cazul Oprisan sint de uz de fals, utilizarea creditului in alte scopuri decit cel pentru care a fost acordat si abuz in serviciu, procesul fiind stramutat la Tribunalul Cluj. Ca si in 2004, cind a ocupat un loc fruntas pe aceasta lista, Oprisan considera ca actiunea Coalitiei pentru o Guvernare Curata a fost comandata politic. «Coalitia pentru o asa zisa guvernare curata este un instrument pe care PNL si PD l-a folosit si la alegerile din 2004, pentru ca aceasta coalitie face politica de dreapta, face politica PNL si PD-L, iar trompeta ei este doamna Alina Mungiu Pipidi, presedintele Societatii Academice din Romania. Ne-am plictisit de Coalitia pentru un Parlament Curat, de Coalitia pentru o Guvernare Curata care nu fac decit politica dreptei», ne-a declarat Oprisan. Cit priveste argumentul ca pe lista neagra se afla si multi candidati de la PNL si PD-L, Oprisan a spus ca nu-l intereseaza: «Pe mine nu ma intereseaza ce partide au pe liste, ci ca aceasta coalitie nu face decit politica si ca incearca sa dea o anumita directie electoratului». In opinia sa, si Mircea Diaconu si Victor Roman, colaboratorii sai apropiati, au fost introdusi tot politic pe lista candidatilor care nu indeplinesc criteriile de integritate. Candidatul PSD la un nou mandat in fruntea Consiliului Judetean ne-a spus ca, daca va avea timp, va da in judecata Coalitia pe motiv ca nu i-a respectat prezumptia de nevinovatie prevazuta de Constitutie in procesul in care este judecat.


Alti candidati cu "bube" la CJ Vrancea


In afara de candidatul PSD la sefia CJ Vrancea, Marian Oprisan, pe lista neagra a Coalitiei pentru o Guvernare Curata se mai afla alti doi candidati ai PSD la fotoliile de consilieri judeteni. Este vorba de actualul vicepresedinte al CJ, Mircea Diaconu, si de consilierul judetean Victor Roman. Vicepresedintele Mircea Diaconu, aflat pe locul doi pe lista de candidati ai PSD, este judecat in acelasi dosar cu Oprisan pentru abuz in serviciu. Cunoscut ca fiind "mina de semnat" a baronului, Diaconu, fara a avea o dispozitie scrisa, a semnat toate contractele de executie de lucrari cu societati neeligibile si a aprobat referate si ordine de plata pentru lucrari neexecutate, se arata in raportul de monitorizare a candidatilor.


Dupa cum se stie, social-democratul Victor Roman, vicepresedintele organizatiei PSD Vrancea, are mai multe afaceri in construirea si reabilitarea de drumuri judetene si comunale pe bani publici distribuiti de Consiliul Judetean fiind suspectat ca se afla in conflict de interese. "Victor Roman a fost actionar al firmei Sotirex, din care s-a retras. Dar a folosit firma in continuare. Sotirex a cistigat contractul de deszapezire cu CJ in valoare de 1,8 milioane de lei noi, dupa care a inchiriat utilaje de la firma Roman Impex Prest (la care Victor Roman detine 95% din capital). în firma Sotirex a ramas Angela Munteanu cu care Roman este asociat intr-o terta firma, Ronalegna Consult", se arata in monitorizarea candidatilor la functiile de consilieri judeteni care nu intrunesc criteriile de integritate. (Silvia VRINCEANU, Doina GANEA)



Candidati cu probleme


Coalitia pentru o Guvernare Curata a constatat in urma monitorizarii candidatilor din toata tara foarte multe cazuri in cercetare penala si putine trimiteri in judecata, multe cazuri finalizate cu NUP, "destui candidati" cu probleme care candideaza din nou pentru partidele mari, tribunale provinciale care opresc "licitatii si distribuiri abuzive de bani". Procedura de monitorizare se bazeaza pe propuneri si documentare realizate de jurnalisti locali, pe baza presei, rapoartelor procuraturii, declaratii de avere si de interese. De asemenea, acestea au fost verificate si editate anonim de catre jurnalisti din presa centrala. Monitorizarea a fost finalizata cu dezbateri si vot dat de catre membrii Coalitiei, fara a mai exista si procedura de contestare. Criteriile de intergitate vizeaza: profitul din conflict de interese datorat functiei publice, problemele de forma legala (incompatibilitate formala, completare de declaratiilor de avere sau interese cu mari abateri, sau chiar absenta acestor documente publice), colaborarea cu fosta Securitate, clientelismul (folosirea functiei publice pentru a aduce profituri unor persoane sau grupuri de interes cu care se poate stabili o legatura de interes), trimitere in judecata sau condamnare. Alina Mungiu Pippidi, presedintele Societatii Academice din Romania, a precizat ca exista si noua nume de candidati susceptibili de a fi colaborat cu fosta Securitate, ei fiind in prezent verificati de CNSAS. Ea s-a declarat nedumerita de faptul ca in cazul unui «domn din Timisoara», CNSAS a precizat ca nu a precizat cu Securitatea, dar ca numele sau se regaseste pe un proces verbal. Ea a mai spus ca, in functie de eventualele informatii noi care pot aparea despre alti candidati, lista celor care nu indeplinesc criteriile de integritate va fi actualizata. Coalitia este formata din Academia de Advocacy, Alianta Civica, Cartel Alfa, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House, Societatea Academica din Romania, Societatea "Timisoara".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 7 ore, 16 minute, 14 secunde
la fel ca si in 2004, Coalitia pt bla, bla, nu se leaga decat de candidatii PSD din Vrancea. De ce nu sunt luati la purecat Nini Sapunaru, Jan Vraciu, Romeo Postelnicu sau Nicolae Latcan ? Hai sa fim citeste integral
, acum 739400 zile, 7 ore, 16 minute, 14 secunde
Draga informer de ce nu scrii "Coalitia pentru o Guvernare Curata"? Cumva expresia "guvernare curata" e precum aghiazma care stropeste "posedatul" de PSD? Ceea ce într-adevar trebuie stiut este ca citeste integral
, acum 739400 zile, 7 ore, 16 minute, 14 secunde
mai informer tu chiar ai probleme daca incerci sa-i acop[eri pe cei mai mari hoti din judetu asta de cand s-a infiintat sper sa-ti fie rusine mai tarziu pentru ceea ce crezi ca si tu esti actionar citeste integral
, acum 739400 zile, 7 ore, 16 minute, 14 secunde
Nu incerc sa acopar pe nimeni ci dimpotriva sa-i descopar pe toti. Daca voua vi se pare ca vreau sa acopar pe cineva atunci cand cer sa fie cercetati si altii, inseamna ca aveti o problema cu logica. citeste integral
, acum 739400 zile, 7 ore, 16 minute, 14 secunde
nini sapunaru de unde scoate bani?firma din focsani e ...pauza...bani...garla .candidatii lui de peste tot ies -cred ei- in evidenta cu minciuni si bani.oprisani e mic copil pe langa nini.asta va citeste integral
, acum 739400 zile, 7 ore, 16 minute, 14 secunde
Unii de mai sus luind ca baza titlul lanseaza ideea ca aceasta organizatie non-guvernamentala care a intocmit respectiva lista neagra ar fi o orgnizatie constituita special impotriva lui Oprisan. Ori citeste integral
, acum 739400 zile, 7 ore, 16 minute, 14 secunde
PORCI de la cap la coada. Ca-i PSD PNL PDL PC PRM tot aia e. Ei conteaza si dupa ei ...potopul .De votare stau cu picioarele in sus si ma uit la ....bec. E mai reconfortant si nu-mi voi reprosa ca citeste integral
, acum 739400 zile, 7 ore, 16 minute, 14 secunde
S-a ajuns la asa grad de HOTIE in tara asta incat se stie cine fura , de un de fura , cum fura si institutiile statului sa nu faca absolut nimic pentru a da pe fata tot ce se petrece. Politia doarme, citeste integral
, acum 739400 zile, 7 ore, 16 minute, 14 secunde
S-a ajuns la asa grad de HOTIE in tara asta incat se stie cine fura , de un de fura , cum fura si institutiile statului sa nu faca absolut nimic pentru a da pe fata tot ce se petrece. Politia doarme, citeste integral
, acum 739400 zile, 7 ore, 16 minute, 14 secunde
votatii fratilor pe nenorociti ca o sa ajungeti in sapa de lemn. ei isi fac palate si voi o sa stati in bordee.imi este scirba de casa politica din romania. toti o apa si-un pamint.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.