Politică

Parlamentarii vor putea deține funcții la firme fără activitate comercială

Mihai Boicu
3 mai 2017 931 vizualizări
Parlamentarii vor putea să dețină funcții la firmele fără activitate comercială, potrivit Legii 87/2017, care intră în vigoare pe 5 mai și care modifică Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice.

Parlamentarii vor putea să dețină funcții la companii fără ca acest lucru să contravină legislației, însă numai în măsura în care firmele respective nu desfășoară efectiv activitate comercială. „Calitatea de deputat și senator este, de asemenea, incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: a) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la societățile reglementate de Legea societăților nr. 31/1990 (...), care desfășoară sistematic și efectiv activități comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare și la instituțiile publice”, se arată în legea care intră în vigoare. Motivarea pentru apariția acestei legi este aceea că măsura va reduce numărul de procese inutile pentru incompatibilitate atunci când aleșii poporului neglijează faptul că au înființat societăți ce nu au funcționat deloc. Fostul deputat PSD Victor Roman a rămas fără funcție după ce a fost declarat incompatibil pentru că a fost administrator la o firmă. Acesta a susținut că firma a fost suspendată în perioada respectivă, dar a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integratiate pe baza legislației existente. Exste posibil ca parlamentarii aflați în situații similare să nu mai aibă asemenea probleme. (M. B.)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.