Politică

A înțeles și Oprișan că nu se mai poate altfel.Consiliul Județean se dotează cu hărți de risc pentru alunecări de teren

Ionel Sclavone
6 ian 2017 375 vizualizări
Consiliul Județean intenționează să plătească 600.000 de lei plus TVA pentru întocmirea hărților de risc pentru alunecări de teren. Licitația a fost inițiată pe 4 ianuarie iar ofertele pot fi depuse până pe 19 ianuarie. Finanțarea este asigurată de Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, în proporție de 50% și din bugetul județean. La nivelul județului nostru, au fost identificate un număr de 18 localități cu risc de producer a alunecărilor de teren. De altfel, Vrancea se află în topul județelor expuse la cutremure, inundații și alunecări de teren.

 

Consiliul Județean a inițiat licitația pentru întocmirea hărților de risc destinate zonelor afectate de alunecări de teren. În județul Vrancea au fost identificate 18 comune în care s-au produs ori există pericolul producerii unor asemenea calamități. Acestea au fost grupate, în funcție de arealul în care sunt situate, în trei zone, după cum urmează: zona nr. 1 - Gura Caliței, Dumitrești, Chiojdeni, Jitia, Poiana Cristei și Vintileasca; zona nr. 2 - Andreiașu de Jos, Nereju, Nistorești, Paltin, Vrâncioaia și Tulnici; zona nr.3 - Câmpuri, Răcoasa, Soveja, Vizantea-Livezi, Vidra și Tănăsoaia.

Hărțile de risc sunt concepute și elaborate în conformitate cu prevederile legale în domeniu și sunt parte a documentațiilor de amenajare a teritoriului. Acestea cuprind planșe și planuri ale teritoriului studiat, analize fizico-geografice, o diagnoză a cauzelor și condițiilor în care se produc calamitățile și a consecințelor acestora. De asemenea, sunt prezentate propuneri de măsuri ce urmează a fi adoptate în vederea prevenirii, atenuării și limitării efectelor dezastrelor.

Jumătate din finanțare va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării

Procedura de achiziție a fost inițiată pentru trei loturi, corespunzătoare fiecăreia dintre zonele enumerate. Valoarea totală estimată a contractului se ridică la 600.000 de lei, la care se adaugă TVA. Suma este repartizată în mod egal pentru fiecare lot. Finanțarea este asigurată de Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, în proporție de 50% și din bugetul județean. Termenul limită până la care cei interesați pot depune ofertele a fost stabilit pentru 19 ianuarie, ora 15.00.

Conform caietelor de sarcini, contractul se va derula pe o perioadă de 90 de zile calendaristice care vor începe să curgă de la momentul intrării sale în vigoare.  Ofertanții care vor fi declarați câștigători vor trebui să se ocupe și de obținerea tuturor avizelor necesare aprobării hărților de risc la alunecări de teren.

Consiliul Județean va recepționa lucrările, de comun acord cu executantul, conform reglementărilor tehnice în vigoare. Documentațiile vor fi predate pe suport de hârtie și în format electronic.

Vrancea se află în topul județelor expuse la calamități

Vrancea se situează în topul județelor cu risc maxim, fiind foarte expuse la cam tot ce înseamnă catastrofă naturală: cutremur, inundații și alunecări de teren. Periodic, de regulă în perioadele cu precipitații abundente, mii de tone de pământ, porțiuni întregi de drumuri, imobile sau terenuri agricole se prăbușesc, provocând pagube materiale însemnate, blocând circulația și izolând comunități întregi.

Deși autoritățile intervin de fiecare dată, cu costuri mari, pentru deblocarea situațiilor de criză, acest lucru nu este suficient. Remedierea problemelor legate de producerea alunecărilor de teren necesită elaborarea unui program de măsuri care să fie aplicate pe termen mediu și lung.

Potrivit unor cercetări efectuate în trecut, la nivelul Agenției pentru Protecția a Mediului o zecime din solul județului este într-o stare avansată de degradare. Din suprafața totală de 485.703 hectare, peste 52.000 sunt afectate de eroziuni de suprafață și 12.600 de eroziuni de adâncime. 

Specialiștii susțin că eroziunea de suprafață este o consecință a defrișărilor. De altfel, alunecările de teren se suprapun peste zonele în care au fost desființate pădurile și nu s-au mai făcut plantări de vegetație forestieră.(Ionel Sclavone)

 

         

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.