CJ riscă să piardă 50 de milioane de euro pentru drumuri
Consiliul Judeţean Vrancea se întruneşte într-o şedinţă extraordinară în care principalul subiect este împărţirea unor sume de ordinul milioanelor de euro la rectificarea bugetară supusă votului consilierilor judeţeni. Modificarea bugetului este necesară deoarece Guvernul a dat peste 8 milioane de lei CJ Vrancea pentru reabilitarea infrastructurii rutiere care a fost afectată de inundaţiile care au avut loc în luna august. O altă prevedere a acestui proiect care, cu siguranţă, va provoca discuţii între puterea şi opoziţia din CJ este excedentul bugetar rămas din anii precedenţi şi împărţirea lui. ”Aprobarea utilizării definitive a sumei de 54.246 mii lei din excedentul anilor precedenţi, pentru finanţarea secţiunii dezvoltare”, se arată în proiectul de hotărâre. Suma este foarte mare, de aproximativ 12 milioane de euro, iar din proiect nu se vede care va fi destinaţia ei. Bugetul va fi rectificat cu suma de 9,8 milioane lei, din care 8 milioane lei sunt pentru drumuri, 1,7 milioane lei pentru Direcţia Copilului şi 125.000 lei pentru Camera Agricolă. Pentru refacerea celor 37 de sectoare de drum afectate de inundaţii era necesară suma de 25 milioane de lei, potrivit evaluărilor trimise la Guvern, iar suma repartizată reprezintă 32% din necesar. Deoarece suma este foarte mică, CJ propune ca pentru toate obiectivele să se achiziţioneze în regim de urgenţă servicii de proiectare, pentru a vedea care sunt sumele necesare reparaţiilor.
CJ poate pierde zeci de milioane de euro pentru drumuri
DJ 204 P, unul dintre drumurile pentru care CJ riscă să piardă finanţarea
Consiliul Judeţean este în pericol să piardă finanţarea europeană pentru patru din cele cinci drumuri judeţene pe care vrea să le asfalteze prin Programul Operaţional Regional (POR). De vină, spun reprezentanţii CJ, este firma care trebuia să realizeze documentaţia tehnică pentru DJ 202 E, DJ 204 P, DJ 205 C şi DJ 205 R. Este vorba de SC Field Survey SRL Ialomiţa, care a făcut o mulţime de probleme CJ. Astfel, au fost constatate neconcordanţe şi neconformităţi majore în documentaţiile tehnice şi în alte documente întocmite de această firmă. Agenţia de Protecţie a Mediului şi Inspectoratul Judeţean în Construcţii nu au aprobat documentaţia de intervenţie la drumuri deoarece nu respecta prevederile legale. Mai mult, SC Filed Survey SRL Ialomiţa nu a depus studiile topografice în trei exemplare la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Vrancea, inducând în eroare Direcţia Tehnică din CJ. Reprezentanţii CJ spun că firma prestatoare nu a răspuns la nicio solicitare de a corecta documentaţia, iar încercările de a se întâlni cu directorul firmei au eşuat. ”Conform precizărilor din ghidul solicitantului, termenul limită de depunere a proiectelor este data de 16.11.2016, deci a rămas mai puţin de o lună calendaristică până la aceasta şi există riscul major ca aceste patru proiecte să nu poată fi depuse şi implicit să se piardă finanţarea, deoarece prestatorul SC Field Survey SRL Ialomiţa nu a soluţionat favorabil solicitările noastre prin corectarea neconcordanţelor şi neconformităţilor din documentaţiile tehnice respective”, spune Romeo Iordache, directorul Direcţiei Tehnice din CJ, în referatul anexat la proiectul de hotărare. Acesta spune că este necesarea revizuirea de urgentă a documentaţiilor tehnice, pentru ca proiectele să poată fi depuse la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud – Est Brăila. Până atunci au mai rămas puţin peste trei săptămâni şi CJ trebuie să se mişte rapid pentru depunerea proiectelor.
Drumurile traversează judeţul
Oprişan are neşansa de a se confrunta cu astfel de piedici înainte de campania la parlamentare
Pierdea finanţării ar reprezenta un dezastru pentru comunităţile traversate de aceste drumuri, deoarece acestea se află într-o stare foarte proastă, iar asfaltarea lor necesită fonduri de zeci de milioane de euro pe care CJ nu îi are şi nu îi poate obţine decât prin proiecte cu finanţare UE. Nu trebuie uitat că PSD-ul local a câştigat alegerile defilând în campania electorală cu promisiunea modernizării acestor drumuri judeţene, care trec prin mai multe comune. Suma necesară pentru reabilitarea tuturor drumurilor a fost estimată la peste 50 de milioane de euro. Cele patru drumuri aflate sub semnul întrebării sunt: DJ 202 E lim. jud. Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejiţa – Tîmboieşti – Bordeşti (23 km), DJ 205 C Focşani – Goleşti – Vîrteşcoiu – Odobeşti (16 km), DJ 204 P Gugeşti – Dragosloveni – Gura Caliţei – Dealu Lung – Tinoasa – Poeniţa – Dumitreşti (30 km) şi DJ 205 R Gologanu – Slobozia Ciorăşti – Coteşti (21,7 km). Modernizarea acestora este cu atât mai necesară cu cât au fost afectate de inundaţiile din acest an. (Mihai BOICU)