Politică

Şefii de CJ şi viceprimarii propuşi la revocare pot vota pentru a-şi păstra funcţia

Iulia Crețu
27 iul 2016 1665 vizualizări
Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi şi nu numiţi, iar interdicţia de a participa la vot ar însemna “o limitare a drepturilor lor electorale”, ceea ce presupune încălcarea drepturilor constituţionale

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, într-o şedinţă din luna iunie, proiectul de lege care prevede că viceprimarii, preşedinţii sau vicepreşedinţii de consilii judeţene care sunt propuşi pentru schimbare pot participa la vot în şedinţele în care se decide dacă îşi păstrează funcţiile sau nu. Proiectul de lege, iniţiat de PNL, prevede următoarele: “Consilierul local care candidează la funcţia de viceprimar, precum şi viceprimarul în funcţie a cărui schimbare se propune pot lua parte la votul Consiliului Local prin care este ales, respectiv schimbat din funcţie. Consilierul judeţean care candidează la funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte, precum şi preşedintele sau vicepreşedintele în funcţie a cărui schimbare se propune pot lua parte la votul Consiliului Judeţean prin care este ales, respectiv schimbat din funcţie”. Iniţiatorii acestui proiect de lege spun, în expunerea de motive, că se poate considera că un consilier local sau judeţean, care participă la votul pentru alegerea/ schimbarea sa din funcţia de viceprimar sau preşedinte/ vicepreşedinte al consiliului judeţean se află în situaţie de incompatibilitate. “Trebuie precizat că raţiunea pentru care legiuitorul a înscris interdicţia pentru consilier de a participa la dezbaterea şi adoptarea acelor hotărâri care au ca obiect probleme ce reprezintă un interes material (patrimonial) pentru el ori pentru soţul, soţia sa, afinii sau rudele până la gradul al patrulea inclusiv este aceea de a se asigura eliminarea subiectivismului şi a interesului particular ori de grup în adoptarea hotărârilor Consiliului Local. Prevederile referitoare la conflictul de interese din Statutul aleşilor locali fac referire la interesul personal, fără a se preciza caracterul patrimonial al acestuia”, după cum se mai spune în expunerea de motive. Documentul precizează că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi şi nu numiţi, de aceea interdicţia de a participa la vot ar însemna “o limitare a drepturilor lor electorale” în absenţa unei hotărâri judecătoreşti, ceea ce presupune încălcarea drepturilor constituţionale, iar printr-o asemenea interdicţie “se poate modifica o majoritate politică, încălcându-se rezultatul votului exprimat de cetăţeni”. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.