Politică

ENET vrea să transforme în acţiuni datoriile istorice pe care le are la CUP

Iulia Crețu
9 mai 2016 2432 vizualizări
Potrivit raportului de activitate al primarului, ENET vrea ca în acest an să meragă mai departe în modernizarea reţelelor, să redimensioneze personalul în funcţie de nevoi şi să nu înceteze activitatea de debranşare a celor care nu plătesc facturile

Societatea de termoficare din Focşani îşi propune cinci mari paşi pe care vrea să-i îndeplinească în acest an. Potrivit informaţiilor din raportul de activitate pentru 2015 al primarului Decebal Bacinschi, ENET SA susţine că ar fi pe drumul cel bun, spre ieşirea din faliment, însă ar avea nevoie de o serie de măsuri care să transforme în profit activitatea sistemului de încălzire centralizat. Astfel, potrivit documentului care poate fi consultat pe site-ul Focsani.info, ENET îşi doreşte ca în acest an să poată transforma datoriile istorice pe care le are la CUP în acţiuni, asta pentru a creşte activul net al fabricii de căldură, dar şi pentru a scăpa de blocarea conturilor pe care regia apă-canal a aplicat-o şi în trecut. “Primul pas l-ar reprezenta conversia datoriilor S.C. ENET S.A. către CUP SA Focşani, eşalonate în prezent. Executarea acestor datorii de către CUP SA Focşani prin blocarea conturilor bancare ale S.C.ENET S.A. reprezintă o problemă pentru realizarea plăţilor necesare continuării activităţii”, se arată în document. De asemenea, ENET vrea continuarea investiţiilor privind reabilitarea reţelelor de distribuţie şi valorificarea rezultatelor auditării sistemului de transport şi distribuţie “în scopul stabilizării profitului şi consolidarea rezultatelor pozitive în 2016”.

Urmează concedieri?

Pentru o mai bună activitate la societate, ENET propune redimensionarea personalului în funcţie de noile necesităţi ale sistemului de încălzire, neprecizând dacă se impune restructurarea angajaţilor. Pe agenda societăţii mai figurează şi modernizarea cu resurse proprii a zece puncte termice, cu recirculare şi sectorizarea reţelelor cu pierderi în scopul aplicării unor măsuri directe în scopul reducerii acestora. Directorul Manole Merchea pune gând rău datornicilor în continuare, chiar dacă asta înseamnă reducerea numărului de clienţi. “Găsirea unor noi modalităţi pentru impulsionarea plăţilor consumatorilor (intensificarea acţiunii de debranşare a rău-platnicilor, creşterea numărului de acţiuni în instanţă împotriva debitorilor, noi modalităţi de executare a debitorilor din asociaţiile în facturare comună)”, se mai arată în planul anual al ENET.

ENET, profit iarna, pierderi vara

Auditul realizat la fabrica de căldură a oraşului arată că ENET nu a scăpat de piederile de pe reţea. Potrivit datelor de la finele lui 2014, ENET a înregistrat 35,14% pierderi, care au adus şi pierderi de bani pentru societatea de termoficare. În ciuda acestui fapt, raportul de la termoficare susţine că s-a înregistrat o creştere a veniturilor. “Se înregistrează în 2015 o creştere semnificativă a veniturilor preliminate a fi realizate, suma acestora fiind 61.156 mii lei, faţă de prognoza lor în bugetul pe 2015 de 56.465 mii lei (8%). Faţă de realizatul anului 2014, de 51.715 mii lei, creşterea este de 18%. Profitul preliminat pentru 2015 este de 720 mii lei. În anul 2014 s-a înregistrat o pierdere de 10.645 mii lei. Este previzionată realizarea de profit, ca urmare a creşterii substanţiale în 2015 a veniturilor din energia electrică şi bonusul aferent, odată cu intrarea în funcţiune a noii centrale realizată cu fonduri europene. Este primul an din perioada 2000-2015 când se realizează profit, ceea ce reprezintă o importantă realizare”, mai spun oficialii ENET, citaţi în raportul de activitate al lui Bacinschi. Pentru acest an, preţul avizat complet pentru populaţie este 321,22 lei/gcal, iar pentru noncasnici este 363,14 lei/gcal. Preţul energiei electrice rămâne la 145,68 lei/Mwh. Preţul local de facturare pentru populaţie este 255 lei/gcal, inclusiv TVA.

Facturile neachitate la timp, greu de încasat

În continuare, ENET are sute de procese pe rol pentru a recupera de la focşăneni contravaloarea facturilor neachitate din anii din urmă. “Există încă debitori cu sume neachitate din anii precedenţi, debite «istorice» existând mai ales în asociaţiile în facturare comună, ceea ce afectează, în continuare, lichidităţile societăţii. ENET are în derulare un număr de peste 700 de acţiuni în instanţă împotriva debitorilor, în vederea recuperării datoriilor acestora. (…) Scăderea continuă a cantităţilor de energie termică livrate şi a numărului consumatorilor, prin debranşările apartamentelor, în special la apa caldă de consum, dar şi de la încălzire, pentru montarea de centrale termice proprii, pe gaze naturale, are în continuare efect negativ asupra rezultatelor. Motivaţia debranşărilor de la apa caldă este în continuare lipsa recirculării, care implică facturi mai mari pentru apa rece, suplimentar celor de energie termică. Energia termică pentru apa caldă se furnizează în pierdere substanţială pe tot parcursul sezonului cald, iar reducerea livrărilor pe această perioadă afectează şi posibilitatea de a creşte vara livrările de energie electrică pentru compensarea pierderilor din apa caldă”, concluzionează conducerea ENET Focşani. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Telu, acum 2907 zile, 21 ore, 5 minute, 59 secunde
Felicitări celor de la ENET. Daca ar intelege și ar accepta cei de la CUP ar fi foarte bine.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.