Cum se va face distilarea subproduselor vinicole
Este vorba de tescovina şi de drojdia care trebuie eliminate de producătorii de vinuri şi care sunt folosite ca materie pentru producţia de alcool. Această activitate a fost reglementată de o serie de noi acte normative, după ce anul trecut a apărut o nouă lege a viei şi vinului şi după ce a intrat în vigoare. Planul naţional de sprijinire a Romaniei în sectorul viti – vinicol 2014 - 2018. Potrivit ordinului de aprobare a Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de distilare voluntare a subproduselor vinicole, tescovina trebuie eliminată pană la data de 15 decembrie a campaniei viticole în curs, iar drojdia pană la data de 15 septembrie a anului următor. Distilizator este o firmă care distilează produse subvinicole sau din orice altă transformare a strugurilor. Pentru autorizare, acesta trebuie să depună o solicitare la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Cantitatea de subproduse care trebuie retrasă se determină printr-o formulă. Conţinutul minim de alcool pur în subprodusele vinicole retrase este următorul: la 100 kg de tescovină 2,8 litri de alcool pur iar la 100 kg de drojdii de vin 4 litri de alcool pur.
Subvenţii pentru distilare
Producătorii de vin sunt obligaţi să respecte reguli stricte pentru a scăpa de tescovină şi drojdie
Pentru a solicita sprijin financiar, distileriile de subproduse vinicole trebuie să îndeplinească toate condiţiile impuse de legislaţia în vigoare, iar alcoolul produs trebuie să aibă o tărie de peste 92% volum. Distilatorul trebuie să depună trimestrial o cerere pentru alcoolul produs. Cererile se depun la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Perioada de depunere a cererilor aferentă unei anumite campanii viticole este cuprinsă între 16 octombrie şi 31 iulie. Valoarea sprijinului obţinut pentru % volum şi pentru hectolitru alcool obţinut este următoarea: din tescovină 1,1 euro % volum/hectolitru şi din drojdie 0,5 euro % volum/hectolitru. Din banii obţinuţi, distilatorul trebuie să-i plătească celui care îi livrează subprodusele vinicole contravaloarea transportului.
Legislaţia este încă în lucru
Deocamdată, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu a aprobat condiţiile de autorizare ale agenţilor economici care distilează subproduse vinicole. Ministerul a publicat pe site un proiect de ordin în acest sens. Potrivit acestuia, MADR autorizează operatorii economici, iar în vederea acordării autorizaţiei se înfiinţează Comisia pentru autorizarea distilatorilor care desfăşoară activităţi de distilare voluntară a subproduselor vinicole. Comisia nu are personalitate juridică şi este formată din cinci membri: cate un reprezentant al structurii cu atribuţii de reglementare privind organizarea comună a pieţei vitivinicole, al structurii cu atribuţii în industria alimentară, al structurii cu atribuţii de inspecţii tehnice şi control, al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului pe teritoriul căruia se află distileria şi al Organizaţiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare pe filiera sectorului vitivinicol. Solicitantul trebuie să depună la Biroul unic o solicitare pentru autorizare, însoţită de toate documentele în baza cărora funcţionează. Comisia de autorizare va lua o decizie în termen de 30 de zile. În caz de respingere, decizia poate fi contestată în cel mult cinci zile de la comunicare la Biroul unic al MADR. Dacă şi contestaţia va fi respinsă, atunci solicitantul poate merge în instanţă. (Mihai BOICU)