Politică

Cum se va face distilarea subproduselor vinicole

Mihai Boicu
10 apr 2016 2112 vizualizări
Producătorii de alcool care folosesc tescovina şi drojdia de la vin primesc subvenţii din fondurile europene pentru agricultură u sprijinul este acordat prin Planul naţional de sprijinire a Romaniei în sectorul viti – vinicol 2014 – 2018 u deocamdată s-au aprobat normele metolodogice privind activitatea de distilarea, în timp ce procedura de autorizare a operatorilor economici este în lucru Distilarea subproduselor vinicole este o activitate care se poate realiza cu sprijin financiar din fonduri europene.

Este vorba de tescovina şi de drojdia care trebuie eliminate de producătorii de vinuri şi care sunt folosite ca materie pentru producţia de alcool. Această activitate a fost reglementată de o serie de noi acte normative, după ce anul trecut a apărut o nouă lege a viei şi vinului şi după ce a intrat în vigoare. Planul naţional de sprijinire a Romaniei în sectorul viti – vinicol 2014 - 2018. Potrivit ordinului de aprobare a Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de distilare voluntare a subproduselor vinicole, tescovina trebuie eliminată pană la data de 15 decembrie a campaniei viticole în curs, iar drojdia pană la data de 15 septembrie a anului următor. Distilizator este o firmă care distilează produse subvinicole sau din orice altă transformare a strugurilor. Pentru autorizare, acesta trebuie să depună o solicitare la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Cantitatea de subproduse care trebuie retrasă se determină printr-o formulă. Conţinutul minim de alcool pur în subprodusele vinicole retrase este următorul: la 100 kg de tescovină 2,8 litri de alcool pur iar la 100 kg de drojdii de vin 4 litri de alcool pur.
 

Subvenţii pentru distilare
 

 

 

Producătorii de vin sunt obligaţi să respecte reguli stricte pentru a scăpa de tescovină şi drojdie

 

Pentru a solicita sprijin financiar, distileriile de subproduse vinicole trebuie să îndeplinească toate condiţiile impuse de legislaţia în vigoare, iar alcoolul produs trebuie să aibă o tărie de peste 92% volum. Distilatorul trebuie să depună trimestrial o cerere pentru alcoolul produs. Cererile se depun la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Perioada de depunere a cererilor aferentă unei anumite campanii viticole este cuprinsă între 16 octombrie şi 31 iulie. Valoarea sprijinului obţinut pentru % volum şi pentru hectolitru alcool obţinut este următoarea: din tescovină 1,1 euro % volum/hectolitru şi din drojdie 0,5 euro % volum/hectolitru. Din banii obţinuţi, distilatorul trebuie să-i plătească celui care îi livrează subprodusele vinicole contravaloarea transportului.
 

 

Legislaţia este încă în lucru
 

Deocamdată, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu a aprobat condiţiile de autorizare ale agenţilor economici care distilează subproduse vinicole. Ministerul a publicat pe site un proiect de ordin în acest sens. Potrivit acestuia, MADR autorizează operatorii economici, iar în vederea acordării autorizaţiei se înfiinţează Comisia pentru autorizarea distilatorilor care desfăşoară activităţi de distilare voluntară a subproduselor vinicole. Comisia nu are personalitate juridică şi este formată din cinci membri: cate un reprezentant al structurii cu atribuţii de reglementare privind organizarea comună a pieţei vitivinicole, al structurii cu atribuţii în industria alimentară, al structurii cu atribuţii de inspecţii tehnice şi control, al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului pe teritoriul căruia se află distileria şi al Organizaţiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare pe filiera sectorului vitivinicol. Solicitantul trebuie să depună la Biroul unic o solicitare pentru autorizare, însoţită de toate documentele în baza cărora funcţionează. Comisia de autorizare va lua o decizie în termen de 30 de zile. În caz de respingere, decizia poate fi contestată în cel mult cinci zile de la comunicare la Biroul unic al MADR. Dacă şi contestaţia va fi respinsă, atunci solicitantul poate merge în instanţă. (Mihai BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vrinceanu, acum 2938 zile, 42 minute, 26 secunde
Dupa ce s-au inchis si distrus distilariile existente acum se aproba infiintarea si functionarea altora ! Ca la nebuni !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.