Politică

Comuna cu cea mai ridicată natalitate din ţară cere o şcoală nouă

Ziarul de Vrancea
19 ian 2016 3401 vizualizări
Slobozia Bradului este localitatea cu cea mai mare rată a natalităţii din România u elevii din Cornetu învaţă în trei schimburi, înghesuiţi câte 40 în sălile de clasă u nenumăratele memorii înaintate Ministerului Educaţiei şi Ministerului Dezvoltării s-au lăsat fără răspuns u romii din Slobozia Bradului acuză autorităţile de discriminare

În timp ce multe unităţi de învăţământ din judeţ se confruntă cu scăderea populaţiei şcolare, la Slobozia Bradului, cea mai mare comună vrânceană, şcolile sunt neîncăpătoare. Aici, cele trei unităţi de învăţământ funcţionează cu 35 şi chiar 40 de elevi în clasă. “Lipsa spaţiului de şcolarizare este cea mai mare problemă la nivel de comună. La Şcoala Cornetu, localitate exclusiv de etnie romă, se învaţă în trei schimburi, iar clasele au câte 40 de copii fiecare. Este nevoie urgentă de o şcoală mai mare”, ne-a spus primarul comunei Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu. Probleme sunt şi la Slobozia Bradului, unde nu există grădiniţă. Aici funcţionează două grupe în clădirea fostului centru de zi. Spaţiul este insuficient şi aici pentru numărul mare de copii care au vârstă preşcolară, ceea ce face ca majoritatea copiilor să ajungă în clasa pregătitoare fără să treacă prin grădiniţă.

Cereri fără răspuns


Primăria comunei a înaintat numeroase adrese atât la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MECŞ) cât şi la Ministerul Dezvoltării Regionale însă la niciuna nu a primit răspuns. În 2008 a fost depusă la MECŞ documentaţia pentru construirea Şcolii din satul Cornetu şi a unei grădiniţe cu 8 săli de clasă în localitatea Slobozia Bradului, prin programul de finanţare PRET. Patru ani mai târziu, în 2012, ministrul Educaţiei din acea vreme, Remus Pricopie, a fost personal la Slobozia Bradului pentru a se convinge de realităţile locului. Niciunul dintre aceste demersuri nu s-a concretizat.  În toamna anului trecut, mai exact în luna octombrie 2015, primăria a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice documentaţia privind reabilitarea, extinderea, modernizarea şi dotarea şcolii din satul Cornetu prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), a obţinut audienţă la directorul de la investiţii din cadrul ministerului şi a solicitat audienţă la ministrul Educaţiei. 


Romii vor să protesteze în faţa Ministerului Educaţiei

Cum documentul a rămas fără răspuns, pe 8 ianuarie 2016, Primăria Slobozia Bradului a înaintat o altă adresă MECŞ prin cere aprobarea construirii unei şcoli cu 6 săli de clasă în satul Cornetu. Potrivit edilului, romii din Cornetu s-au prezentat la începutul acestui an în faţa primăriei cu intenţia de a se deplasa la Bucureşti cu autocarele pentru a demonstra în faţa MECŞ cerând spaţii de şcolarizare. “Comuna Slobozia Beadului are un număr de 5.500 de cetăţeni de etnie romă din totalul de 7.050, având cea mai mare natalitate din România. Menţionez faptul că în 2002 a fost construită o şcoală în satul Cornetu cu 4 săli de clasă dar, datorită natalităţii mari, spaţiul a devenit insuficient. (…) Încă din 2010 în şcoala de la Cornetu se învaţă în trei schimburi având peste 40 de elevi în clasă. Satul Cornetu are o populaţie de peste 2.500 de locuitori, toţi fiind de etnie romă. La ora actuală suntem acuzaţi de discriminare deoarece nu toţi copiii de romi pot frecventa şcoala, din lipsă de spaţiu”, se arată în adresa Primăriei Slobozia Bradului înaintată MECŞ pe 8 ianuarie 2016.

Natalitate în creştere

La Şcoala Cornetu învaţă 450 de copii în numai patru săli de clasă, în trei schimburi, aceasta fiind de altfel, singura unitate şcolară din Vrancea care are trei schimburi. “În clasa I s-a ajuns la 40 de copii în clasă pentru că sunt şi copiii care au terminat clasa pregătitoare, dar şi cei care au vârsta de clasa I şi sar peste pregătitoare. Noi îi primim pe toţi, dar este greu să se lucreze cu aşa mulţi. Mai este şi problema orei târzii la care se termină cursurile, fiind trei schimburi, iar copiii sunt toţi de clase primare”, ne-a declarat directorul Şcolii Slobozia Bradului, profesoara Costache Voica. Şi preşcolarii din Cornetu învaţă înghesuiţi într-un spaţiu improvizat. “Noi am făcut demersuri peste tot şi sperăm că problema se va rezolva pentru că populaţia şcolară aici este în creştere şi este nevoie de o şcoală mai mare”, a mai precizat profesoara Costache Voica. Atât directorul unităţii şcolare, cât şi cadrele didactice care sunt nevoite să lucreze zilnic cu un număr mult mai mare de copii decât o cere legea, dar şi autorităţile locale speră ca la Cornetu să se prevadă în viitorul cât mai apropiat ridicarea unei noi şcoli pentru copiii de etnie, astfel încât accesul acestora la educaţie să fie cât mai facil. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ica, acum 3019 zile, 8 ore, 41 minute, 20 secunde
Intradevar, Slobozia Bradului este o comuna mare si frumoasa. Pina se vor gasi solutii si fonduri eu va sugerez o ideie. Consatenii mei de etnie rroma au case foarte mari, frumoase si totodata citeste integral
zamfirescu, acum 3020 zile, 10 minute, 2 secunde
Multumesc ziarului de vrancea si conducerii pentru articol.La Slobozia Bradului s-au construit pina acum de cind sunt primar,trei scoli noi, o gradinita noua,reabilitarea scolii de centru.Ma bucur ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.