Politică

Edil ales dintr-un singur tur

Iulia Crețu
3 ian 2016 1957 vizualizări
Anul acesta vine cu două rânduri de alegeri

Anul 2016 va aduce două tururi de alegeri în România. Cele locale, în vara anului abia început, aduc în prim plan câteva schimbări faţă de precedentul tur de alegeri pentru primari şi consilieri locali şi judeţeni din 2012. Acum, edilul va fi ales dintr-un singur tur de scrutin, pe regula câştigător este cel care adună cele mai multe voturi. De asemenea, vrâncenii nu îşi vor mai alege prin vot direct preşedintele de Consiliu Judeţean, acesta urmând a fi desemnat în urma negocierilor purtate între consilierii judeţeni de pe liste și implicit între partide. Rămâne de văzut care va fi strategia lui Marian Oprişan în această chestiune, mai ales că la Focşani PSD nu prea are, în acest moment, vreun as în mânecă, şi că acesta a anunţat că “se va ocupa” de municipiu. Localele dintr-un singut tur par a avantaja, la prima vedere PSD, care are conducerea majorităţii localităţilor în Vrancea. PNL va fi pus în încurcătură de alegerea primarului dintr-un singur tur, dar şi de criteriile de integritate adoptate de partid şi care ar bloca să mai candideze edili care au dosare sensibile în instanţă. Asta dacă vor fi respectate.

Test pentru votul prin corespondenţă la parlamentare

Alegerile parlamentare din 2016, care vor avea loc, foarte probabil în toamnă, vor însemna un prim test pentru legea care l-a făcut preşedinte pe liberalul Klaus Iohannis, cea a votului prin corespondenţă. Aceasta va fi aplicată la parlamentare, însă nu garantează că va reduce cozile la secţiile de votare din străinătate, după cum avertizează unii politicieni. Românii din diaspora care vor dori să voteze trebuie să anunţe din timp consulatele sau ambasadele de intenţia lor de a-și exprima dreptul constituțional. Oamenii vor fi nevoiţi, în continuare, să facă drumuri spre reprezentanţele diplomatice ale României din ţara în care locuiesc. Aşadar, “stranierii” trebuie să se zbată pentru a-şi anunţa dorinţa de exercitare a unui drept constituţional. În ciuda micilor paşi pentru implementarea votului prin corespondenţă, la început de 2016 încă nu se ştie cum ne vom alege parlamentarii, fie pe listă, fie uninominal, şi, cel mai important, nu se ştie dacă aleşii vor respecta vocea străzii care, la protestele după tragedia din Colectiv, au cerut reducerea numărului de parlamentari.  (I. CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
georgescu, acum 3035 zile, 37 minute, 38 secunde
O mare pacaleala aplicata alegatorilor :alegerea primarilor dintr-un singur tur; adica unul are 33% din voturi, altul, 31%, altul, 36 %.Câștiga acela cu 36%. Si dacă dintre ceilalți 64% dintre citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.