Politică

Liberalii au votat legea irigaţiilor după ce au fost împotrivă

Mihai Boicu
14 oct 2015 1249 vizualizări
Actul normativ pentru care Nini Săpunaru a fost ţinta acuzaţiilor ministrului Agriculturii a fost votat în Camera Deputaţilor cu doar un vot împotrivă

Legea irigaţiilor a trecut de Parlament, după ce pe 30 septembrie a picat la vot în Camera Deputaţilor, din cauza liberalilor care s-au abţinut. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a găsit însă o soluţie şi a cerut adoptarea în regim de urgenţă a OUG 4/2015, pentru modificarea OUG 82/2011, privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare. Ordonanţa a trecut de Senat şi a fost votată marţi şi de deputaţi, cu 307 voturi şi unul împotrivă. Liberalii au fost de acord de această dată cu legea care prevede alocarea a 1,15 miliarde euro pentru refacerea infrastructurii de irigaţii. Aceştia au cerut însă tranparenţă în cheltuirea banilor. Actul normativ aprobat prevede că agricultorii aflaţi în zone irigabile vor plăti un abonament de 20 de lei pe hectar. După prima respingere a legii, Daniel Constantin l-a atacat pe Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură, pe care l-a acuzat că a blocat legea. Ministrul a mai spus atunci că un “proiectant” nu are ce căuta în fruntea Comisiei de Agricultură şi a spus că nu va mai veni niciodată la această comisie atâta timp cât preşedinte va fi Nini Săpunaru. În replică, liberalul a spus la momentul respectiv că nu era clar cum se vor cheltui banii şi că nu are încredere în emiterea în scurt timp de către Guvern a unor hotărâri privind trecerea infrastructurii de irigaţii către asociaţiile de udători. Liberalii s-au abţinut pe 30 septembrie, iar legea nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru o lege organică. Marţi însă, PNL a votat alături de PSD şi i-a cerut ministrului Agriculturii să prezinte modul în care s-au cheltuit banii. Suma prevăzută în perioada 2016 – 2020 este de 1,15 miliarde de euro, din care 145 de milioane de euro anul viitor. Social – democratul Ciprian Nica a salutat adoptarea finanţării, afirmând că astfel se va “reînfiinţa şi moderniza”sistemul de irigaţii. “Consider că o agricultură modernă nu se poate face decât cu utilaje moderne şi pe suprafeţe compacte, dar agricultura modernă devine cu adevărat o sursă reală de dezvoltare doar atunci când agricultorul nu stă la mila providenţei şi se roagă să nu dea grindină sau să plouă pentru a-i fi salvate culturile”, a spus parlamentarul social-democrat. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.