Politică

Primăria Focşani vrea acţionariat majoritar sau unic, dar a dat uşor pachetul majoritar la CUP SA

Iulia Crețu
23 iun 2015 1832 vizualizări
Municipalitatea a publicat raportul pe 2014 privind activitatea societăţilor comerciale la care deţine pachetul unic de acţiuni u anul trecut, Primăria a încasat dividende de 44.000 lei de la Administraţia Pieţelor u obiectivul politicii de acţionariat a Primăriei este de a-şi păstra sau majora participaţia la societăţile din subordine

Primăria Focşani una zice şi alta face. Municipalitatea susţine că doreşte să-şi păstreze capitalul unic sau majoritar la societăţile comerciale din subordine, însă pare a uita cum a renunţat, cu largul concurs al consilierilor municipali, la acţionariatul majoritar de la Compania de Utilităţi Publice SA Focşani, regia de apă-canal, la începutul mandatului actualului CL, pe vremea când funcţiona majoritatea USL. Potrivit raportului pe anul 2014 privind activitatea societăţilor comerciale la care Municipiul Focşani deţine o participaţie integrală sau majoritară, “obiectivul politicii de acţionariat a Municipiului Focşani este de a-şi păstra sau majora participaţia deţinută la societăţile la care este acţionar unic sau majoritar”, după cum se arată în documentul postat pe site-ul focsani.info. Municipalitatea vrea să fie acţionar unic şi să ofere servicii de calitate orăşenilor. Nici această a doua dorinţă nu este pe de-a-ntregul îndeplinită, dacă este să ţinem cont de nemulţumirile clienţilor de la ENET, CUP, CUP Salubritate, Transport Public  şi Administraţia Pieţelor. “De asemenea, se doreşte consolidarea obiectivelor strategice ale societăţilor şi prestarea unor servicii publice de calitate”, după cum mai spun oficialii. Primăria Focşani deţine capitalul majoritar la ENET, CUP Salubritate, Transport Public şi Administraţia Pieţelor şi doar 36,21% la CUP, asta după ce şi la această din urmă societate a fost, până în urmă cu doi ani, acţionar unic. După ce regia de apă-canal a devenit operator regional, pachetul majoritar de acţiuni a fost cedat de CL Focşani către Consiliul Judeţean Vrancea, la solicitarea lui Marian Oprişan. Preşedintele CJ Vrancea a încercat să ia acţiunile Focşaniului încă din mandatul trecut, atunci lovindu-se de opoziţia făcută de PDL şi PNL. Ulterior, după alegerile din 2012, când în CL Focşani majoritatea a fost deţinută de USL (PSD şi PNL), votul s-a dat fără prea multă rezistenţă, la ora aceea, din partea celor patru consilieri liberali.

Dividende de la Pieţe de 44.000 lei

Potrivit documentului oficial, capitalul social deţinut de Focşani este de 51.646.290 lei, în creştere cu 12.285.750 lei faţă de 2013 datorită majorării capitalului social la ENET şi la CUP Salubritate. Anul trecut, municipalităţii i-au revenit dividende de 44.000 lei de la Administraţia Pieţelor. Cele patru societăţi la care Focşaniul este acţionar unic (ENET, CUP Salubritate, Administraţia Pieţelor şi Transport Public) aveau, în 2014, 721 angajaţi, cifra scăzând faţă de 2013 când erau 766 angajaţi. Două societăţi înregistrează şi plăţi restante, acestea fiind ENET şi CUP Salubritate. Potrivit raportului, “plăţile restante s-au redus la finele lui 2014 cu 10.959 lei ca urmare a creşterii încasărilor din energia termică şi electrică”, după cum se arată în document. Printre măsurile luate pentru reducerea plăţilor restante se numără: menţinerea în continuare a înţelegerii privind eşalonarea plăţii datoriilor către creditori şi intensificarea acţiunilor de încasare a creanţelor operatorilor astfel încât aceştia să-şi poată plăti datoriile (acţionare în instanţă a rău platnicilor, diversificarea instrumentelor de plată). Primăria Focşani susţine că doreşte să ofere servicii superioare calitativ pentru consumatori, în comparaţie cu ofertele de servicii similare, chiar dacă majoritatea societăţilor deţin monopolul în Focşani pe domeniul lor de activitate, aşa cum se întâmplă în cazul Transport Public, Administraţia Pieţelor şi CUP Salubritate. Singura societate care are concurenţă este furnizorul de agent termic, ENET. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.