Politică

Atentat grav la sănătatea publică! Grup mafiot care alimenta Focşaniul cu carne nesigură, trimis în judecată

Eduard Popescu
4 iul 2014 4976 vizualizări
Unul dintre coordonatorii mafiei cărnii din Vrancea este Dumitru Mocanu, fostul asociat al abatorului familiei Trăşculescu de la Mîndreşti u printre cei învinuiţi pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi comercializare de produse expirate se numără şi fiul său, Mocanu Ionuţ u acesta ar fi vandut în Piaţa Moldovei carne stricată, provenită de la animale sacrificate ilegal u documentele fictive de însoţire a cărnii erau eliberate de Dumitru Gania, consilier local PSD la Gologanu u derulată în special în 2012-2013, activitatea infracţională a continuat chiar dacă inculpaţii bănuiau că se efectuează asupra lor cercetări într-un dosar penal

La un an şi jumătate după ce anchetatorii au descoperit “primul fir” din afacerea cărnii care provenea din sacrificări ilegale, dosarul penal a ajuns pe rolul Tribunalului Vrancea. Nu mai puţin de 12 inculpaţi, făcand parte din trei grupuri infracţionale diferite, aşa cum au precizat procurorii, au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi comercializare de produse expirate sau complicitate la săvarşirea uneia sau mai multe dintre aceste infracţiuni. Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat activitatea infracţională a “mafiei cărnii” urma să aducă o gravă atingere la sănătatea publică, carnea alterată rezultată în urma tăierilor ilegale urmand să ajungă într-o boxă în Piaţa Moldovei, pentru consum. Filiera este una destul de simplă, după cum au explicat anchetatorii: un grup de şase persoane, format în special din persoane de etnie rromă, care se ocupa de comercializarea animalelor, le procura “marfa” pentru sacrificare altor două grupuri infracţionale. Unul era “coagulat” în jurul consilierului PSD de la Gologanu, Dumitru Grania, deţinătorul unui abator care funcţionează în perfectă legalitate. “Capul” afacerii este considerat a fi însă Dumitru Mocanu, administratorul Duico ProdServ SRL Gologanu, societate care se află, din iulie 2013, în procedura insolvenţei. Acest din urmă grup infracţional era constituit din Dumitru Mocanu şi fiul său, Ionuţ Mocanu. Dumitru Mocanu este şi fostul asociat al lui Silviu Trăşculescu, tatăl fostului deputat PDL Alin Trăşculescu, la randul său fost asociat în cadrul  TSDM Dollar Prod SRL, firma care deţine abatorul de la Mandreşti, aflat de asemenea în procedura de insolvenţă. Dosarul privind insolvenţa firmei care deţinea abatorul construit cu fonduri europene la Mandreşti este înregistrat pe rolul Tribunalului Vrancea din mai 2011. Legat de asocierea în cadrul acestei firme, Silviu Trăşculescu a declarat încă de anul trecut că nu mai are nicio legătură cu societatea şi cu Dumitru Mocanu.

Carnea stricată era transportată în Piaţa Moldovei

Totul a pornit de la un control în trafic, cand o maşină aparţinand lui Dumitru Mocanu a fost oprită pe 12 februarie 2013, în zona limitrofă a Focşaniului. La verificări s-au descoperit 150 kg de carne de vită, fără vreun document de provenienţă sau aviz de însoţire. La extinderea cercetărilor, în apropierea abatorului TSDM Dollar Prod s-a mai descoperit o maşină a abatorului, încărcată cu alte 600 kg de carne. Ceea ce aveau să descopere inspectorii sanitari- veterinari la analizele făcute cărnii este inimaginabil: carnea, care urma să ajungă la o boxă specializată în Piaţa Moldovei, era efectiv stricată. Societatea lui Ionuţ Mocanu mai deţinea un punct de lucru şi în cartierul Sud al Focşaniului. Nu numai că aceasta era improprie consumului uman, ci un eventual consum ar fi fost un adevărat atentat la sănătatea publică. Carnea a fost ulterior incinerată la o unitate specializată din apropierea Adjudului. Marfa urma să fie vandută de societatea MocidoCarn SRL din Focşani, care deţine punctul de comercializare din Piaţa Moldovei. Aceasta este administrată de fiul lui Dumitru Mocanu, Ionuţ, în varstă de 22 de ani. Ambii au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi comercializare de produse expirate.

Marfa “trecea” şi pe la abatorul de la Gologanu

Consilierul local de la Gologanu, Dumitru Gania, de 60 de ani, este cel care, conform procurorilor, îi procura lui Dumitru Mocanu documente de însoţire a mărfii şi cele sanitar-veterinare care atestau în fals calitatea cărnii sacrificate. Acest lucru era posibil şi pentru că Gania este administratorul SC Vanicad SRL Gologanu, firma care deţine în localitate un abator autorizat pentru sacrificarea animalelor. Interceptările şi percheziţiile au dovedit că o parte din marfă era sacrificată în gospodăria lui Ghiţă Blendea, socrul lui Dumitru Mocanu, dar şi în incinta abatorului de la Mîndreşti, care avea retrase autorizaţia şi avizele legale de funcţionare. Astfel, au mai fost trimişi în judecată Marius Mocanu, Ionuţ Blendea, Marius Valentin Mocanu şi Dumitru Gania pentru complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi comercializare de produse expirate. Pentru Ghiţă Blendea, dar şi pentru alte persoane care au avut o participare redusă la comiterea infracţiunilor, procurorii au decis clasarea cauzei, adică neînceperea sau scoaterea de sub urmărirea penală. Interceptările din acest dosar, efectuate după începerea urmăririi penale din primăvara anului trecut, indică faptul că inculpaţii nu mai aveau nicio teamă. Deşi bănuiau că sunt interceptaţi şi că se fac verificări asupra lor, cei implicaţi vorbeau “fără perdea” despre transporturile de carne.

Samsarii Mustafa în acţiune

Cei care procurau animalele vii, în special vite şi porci, din targuri, oboare şi de la diverse persoane fizice erau alţi şase inculpaţi în acest dosar: Vasile Răducanu, Mugurel Mustafa, Ion Hadar, Remus Severin Piciu, Argint Mustafa şi Toader Mustafa. Aceştia cumpărau animalele în viu şi le vindeau primelor două grupuri, în vederea sacrificării, potrivit procurorilor. În sarcina acestora, anchetatorii au stabilit săvarşirea infracţiunii de evaziune fiscală, cu prejudicii între 4.000 şi peste 22.000 lei. Şi în sarcina lui Dumitru Gania, oamenii legii au stabilit un prejudiciu de 16.449 lei, care a fost însă acoperit în cursul urmăririi penale. Dosarul cooronat de procurorul Vasile Caştu a ajuns pe rolul Tribunalului Vrancea şi va intra în procedura de Cameră Preliminară. (Eduard POPESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Anda, acum 3582 zile, 20 ore, 12 minute, 15 secunde
Politia economica si a facut treaba cu brio in acest dosar! Felicitari !
danb, acum 3583 zile, 34 minute, 12 secunde
Pai din cate stiu eu in fiecare dimineata, dar absolut in fiecare dimineata, intre 06:30 si 07:00, un medic veterinar de la DSV se plimba prin piata si controleaza carnea expusa la vanzare. Intra in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.