Politică

Vrancea primeşte combustibil pentru ... deszăpezire

Mihai Boicu
2 apr 2014 2101 vizualizări
In plină campanie pentru europarlamentare, Consiliul Judeţean Vrancea ar urma să primească combustibil pentru ... deszăpezirea de iarna trecută.O lege votată de PSD şi PNL prevede că autorităţile judeţene şi locale din judeţene unde a fost cod portocaliu şi roşu de viscol vor primi combustibil.In Vrancea a acţionat pe drumurile judeţene firma Sotirex, care a încheiat cu CJ un contract de peste 1 milion de euro

Vrancea se numără printre judeţele din sudul şi sud – estul ţării care vor combustibil, pentru că în luna ianuarie s-a aflat sub cod portocaliu sau roşu de viscol şi ninsoare. Parlamentul a votat ieri o lege iniţiată de Guvern potrivit căreia mai multe consilii judeţene şi primării vor primi gratuit benzină şi motorină din rezerva de stat. Trei senatori au venit cu ideea de a da combustibil cu justificarea că în timpul stării de alertă deszăpezirea s-a făcut pe cont propriu, autorităţile rămanand cu datorii. Iniţial, sutele de tone de motorină scoaze din rezerva de stat erau destinate doar militarilor care au participat la deszăpezire, însă sfera beneficiarilor a fost extinsă. Acest combustibil pică în plină campanie electorală, ceea ce arată că generozitatea puterii s-ar putea să nu fie chiar dezinteresată. Iniţial, legea a plecat de la Guvern cu propunerea ca structurile Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne să primească 174 de tone de motorină, 118 tone de benzină şi 33 de tone de petrol pentru turboreactoare. Senatorii au adăugat şi autorităţile locale şi judeţene la beneficiari, plecand de la ideea că au avut cheltuieli suplimentare.

“Necesarul de intervenţie a depăşit cu mult posibilităţile”

Motorină ar urma să primească cateva consiii judeţene conduse de pesedişti cu greutate, printre care Marian Oprişan, Gheorghe Bunea Stancu de la Brăila sau Nicuşor Constantinescu de la Constanţa. Şi doi liberali ar putea primi ajutor. Evaluarea este însă lăsată la mana minştrilor Dezvoltării şi Internelor, adică Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea. “Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au acţionat pentru deszăpezire (deblocarea drumurilor şi a arterelor de acces, degajarea zăpezii din curţi etc.) atat cu utilaje proprii, cat şi cu utilaje închiriate, puse la dispoziţie de către diverşi operatori economici, urmand ca ulterior să le fie decotnate cheltuielile materiale şi financiare. Pentru aceste intervenţii, după epuizarea materialelor existente în stocurile de apărare, a fost necesară achiziţionarea de noi materiale. Avand în vedere situaţia de forţă majoră cu care s-au confruntat, necesarul de fonduri pentru intervenţii a depăşit cu mult posibilităţile financiare ale bugetelor locale şi suma prevăzută în bugetele proprii ale CJ pe anul 2014 pentru înlăturarea efectelor căderilor abundente de zăpadă. În aceste condiţii, pe plan local şi judeţean nu există resursele financiare suficiente pentru acoperirea acestor cheltuieli”, se arată în raportul Comisiei pentru Apărare, citat de jurnaliştii de la Gandul.

1 milion de euro pentru fosta firmă a lui Roman

În Vrancea, pe drumurile judeţene a intervenit pentru a şaptea iarnă consecutiv firma Sotirex Bacău, care i-a aparţinut pană la intrarea în politică deputatului PSD Victor Roman. Pentru iarna 2013 – 2014, contractul s-a încheiat pentru suma de 4,87 milioane lei, adică peste 1 milion de euro. Chiar dacă judeţul nostru s-a aflat în stare de alertă, peste Vrancea s-a abătut doar un val de viscol în luna ianuarie. Pană atunci şi de atunci încoace nu a mai fost nevoie de intervenţii pe reţeaua de drumuri judeţene. În anii trecuţi cand a nins pe perioade mai lungi, nu s-a dat combustibil cu această justificare. Legea a trecut şi cu concursul liberalilor, foşti aliaţi în USL cu social-democraţii, chiar dacă senatorul Teodor Atanasiu a declarat că există o singură explicaţie, cea electorală. “De obicei, în caz de calamităţi, banii se dau de către Guvern din fondul de rezervă. Dacă dai de acolo, nu mai ai bani de dat la altceva, de exemplu în an electoral să faci pomeni electorale. Şi atunci mai bine scoţi benzina şi motorina de la rezerva de stat, o dai acolo şi împrospătezi rezerva de stat la anul, cand nu e campanie electorlaă”, a declarat, pentru Gandul, Teodor Atanasiu. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.