Politică

VIDEO!!! Doar 11 chiriaşi ANL din Focşani vor să cumpere locuinţele

Iulia Crețu
12 mar 2014 4306 vizualizări
Normele legale stabilesc că apartamentele ANL se vând cu 326 euro pe mp.Chiriaşii focşăneni s-au plâns de preţul prea mare şi de calitatea construcţiilor şi a finisajelor.La Primăria Focşani s-au depus numai 11 solicitări de cumpărare a locuinţelor tip ANL.„Măi oameni buni, locuiţi acolo de zece ani, se mai uzează lucrurile”, a spus Bacinschi când oamenii s-au plâns de neplăcerile traiului la ANL

Întâlnirea stabilită de Primăria Focşani împreună cu locatarii blocurilor ANL de ieri după-amiază s-a transformat într-o adevărată listă de nemulţumiri adresate de chiriaşii din Tineretului şi Democraţiei către autorităţile locale. Viceprimarul Tudorel Trofin, care a moderat discuţiile, a precizat că Regulamentul de vânzare-cumpărare a locuinţelor nu a stârnit prea multe reacţii din partea aneliştilor, semn că municipalitatea focşăneană este suferindă în continuare pe partea de comunicare. Prezent la dezbateri, secretarul Eduard Corhană a declarat că în regulament a apărut şi o greşeală în formula de calcul a preţului, unde se vorbea de suprafaţa utilă, când ar fi trebuit scris suprafaţa construită. Acesta a completat că la preţul calculat de vânzare a ANL-ului, municipalitatea va cere 1% din sumă drept comision, iar actele notariale vor fi făcute de Primărie. De asemenea, certificatele energetice vor fi realizate de municipalitate. Chiriaşii au ridicat problema intabulărilor, care lipsesc la multe adrese. Cristina Costin, şefa Compartimentului Investiţii, a replicat că intabulările se pot face imediat, dacă cumva chiriaşul vrea să cumpere locuinţa. Totuşi, până în prezent, foarte puţini focşăneni vor să devină proprietari ai locuinţelor pentru tineri. Deşi se bate monedă de foarte mult timp pe vânzarea apartamentelor, doar 11 familii chiar vor să le cumpere, după cum a precizat Costin. „Am primit foarte puţine solicitări pentru cumpărare, 11”, a spus şefa de la Investiţii.
La preţul cerut de autorităţile centrale, 326 euro pe metrul pătrat, nici nu este de mirare. „Nu mi se pare în regulă să se aplice acelaşi preţ ca pe suprafaţa construită la boxă, casa scării sau terenul din faţă”, a spus un chiriaş, în timp ce altul a punctat că aneliştii plătesc consumul de gaze ca şi consumatori non-casnici. Primarul Decebal Bacinschi le-a dat dreptate oamenilor, oferindu-le alternativa la centralele individuale: conectarea cartierelor la sistemul centralizat de încălzire, la ENET.

Posibilitatea cumpărării ANL-urilor în rate

La Focşani a venit ieri şi Dan Cornel Nistor, preşedintele Asociaţiei chiriaşilor ANL din România, care a precizat că se încearcă aducerea unor modificări la legea de vânzare a locuinţelor. Acestea vizează posibilitatea cumpărării ANL-urilor în rate pornind de la minimum 450 lei pe lună sau posibilitatea ca tineri aflaţi pe lista de priorităţi să primească apartamente dacă familiile chiriaşilor nu mai pot achita ratele, cu achitatea plăţilor deja efectuate. Nistor i-a sfătuit pe chiriaşii de la ANL din Focşani să se construie într-o asociaţie, pentru a putea negocia contractul la gaze, astfel încât consumul să fie calculat pentru consumatori casnici. De asemenea, acesta a propus un tarif diferenţiat în funcţie de zonă pentru ANL-uri. Toate aceste propuneri sunt în atenţia Parlamentului care va decide. „Nu suntem de acord să se plătească peste tot la fel, acest calcul la ANL-uri ar trebui făcut pe zone, nu poţi compara Bucureştiul cu ce este la Focşani. Dacă s-ar stabili zonele în funcţie de numărul de locuitori, Focşaniul ar intra în zona D, cu o populaţie între 50.000 şi 100.000 locuitori”, a spus Nistor în asentimentul celor câteva zeci de chiriaşi ANL din Sala de Consiliu. „Preţul pe metru pătrat este propunerea Guvernului României, nu este stabilit de Primăria Focşani. Noi nu facem decât să aplicăm o prevedere legală emisă de Guvernul României. Dumneavoastră, prin structura asociativă, puteţi propune amendamente la lege”, a spus şi viceprimarul Tudorel Trofin, responsabil de Fondul locativ. Chiriaşii prezenţi la discuţii au demonstrat, prin problemele ridicate ulterior, de ce este un interes extrem de scăzut în a cumpăra o astfel de locuinţă. „Nu e normal să se aplice acelaşi preţ la toate apartamentele. Noi, în Aleea Parc, nu avem gaze, termopane, gresie sau faianţă. Aceste blocuri s-au făcut imediat după Revoluţie. Nu e normal ca debaraua vecinului să dea la mine în balcon. Acum ne-au băgat şi gaze şi ţeava de evacuare dă tot la mine în balcon. În baie nu am avut încălzire de la început”, a povestit acesta. Vecinii săi s-au plâns că le plouă în apartamente de au schimbat pe banii lor parchetul sau că la subsolul blocurilor nu se poate intra decât cu cizme de cauciuc. Replica edilului a fost aceea că este şi de datoria chiriaşilor să mai repare ce se strică. „Măi oameni buni, locuiţi acolo de zece ani, se mai uzează lucrurile”, a spus Bacinschi. Rămâne de văzut câţi dintre cei care au primit un ANL îl vor cumpăra în aceste condiţii. Mai ales că preţul calculat la actualul tarif pe metru pătrat conduce la un cost mai mare decât pentru un apartament pe piaţa liberă. (Iulia CREţU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.