Politică

Noul Cod Penal, bucuria infractorilor - Patru deţinuţi la Penitenciarul Focşani, liberi de sambătă

Ziarul de Vrancea
2 feb 2014 12419 vizualizări
Damian Moldoveanu este „creierul” jafului de la Metale Internaţional iar „Dasaev” este un temut interlop brăilean care avea o pedeapsă de 20 de ani u după ce instanţa a analizat prevederile legii penale mai favorabile, pentru trei dintre ei s-a constatat că pedeapsa a fost executată u o altă femeie condamnată pentru prostituţie a scăpat de executarea pedepsei, după ce beneficiase de o întrerupere a executării

Aplicarea prevederilor noilor Coduri în materie penală a adus libertatea pentru trei persoane deţinute în Penitenciarul Focşani, condamnate pentru infracţiuni destul de grave. Decizia de punere în libertate de îndată a fost luată de magistraţi ai Judecătoriei Focşani, care au analizat cuantumurile de pedeapsă şi au decis că, în condiţiile legii penale mai favorabile, acestea au fost executate. O altă persoană care a scăpat de executarea pedepsei, respectiv pentru prostituţie, este o femeie condamnată pentru această faptă de instanţele din judeţul vecin, Buzău.

„Capul” jafului de la Metale Internaţional din 2009, în libertate

„Creierul” jafului de la Metale Internaţional a fost pus în libertate

Damian Moldoveanu, unul dintre cei autori ai jafului comis pe 11 februarie 2009 la Metale Internaţional Focşani, cand casierul societăţii a rămas fără suma de 212.000 lei, a scăpat de închisoare graţie noului Cod Penal. În varstă de 46 de ani la data comiterii faptei, Moldoveanu a fost reţinut o zi mai tarziu după jaf în judeţul Neamţ, avand asupra sa suma de 138.000 lei. Ulterior, Moldoveanu a recunoscut că el a pus la cale tot jaful, după ce a urmărit activitatea casierului şi, cu ajutorul lui Iulian Fentzel, Marius Mihai şi taximetristul Iulian Pană, au trecut la fapte. Din reţinerea şi arestarea celor trei autori, oamenii legii au recuperat suma de 204.000 lei. Cei trei au fost condamnaţi pentru furt cu consecinţe deosebit de grave. Damian Moldoveanu a fost reţinut şi ulterior arestat începand cu 12 februarie 2009 şi a primit 12 ani de închisoare printr-o sentinţă rămasă definitivă prin decizia Curţii de Apel Galaţi din 30 aprilie 2010. Beneficiind de legea penală mai favorabilă, pedeapsa acestuia a fost reanalizată, ajungandu-se la 4 ani şi 6 luni. „Constată executată pedeapsa, condamnatul fiind arestat de la data de 12.02.2009 la zi. Dispune punerea de îndată în libertate a persoanei condamnate de sub puterea mandatului de executare a închisorii nr. 1.206 din 4.05.2010, dacă nu este arestat în altă cauză”, se arată în decizia Judecătoriei Focşani din 1 februarie 2014. Georgian Lili Tănase este al doilea condamnat care a scăpat de închisoare prin aplicarea legii penale mai favorabile. Acesta avea de executat o pedeapsă de un an de închisoare după ce a fost condamnat pentru că a condus sub influenţa băuturilor alcoolice, în stare de recidivă. Pedeapsa sa a fost redusă prin aplicarea prevederilor noilor Coduri de la un an la opt luni, iar la data analizei făcute de  Comisia de evaluare a situaţiei juridice a condamnaţilor aflaţi în executarea pedepselor constituită în Penitenciarul Focşani, pedeapsa s-a constatat a fi executată.

Un temut interlop din Brăila, liberat după înjumătăţirea pedepsei

Daniel Gabriel Husein zis şi „Dasaev”, unul dintre cei mai temuţi interlopi brăileni, pus în libertate

Un alt condamnat pentru viol şi proxenetism, Daniel Gabriel Husein zis şi „Dasaev”, a scăpat din închisoare după ce instanţa i-a examinat pedeapsa rămasă definitivă prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din 1 iulie 2008. Acesta a primit la momentul respectiv 20 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat pentru comiterea infracţiunilor de viol şi proxenetism. Prin reanalizarea dispusă în urma aplicării legii penale mai favorabile, lui „Dasaev”, unul dintre cei mai renumiţi „locotenenţi” ai lumii interlope din Brăila, i s-a redus pedeapsa la jumătate, respectiv zece ani. „Constată intervenirea legii penale mai favorabile pentru pedeapsa aplicată inculpatului HUSEIN DANIEL GABRIEL prin sentinţa penală nr. 197/09.10.2007, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I-a Penală, definitivă prin decizia penală nr. 2400/01.07.2008 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru infracţiunile de proxenetism şi viol, prev. de art. 329 C.pen. şi art. 197 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen. În baza art. 6 alin. (1) C. pen., reduce pedeapsa de 20 ani închisoare aplicată inculpatului Husein Daniel Gabriel prin sentinţa penală nr. 197/09.10.2007, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I-a Penală, definitivă prin decizia penală nr. 2400/01.07.2008 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la 10 ani închisoare. Constată executată pedeapsa. Dispune punerea de îndată în libertate a persoanei condamnate Husein Daniel Gabriel de sub puterea mandatului de executare a închisorii nr. 274/01.07.2008 emis de Curtea de Apel Bucureşti, dacă nu este arestat în altă cauză”

Condamnată pentru prostituţie, a scăpat după deincriminarea faptei

Cea de a patra sesizare de aplicarea a legii penale mai favorabile în care s-a pronunţat sambătă Judecătoria Focşani a fost cea privitoare la pedeapsa de doi ani de închisoare pronunţată în 2006 de Judecătoria Buzău. Pedeapsa a rămas definitivă prin sentinţa din 2007 a Tribunalului Buzău, însă, fiind însărcinată şi ulterior avand un copil, femeia a beneficiat pană la acest moment de suspendarea executării pedepsei. Pentru că noul cod dezincriminează această pedeapsă, Comisia de evaluare a situaţiei juridice a condamnaţilor aflaţi în executarea pedepselor constituită în Penitenciarul Focşani a propus instanţei reanalizarea pedepsei pentru Veta Şiman. „Admite sesizarea de aplicare a legii penale mai favorabile formulată de Comisia (...) Constată că infracţiunea de prostituţie, prevăzută de art. 328 din Codul penal din 1969, pentru care a fost condamnată inculpata Siman Veta, prin sentinţa penală nr. 2025 din 19.10.2006, pronunţată de Judecătoria Buzău, definitivă prin decizia penală nr. 59/08.03.2007 a Tribunalului Buzău, a fost dezincriminată. În baza art. 4 C. pen., constată că executarea pedepsei, pronunţate în baza legii vechi, prin sentinţa penală nr. 2025 din 19.10.2006, pronunţată de Judecătoria Buzău, definitivă prin decizia penală nr. 59/08.03.2007 a Tribunalului Buzău, precum şi toate celelalte consecinţe penale ale hotărârii judecătoreşti privitoare la această faptă încetează prin intrarea în vigoare a noului Cod penal, la data de 1.02.2014. Dispune punerea de îndată în libertate a persoanei condamnate Siman Veta, dacă nu este deţinută în altă cauză”, se arată în decizia de sambătă a Judecătoriei Focşani.

Noile coduri, bucuria infractorilor

Zilele următoare, atat la Judecătorie cat şi la Tribunalul Vrancea vor fi analizate mai multe astfel de sesizări privind analiza pedepselor aflate în executare. Pentru infracţiunile comise înainte de intrarea în vigoare a noilor Coduri, celui judecat sau condamnat i se va aplica legea penală care să îl favorizeze. La nivel naţional, 122 de detinuţi au fost puşi în libertate sambătă, 1 februarie, ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor legale din noul Cod penal şi noul Cod de procedură penală, în vreme ce pentru 176 de detinuţi a fost înlocuită pedeapsa închisorii cu masura educativă a internării într-un centru de detenţie. În următoarele zile vor fi eliberaţi alţi peste 200 de deţinuţi. (Gabriel SAVA, Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
s, acum 3735 zile, 14 ore, 33 minute, 36 secunde
esti dus rau cu capul, omule...fa-ti un control...
danb, acum 3735 zile, 19 ore, 49 minute, 13 secunde
Asa si ? Daca oamenii si-au ispasit pedeapsa ce ar trebui sa facem cu ei ? Sa-i omoram, sa-i tinem pe viata in puscarie ? Mai ieftin ar fi sa-i omoram. Pai atunci omoram pe oricine pentru orice. Daca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.