Politică

PSD si PNL au cistigat la sate, PD in orase

Mihai Boicu
27 nov 2007 1516 vizualizări
PSD a cistigat alegerile in Vrancea cu 36,96% din voturi, datorita suprematiei din mediul rural. cu toate acestea, Marian Oprisan este departe de scorurile de peste 50% de la alegerile trecute. PD a obtinut 27,8% si a fost preferatul orasenilor, cistigind in Focsani, Panciu si Adjud. PNL a obtinut 19,54%, peste media pe tara a partidului, datorita voturilor de la sate, rezultatul in orase fiind abia de 10%.

PSD a cistigat alegerile pentru Parlamentul European in Vrancea cu ajutorul votantilor din mediul rural, dupa cum arata situatia finala intocmita ieri de Biroul Electoral Judetean. Astfel, PSD a obtinut 36,96%, in timp ce PD a avut 27,8%. PD a iesit invingator in Focsani, Panciu si Adjud cu aproape 10% peste PSD, fiind primul in mediul urban din judet. Explicatia inversarii raportului dupa numararea voturilor din comune este faptul ca Marian Oprisan are structuri mult mai puternice in teritoriu, avind in 51 de primari. In plus, aproape 70% din votanti au fost de la sate. Si PNL a crescut foarte mult in mediul rural fata de urban, scorul sarind de la 10% in orase la 19,54% pe judet, la sfirsitul numaratorii. Astfel, s-a demonstrat ca strategia liberalilor de a aduce rind pe rind ministri in Vrancea, dar si de a bate de la un capat la altul satele judetului a avut succes. Scorul dezastruos obtinut de PC in Vrancea, numai 1,62%, a avut ca efect demisia formala a presedintelui Manole Merchea. Candidatul independent Laszlo Tokes a luat 841 de voturi in Vrancea, desi este maghiar, o expresie a nemultumirii vrincenilor fata de activitatea partidelor. In comparatie cu anul 2004, se poate constata ca PD a crescut de mai bine de doua ori, totusi sub media pe tara, PNL e cu aproape trei procente mai slab, in timp ce PSD a scazut cu peste 15%.


Alegerile de duminica au dus la o noua asezare a fortelor politice in Vrancea, chiar daca PSD a iesit, ca de obicei, primul. Din cei 318.414 alegatori din Vrancea s-au prezentat la urne 109.856, adica 34,5%. Pe listele speciale a fost un singur votant, in timp ce pe cele suplimentare au votat 11.095 de persoane. Dintre acestea, au fost 6.250 de voturi nule, iar valabile 103.570. Presedintele BEJ, judecatorul Vasile Culita, a precizat ca acestea nu sint rezultatele oficiale, deoarece nu au fost validate inca de Biroul Electoral Central, insa este greu de crezut ca va mai interveni vreo modificare. Cele mai multe procente au fost obtinute, in ordine, de PSD - 36,96% PD - 27,8%, PNL- 19,54%, PLD- 6,04%, PNG- 5,08%, PC- 1,62%. Restul candidatilor au avut sub 1.000 de voturi. O supriza este faptul ca Laszlo Tokes a obtinut 841 de voturi in Vrancea, mai mult decit PNTCD, de exemplu. O explicatie ar putea fi faptul ca alegatorii acestuia au refuzat pur si simplu sa voteze lista unuia dintre partide, dezamagiti de prestatia acestora.


PD a cistigat orasele


Noaptea trecuta se anunta o supriza in Vrancea prin scorul excelent obtinut de PD in Focsani, dupa cum a aratat numaratoarea paralela facuta de liberali. Din cei 82.308 alegatori s-au prezentat la urne 21.987, adica 26,71%. In orase, PD a obtinut 35,9% din voturi, in timp ce PSD s-a clasat pe locul doi, la mare distanta, cu 26,01%. PNL a luat doar 10,43%, iar PLD 9,61 %. Surpriza obtinuta de democrati s-a confirmat insa doar in mediul urban, unde acestia au obtinut victoria in trei orase: Focsani - 35,9%, Panciu - 37,16% si Adjud - 33,38%. PSD a luat cele mai multe voturi in celelalte doua orase: Odobesti - 45,09% si Marasesti - 31%. Luind in calcul toate cele cinci orase din judet, prezenta la vot a fost de 27,29%. PD a obtinut 34,19% din voturile orasenilor, PSD 29,18%, PNL 10,79% iar PLD 8,22%. In general, pentru locuitorii celor cinci orase a contat imaginea lui Traian Basescu, dupa cum s-a vazut, lucru pe care au mizat si democratii vrinceni, care nu prea s-au omorit cu campania in judet. De altfel, presedintele Traian Basescu a iesit primul si in 2004 la Focsani si la Adjud, la alegerile prezidentiale. Popularitatea acestuia nu s-a rasfrint numai asupra PD, ci si asupra PLD, dublat cu o buna imagine a presedintelui formatiunii, Theodor Stolojan. In schimb, pentru PNL s-a dovedit ca scandalurile care au afectat Guvernul, cum ar fi cel al caltabosilor pentru Remes sau declaratiile lui Cioroianu, au dus la scaderea credibilitatii. Aceasta in ciuda faptului ca organizatia municipala a PNL este mai puternica si mai bine organizata decit cea a PD.


PSD a avut succes la sate


Liberalii nu au reusit ieri sa termine situatia voturilor pe localitati in mediul rural, insa datele din comunele centralizate arata ca democratii nu au avut succes la sate. Din totalul de 103.570 de voturi valabil exprimate la nivelul judetului, 69.795 au fost in mediul rural, adica 67,38%. Votul in comune a fost diferit de cel din orase, factorul decisiv fiind puterea organizatiilor locale. Din acest motiv, PSD a recuperat voturile pierdute la orase si a trecut pe primul loc in rezultatele pe judet. PNL centralizase aseara situatia in 21 de comune, din care 12 au fost cistigate de PSD, patru de PD, iar cinci de liberali. Democratii au cistigat la Cimpineanca cu 43,4%, desi este primar PSD, in schimb au pierdut la Dumbraveni in favoarea PSD. PNL a cistigat pe linie in localitatile in care au avut primari: Andreiasu de Jos, Birsesti, Bordesti, Chiojdeni, Fitionesti, dar si in Birsesti, unde primar este pesedistul Costica Hirsu. Scorul cel mai mare s-a inregistrat la Chiojdeni, 88,82%. Analizind situatia comunelor cistigate de PSD se poate observa ca in multe cazuri diferenta fata de restul partidelor este mare, de unde si clasarea pe primul loc in judet. De exemplu, la Cirligele, unde primar este Stefan Moscu, scorul a fost de 55,54%, la Balesti de 59,3%, iar la Gologanu de 62,99%. PSD a cistigat in mediul rural datorita celor 46 de primari pe care ii are. La rindul sau, PNL are 14 primari si a reusit sa se apropie de 20%. In plus, a contat faptul ca in ultimele saptamini mai multi ministri au venit in Vrancea, dar si deplasarea prin judet a mai multor echipe de campanie. In schimb, PD sta mai prost in ceea ce priveste organizarea, abia in ultima perioada fiind pusa la punct cit de cit reteaua de organizatii, cu exceptia comunelor Andreiasu de Jos si Ploscuteni. O alta explicatie pentru rezultatul slab din rural este ca, potrivit informatiilor noastre, liderii democrati nu prea s-au omorit cu campania in teritoriu, mizind pe faptul ca "taranii" vor pune stampila pe PD doar prin simpla asociere cu Basescu.


Merchea a renuntat la sefia PC Vrancea


Rezultatul alegerilor din Vrancea a determinat demisia lui Manole Merchea din functia de presedinte al organizatiei judetene a PC. Conservatorii au inregistrat un scor dezastruos, fiind votati de doar 1.566 de persoane, adica un procent de 1,62%. "Am fost prezenti in viata politica, am avut initiative, am aparut in presa in fiecare zi, dar probabil ca electoratul nu a uitat balansul de la stinga la dreapta", a declarat Merchea. Acesta a precizat ca si-a inaintat demisia Biroului Politic al PC deoarece nu putea sa conduca o organizatie "cu un scor care sa faca sa roseasca orice presedinte". Este posibil ca Biroul Politic sa ia in discutie demisia lui Manole Merchea la sedinta de joi, insa se pare ca aceasta nu va fi aprobata, potrivit unor surse din partid. Fostul lider al conservatorilor a spus ca s-a dus vremea partidelor de nisa si ca "a venit timpul partidelor mari". "In aceste conditii, parerea mea este ca trebuie sa gasim un partener puternic cu care sa fuzionam", a afirmat Manole Merchea. Conservatorul a mentionat ca vede posibila o fuziune doar cu un partid de dreapta, chiar si cu PNL, din care a plecat anul trecut. "Voi alege o alta formatiune politica in conditiile in care PC se incapatineaza sa ramina atirnat in esichierul politic la 2%", a adaugat fostul presedinte al PC Vrancea. Manole Merchea a declarat ca nu-si poate explica cele 841 de voturi pe care le-a primit in Vrancea Laszlo Tokes.


Oprisan tace, Vraciu si Sapunaru multumiti


PSD s-a clasat, inca o data, pe primul loc in judetul nostru cu 36,96%, insa Marian Oprisan, presedintele organizatiei, a refuzat sa comenteze rezultatul obtinut, dar si modul in care s-au desfasurat alegerile. Spre deosebire de scrutinurile din anii trecuti, baronul nu a mai obtinut peste jumatate din voturi, asa cum era obisnuit. "Le multumesc cetatenilor judetului care au fost la bine si la rau alaturi de PSD si ii asigur ca PSD le va apara cel mai bine interesele in Parlamentul European", a fost singura declaratie a lui Marian Oprisan. Jan Vraciu, ajuns sef peste o organizatie de aproape 28%, spune ca rezultatul se incadreaza in scorul obtinut de PD in aceasta zona, chiar daca este sub media pe tara. "Rezultatul este foarte apropiat de scorul obtinut de PD in Galati, Buzau, mult mai bun decit la Neamt si Bacau. Ne-am fi dorit un rezultat mai bun, dar ne inscriem in preferintele populatiei catre PD din aceasta zona", crede Jan Vraciu. Senatorul PD a subliniat ca PD este singurul partid care a crescut in Vrancea, de la 4% in 2000 la 10,7% in 2004 si la aproape 28% acum. "Nu putem sa nu remarcam ca toate celelalte partide au avut o pierdere de voturi. Ma refer aici la PNL care a avut 22% iar acum a inregistrat o scadere. De asemenea, PSD, care era pe undeva pe la 50%, a pierdut aproape o treime", a adaugat Vraciu. Liberalul Nini Sapunaru crede ca PNL Vrancea putea sa invinga PD cu o organizare mai buna, insa s-a declarat multumit de cele aproape 20% din voturi obtinute. "Am scos un rezultat peste scorul national si sintem aproape de maximul nostru din 2004. Nu avem sa ne reprosam foarte multe lucruri, iar presedintii de organizatii si primarii s-au mobilizat foarte bine", a declarat Nini Sapunaru. Presedintele PNL Vrancea crede ca va putea sa obtina un scor de 25% pentru Consiliul Judetean la alegerile de anul viitor daca se va termina campania electorala interna de desemnare a celor mai buni candidati pentru alegerile locale. (Mihai BOICU)


Rezultatul alegerilor din Vrancea pentru Parlamentul European


Alegatori: 318.414

Prezenta: 109.856 - 34,5%

Liste suplimentare: 11.095 alegatori

Liste speciale: 1 alegator

Voturi nule: 6.250

Voturi valabile: 103.570

PSD: 35.694 voturi- 36,96%

PD: 26.902 voturi- 27,8%

PNL: 18.870 voturi- 19,54%

PLD: 5840 voturi- 6,04%

PNG: 4.906 voturi- 5,08%

PRM: 3089 voturi- 2,98%

PIN: 2.504 voturi- 2,41%

PC: 1566 voturi- 1,62%

Partida Romilor Pro Europa: 1167 voturi- 1,12%

Partidul Alianta Socialista: 1026 voturi- 0,99%

Laszlo Tokes: 841 voturi- 0,81%

PNTCD- 768 voturi- 0,74%

Partidul Verde- 242 voturi- 0,23%

UDMR: 115 voturi- 0,11%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 20 ore, 53 minute, 6 secunde
PSD-ul A PIERDUT, caci are NUMAI 36% in Vrancea, in timp ce anti-PSD-stii(PD+PLD+PNL etc) au peste 51%. PSD-ul este in scadere chiar si-n Vrancea si asa va fi pana la alegeri...PSD-ul cu populismul citeste integral
, acum 739399 zile, 20 ore, 53 minute, 6 secunde
draga Clara, nu mai bine adunam populatia totala a globului sa o comparam cu cea a tarii noastre sa vedem care e mai tare? ce comparatie e asta........? PD+PLD+PNL+........ai uitat restul citeste integral
, acum 739399 zile, 20 ore, 53 minute, 6 secunde
PSD a castigat alegerile in Vrancea si pt ca Ziarul de Vrancea nu se impaca cu aceasta idee scrie articole precum cel de astazi. PNL si PD sunt rusinea tarii, fiindca in patru ani nu a facut nimic citeste integral
, acum 739399 zile, 20 ore, 53 minute, 6 secunde
Scorul PSD ma ingrijoreaza. Ar fi interesanta o statistica a prezentei la vot si scorului PSD in localitatile unde au fost observatori Pro Democratia vis-a-vis de cele in care nu au fost. Am eu un citeste integral
, acum 739399 zile, 20 ore, 53 minute, 6 secunde
se vede treaba ca vrancei ii place sa fie condusa de niste inculti si persoane care stau prost cu informarea dar bine cu manipularea oamenilor degeaba o sa relateze presa aceste lucruri ca romanu e citeste integral
, acum 739399 zile, 20 ore, 53 minute, 6 secunde
Eu am convingerea ca, candidatii ale caror mandate vor fii validate, sunt pregatiti pt a face fata rigorilor Parlamentului UE ! De la toate partidele. Jocurile din acest for si mai ales intrarea citeste integral
, acum 739399 zile, 20 ore, 53 minute, 6 secunde
Rezultatul PSD este remarcabil avind in vedere faptul ca Vrancea nu a avut candidati si votul se inscrie impotriva tendintei pe plan national unde PD-ul a cistigat. Oamenii au votat din respect pentru citeste integral
, acum 739399 zile, 20 ore, 53 minute, 6 secunde
DB-ule, ai uitat un "saru'mana, safule, sa traiasca famelea lu' matale!" si era gata gestul pupincurist. Asa, chiar ma dezamagesti. Nu mai atat poti?? @Nicu, da, ar fi interesanta o asemenea citeste integral
, acum 739399 zile, 20 ore, 53 minute, 6 secunde
EU NU INTELEG DE CE MAI MERGEM LA VOT.DOMNII NOSTRI PARLAMENTARI DEJA SI-AU ALES(CUMPARAT) LOCURILE IN PARLAMENTUL EUROPEAN. DINSII PRACTIC AVEAU NEVOIE DECIT DE VOTUL NOSTRU CA SA FIE ACOPERITI.SI citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.