Politică

Vrancea da mina cu Achaia pentru o pirtie de ski

Doina Ganea
16 nov 2007 1870 vizualizări
Consiliul Judetean a semnat ieri acordul de colaborare cu Prefectura Achaia din Grecia u legaturile intre cele doua regiuni au inceput in 2006, colaborarea mergind bine si datorita orientarilor de centru-stinga ale celor doi omologi, Oprisan si Katsikopoulos u infratirea se face pentru dezvoltarea turismului, grecii promitind consultanta pentru pirtia de ski u strategia de dezvoltare a judetului Vrancea este realizata de firma elena, LDK

Judetul Vrancea s-a infratit ieri cu regiunea Achaia din Grecia. Dupa o colaborare inceputa in noiembrie 2006, ieri dupa-amiaza, presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, a semnat actul oficial de cooperare cu prefectul elen Dimitrios Katsikopoulos. Compatibilitatea dintre cele doua regiuni a fost una de bun augur nu numai datorita religiei comune, ortodoxismul, a economiei care se bazeaza pe industria vinului, pe cresterea animalelor sau pe promovarea produselor traditionale, dar si datorita credintelor politice socialiste ale celor doi conducatori de judet. Marian Oprisan si Dimitrios Katsikopoulos fac amindoi parte din Partidul Socialist European, ambii avind viziuni de stinga. Actualul prefect elen a mai ocupat aceasta functie timp de un mandat, iar in trecut a fost senator. Prefectul de Achaia face parte din Consiliul National Pasok, partid socialist aflat in opozitie, condus de Georgios Papandreu. Grecia este condusa de Partidul Noua Democratie, formatiunea premierului Costas Karamanlis. Deci, Katsikopoulos este afla in aceeasi situatie politica precum Oprisan, in opozitie. Potrivit declaratiilor celor doi, Vrancea si Achaia vor stabili o serie de proiecte de dezvoltare comuna, partenerii greci urmind sa dea o mina de ajutor dezvoltarii turismului si economiei mioritice. Pentru inceput, functionarii din administratia judeteana vor pleca in Grecia pentru citeva schimburi de experienta, urmind apoi elaborarea citorva programe clare pentru obtinerea de fonduri europene. "Exista un plan de colaborare foarte precis intre cele doua regiuni. Un exemplu este domeniul turismului. Am vorbit in dimineata aceasta cu cei doi vicepresedinti ai CJ Vrancea si am inteles ca judetul dvs. este interesat in promovarea unui proiect si in construirea unei piste de ski. O zona din Achaia are o pista de ski foarte bine organizata, care este in plina evolutie din 1988. In acest sens, printr-un schimb de vizitatori, prin colaborarea cu municipiul respectiv si cu primaria de acolo va vom da multe elemente importante in acest sens. Aceasta sponsorizare este foarte importanta pentru dezvoltarea zonei, pentru ca la noi, in locul unde a fost construita aceasta pista de ski, zona respectiva s-a dezvoltat foarte mult, populatia s-a triplat si a scazut somajul, existind locuri de munca pentru toti", a declarat prefectul provinciei Achaia, Dimitrios Katsikopoulos. Dupa semnarea actului oficial, cei doi omologi si-au oferit citeva cadouri simbolice. Marian Oprisan i-a dat lui Dimitrios Katsikopoulos o sticla de vin, citeva obiecte traditionale din Tara Vrancei, dar si citeva pliante de prezentare a judetului. Presedintele CJ a fost cadorisit de grec cu doua icoane, una infatisindu-l pe Sf. Andrei si alta cu o manastire greceasca, dar si cu un lichior care merge bine la felurile pe baza de peste.


Oprisan viseaza telegondola la munte


Proiectul privind realizarea unei pirtii de ski in zona de munte a judetului este ceva mai vechi. Marian Oprisan acuza Ministerul Integrarii Europene pentru nerealizarea acestui program, iar acum ofera grecilor posibilitatea de a face afaceri in zona Lepsa-Gresu. De altfel, CJ Vrancea trebuie sa aprobe si strategia de dezvoltare a judetului pe perioada 2007-2013, realizata de firma greceasca LDK. Este un mister cum a fost selectata aceasta firma de consultanta, dat fiind ca prin Consiliul Judetean nu a trecut si nici nu s-a anuntat licitatie. Cert este ca reprezentantii firmei LDK au avut pina acum consultari la CJ pe domeniul agricol si pe sectorul de invatamint, in vara si toamna acestui an. Partea elena s-a oferit sa acorde consultanta in sectorul de turism. Iar presedintele CJ, dupa modelul baronului de la Constanta, primarul Radu Mazare, spera sa faca un traseu pentru telegondola intre Lepsa si Soveja. Poate ca asa vor avea posibilitatea turistii sa mearga dintr-o comuna in alta, dat fiind faptul ca drumul DN2L este inchis pe timp de iarna, fiind drum forestier. "Proiectul de turism privind «Dezvoltarea infrastructurii de turism Lepsa-Soveja», a fost initiat de mine in 2003. In 2005, datorita incompetentei Ministrului Integrarii Europene si a modulului in care a lucrat pentru acest proiect, pentru care CJ Vrancea a cheltuit banii pentru proiect si pentru studii de fezabilitate, datorita acestui minister care a ratat licitatia internationala, in 2005 am pierdut 22 de milioane de euro. A trebuit sa relansez acest proiect si dupa integrarea Romaniei in UE, sa-l introducem pe Programul Operational Regional pe Regiunea de Dezvoltare 2 Sud - Est. Programul este eligibil si urmeaza ca in curind sa avem licitatie internationala. Inclusiv DN 2D si DN 2L intre Soveja si Lepsa fac parte din acest proiect", a tinut sa mai precizeze Oprisan referindu-se la acest proiect. Discutiile intre partile infratite s-au realizat prin intermediul unui translator care de altfel a demonstrat aseara ca se cam fisticeste, multe propozitii si fraze rostite de prefectul de Achaia fiind traduse ilogic si lasate in coada de peste. Noroc ca romanii sint mai incintati de colaborare decit grecii. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


Mare si soare


Achaia este situata in sudul Greciei, dar in nordul insulei Peloponez, fiind una din cele opt regiuni ale acestei insule. Peloponez este legata de Grecia continentala printr-un pod lung de 3,5 km, care porneste din Prata, capitala provinciei Achaia si care traverseaza Golful Cipru. Achaia este o zona turistica importanta, recunoscuta pentru apele stravezii care scalda plajele lungi si insorite din fata unor cohete hoteluri in stil mediteranian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.