Politică

Secretele dosarului lui Sararu

Cristi Irimia
2 aug 2007 900 vizualizări
Cotidianul nostru va prezinta modul in care Sararu a ajuns sa fie inculpat in dosarul aflat aproape de finalizare u astazi sau miine, primarul suspendat al comunei Mera va fi trimis in judecata u daca va fi gasit vinovat, Sararu risca sa stea dupa gratii pina la 15 ani

Ziarul de Vrancea a finalizat o ancheta jurnalistica privitoare la faptele de care este acuzat Gheorghe Sararu, primarul suspendat al unuia dintre fief-urile PSD, comuna Mera. Pe baza unor marturii ale mai multor persoane, din cadrul Primariei Mera, Baroului Vrancea si a Prefecturii Vrancea, cotidianul nostru a deslusit o parte din itele dosarului aflat inca pe masa procurorilor focsaneni. De altfel, speta este pe ultima suta de metri, inainte de a ajunge pe rolul instantei. Astazi sau miine, Sararu urmeaza sa fie trimis in judecata, pentru trei capete de acuzare. Faptul ca, ieri, lui Sararu i s-a prezentat materialul de urmarire penala, de catre procurorul Paul Mihaila, denota ca mai este foarte putin pina la intilnirea cu magistratii judecatori.


Fiii lui Sararu au cumparat ce a retrocedat tatal


Gheorghe Sararu este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si sustragere de inscrisuri oficiale. Pentru prima dintre acuzatii, Codul Penal prevede o pedeapsa cu inchisoarea de la 5 la 15 ani. Abuzul in serviciu este legat de modul in care Sararu a indeplinit mai multe acte, in exercitiul atributiunilor sale, cauzind o paguba insemnata institutiei pe care a condus-o. Mai exact, el este acuzat ca a fost la originea reconstituirii necuvenite a unor intinse suprafete de padure. Insiruirea evenimentelor aflate de reporterii nostri denota faptul ca Gheorghe Sararu ar fi obligat-o pe Lorica Popescu, agent agricol la Primaria Mera, sa treaca numere de inregistrare si date anterioare, respectiv 1998, pentru cereri din 2004. De altfel, se pare ca in fata anchetatorilor Lorica Popescu ar fi recunoscut ca a fost pusa de Sararu sa faca inregistrarile in cauza. De aici i se trage lui Sararu acuzatia de instigare la fals. Surse din Primaria Mera au dezvaluit faptul ca in fata Comisiei locale de retrocedare Sararu venea cu dosarele, le citea membrilor ce dorea el si fara a arata vreun act celor prezenti propunea ca solicitantii agreati sa primeasca suprafete de padure. Astfel, au primit drept de reconstituire pentru suprafete de aproape 10 hectare fiecare Ion Copu, Valentin Ursu si Radu Minea. Ultimii doi, insa, au vindut dupa citeva luni jumatate din suprafetele primite chiar celor doi fii ai primarului, conform unor surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Si Ion Capu a vindut jumatate din ce a primit, catre fiul fostului viceprimar din Mera, Constantin Nastase. In aceste conditii, Copu, Ursu si Minea ar putea fi trimisi in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu. In zilele urmatoare se va clarifica situatia juridica a celor trei, in functie de modul in care va fi intocmit rechizitoriul.


Retrocedari cu un tabel cu falsuri


O parte din informatiile obtinute de cotidianul nostru au fost confirmate si de surse din cadrul Comisiei Judetene de reconstituire a dreptului de proprietate, din cadrul Prefecturii Vrancea. Pentru a le putea reconstitui celor trei suprafete intinse de padure, Sararu s-a folosit de un tabel vechi de aproape 60 de ani, care avea unele falsuri. Acestea insa nu au fost reclamate de nimeni, astfel ca, fara o sesizare prealabila, Comisia Judeteana si-a dat acceptul pentru retrocedarea suprafetelor in cauza. Procesul verbal intocmit la Primaria Mera, si ajuns pe masa Comisiei Judetene, a fost semnat si de doua persoane care sint invinuite in dosarul in care Sararu este principalul acuzat. Astfel, Marioara Serban, secretar al comunei Mera, si Stefan Lupascu, fost sef al Ocolului Silvic Focsani, au semnat actul trimis spre validare la Prefectura Vrancea. Parchetul urmeaza sa decida daca si acestia vor fi trimisi in judecata sau nu. Asa cum au sustinut procurorii la unul din procesele prin care Sararu a cerut liberarea din arest, prejudiciul pe care primarul suspendat l-ar fi produs este de peste 300.000 de lei. Conform unor specialisti, acesta este doar un prejudiciu raportat la valoarea terenului, fara a se pune in calcul masa lemnoasa aferenta. Ar rezulta o valoare mai mare a pagubei.


Edilul nu comenteaza acuzatiile


Sararu mai este acuzat ca a sustras o serie de inscrisuri oficiale legate de retrocedarile pe care le-a facut, inscrisuri care au fost gasite la una din locuintele perchezitionate de oamenii legii. Au fost vizate mai multe locatii din Mera, locatii aflate pe numele neamurilor lui Sararu, despre care se spune ca si-ar fi instrainat averea. Sararu n-a dorit ieri sa comenteze, la iesirea din Parchet, acuzatiile care i se aduc. Intrebat daca se considera nevinovat sau daca mai sustine ca este victima unor razbunari politice, edilul a tacut. In cazul in care va fi gasit vinovat de catre instanta Sararu risca sa stea dupa gratii pina la 15 ani. Oricum, pe numele sau mai exista ale zeci de dosare aflate in cercetare. In alta ordine de idei, astazi la Tribunalul Vrancea se va judeca recursul impotriva deciziei judecatoarei Ana Dinu Murgulet, care n-a admis cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de Sararu. Sansele ca recursul sa fie admis sint infime, mai ales ca absolut toate tentativele inculpatului de a scapa de arest s-au lovit de zidul justitiei vrincene. Pentru ca unii magistrati sint in concediu de odihna, iar altii sint incompatibili, pentru ca au mai judecat cereri de-ale lui Sararu, recursul de astazi va ajunge pe masa unor magistrati de la alte sectii ale tribunalului, nu de la cea penala. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.