Politică

Cum au migrat directorii ca sa ramina in functii

Mihai Boicu
21 iul 2007 1226 vizualizări
Incet - incet, liberalii ii lasa pe democrati fara directori u in timp ce democratul Jan Vraciu afirma ca directorilor PD li s-a dat termen sa se inscrie in PNL, liberalul Nini Sapunaru sustine ca nu e adevarat u Nicu Tanase, directorul Autoritatii Romane Rutiere, a declarat ca deputatul PNL i-a lansat o oferta, mai ales ca sotia sa e membra PNL u numarul directorilor liberali s-a marit recent cu Dumitru Dila, directorul Protectiei Consumatorilor

Sefii de institutii democrati ramasi in functie dupa iesirea PD de la guvernare "ameninta" sa agite apele politice pe plan local. De altfel, vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat pentru "Ziarul de Vrancea", la vizita efectuata in judet saptamina trecuta, ca sustine schimbarea democratilor. La ultima sedinta a Biroului Permanent Judetean, o parte dintre directori s-au plins ca liberalii le-au cerut sa schimbe tabara, dupa cum a sustinut senatorul democrat Jan Vraciu. Pina acum, adjuctul Electrica SA si directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor au trecut in PNL. Deputatul PNL Nini Sapunaru sustine ca el nu a facut asemenea presiuni asupra directorilor democratilor si ca nu stie daca acestea au venit pe linie ministeriala. Nicu Tanase, seful Autoritatii Romane Rutiere Vrancea, a recunoscut insa ca liberalul i-a lansat oferta sa se inscrie in PNL. Alti directori democrati spun insa ca nu au avut nici un fel de probleme pina acum. La aceasta data PNL are cei mai multi directori, dupa care urmeaza PD si PC, plus citiva sefi mosteniti de la fosta guvernare.


PD a ramas cu un picior la guvernare deoarece Guvernul Tariceanu 2 este obligat de imprejurari sa-si aplice masurile prin intermediul numerosilor sefi de institutii democrati in functie. Unii dintre acestia acuza faptul ca asupra lor se fac presiuni pentru a trece la PNL, in caz contrar urmind sa-si piarda functiile. Numarul lor a scazut dupa iesirea PD de la guvernare, chiar daca liberalii neaga vehement ca s-ar duce o campanie de racolare de directori.

Pozitia lor a fost contrazisa de vicepresedintele PNL Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, care a venit saptamina trecuta in Vrancea. Acesta a declarat pentru cotidianul nostru ca sustine schimbarea directorilor PD din functii. Nicu Tanase, directorul Autoritatii Rutiere Romane, ne-a declarat ca Nini Sapunaru i-a propus cu mai mult timp in urma, dupa ce PD a iesit de la guvernare, sa se inscrie in PNL. "A fost ceva la modul ca ar fi bine sa ma inscriu in PNL. Domnul Sapunaru mi-a facut aceasta oferta, mi-a spus daca nu vreau sa vin in PNL. Eu nu i-am dat nici un raspuns deocamdata", ne-a declarat Nicu Tanase. Directorul ARR spune ca, deocamdata, nu a avut nici un fel de probleme cu sefii sai ierarhici. Nicu Tanase este membru al PD din decembrie anul trecut, la putin timp dupa ce si-a dat demisia din functia de presedinte al PNTCD Vrancea. Acesta a mentionat ca are relatii amicale cu liberalii, mai ales ca sotia sa este membru PNL. "Nu m-am gindit daca sa fac acest pas, eu am acum prefer sa ma concentrez asupra activitatii profesionale", a adaugat Nicu Tanase.


Cristian si Neata se simt bine la PD


Aurel Cristian, directorul Garzii de Mediu Vrancea, ne-a declarat ca asupra lui nu s-au facut presiuni "de catre nimeni si in nici un fel". "Eu, in calitate de functionar public, nu fac decit sa execut ordine de la sefii mei si potrivit fisei postului. In ultimul an si jumatate, de cind sint in functie, am controlat si membri PNL, PD si PSD. Cei de la PNL au spus ca este vorba de o reglare de conturi, cei de la PD au spus ca sint interesele altcuiva, iar cei de la PSD au acuzat ca sint jocuri politice", ne-a declarat Aurel Cristian. Costica Neata, directorul Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), ne-a declarat si el ca nu a avut parte de presiuni si ca activitatea lui la cirma institutiei "s-a bazat pe fapte, nu pe vorbe". "Cred ca colegii mei de la PNL se gindesc si ei ca am fost impreuna si ar fi normal sa mergem impreuna pina la capat. Nu o sa sterg pragul nimanui pentru functia de director, postul pe care il acum il merit datorita rezultatelor, nu datorita interventiilor politice. Nu cred ca este binevenita o politica de inlaturare a colegilor din PD. Dar, deocamdata, e liniste si nu am cunostinta sa se fi facut presiuni asupra colegilor mei", a declarat Costica Neata.


Ce nu face omul pentru functie


Din 2005 pina in prezent au fost mai multi sefi de institutii care si-au schimbat culoarea politica doar pentru a-si pastra functiile. Performer la acest capitol este ultimul director care a intrat in PNL, Dumitru Dila, seful OPC. Acesta s-a inscris in decembrie 2006 in PD, "partidul sau de suflet", dupa care a trecut pe 4 iulie la PNL. Si inginerul Dorin Chitic, adjunctul de la Electrica, a facut pasul de la PD la PNL la putin timp dupa ce democratii au plecat de la guvernare. Primul director care a dat startul luptei pentru pastrarea functiei a fost Dumitru Danila, directorul Electrica, care s-a inscris in PC la inceputul lui 2005, cind partidul era la putere, pentru a ramine in functie. Coman Andrei, fostul directorul al Casei Judetene de Pensii, a ramas in functie pina cind a fost trimis in judecata de DNA bazindu-se pe sustinerea democratilor. Pesedistul Ionel Duta, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea, s-a reorientat catre PC pentru a-si pastra functia pe care si-a recistigat-o in instanta, dupa ce a fost schimbat de actuala putere. Alte miscari au avut loc anul trecut la PD, atunci cind Nicu Tanase, directorul ARR, Ion Ghionea, directorul adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea, sotia sa, Viorica Ghionea, directorul adunct al Directiei Agricole, si Dumitru Dila, directorul OPC, s-au inscris in grup in PD. "Grupul" a fost parasit de Dila, care a intrat in PNL.


Liberalii conduc la functii


Liberalii detin cele mai multe functii pe plan local, insa in unele dintre ele sint dublati de democrati. PNL controleaza Finantele, Inspectoratul Scolar Judetean, Casa de Asigurari de Sanatate, Autoritatea de Sanatate Publica, Spitalul Judetean, Directia Silvica, Agentia pentru Protectia Mediului, Inspectoratul Teritorial de Munca, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara etc. Potrivit informatiilor noastre, in conducerea PNL sint nemultumiri cu privire la activitatea inspectorului scolar general Dan Popoiu, care ar inclina mai mult spre PLD. Democratii stau cel mai prost in ceea priveste sefii de institutii: Directia de Agricultura, Garda de Mediu, Autoritatea Romana Rutiera, Registrul Autor Rutier, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare, la care se adauga adjuncti la Inspectoratul Scolar, Directia de Finante si alte institutii. Exista insa riscul ca numarul lor sa scada deoarece PD nu mai este la guvernare. Omul "cel mai tare" al PD este prefectul Ion Oprea, impus de democrati in functie la inceputul lui 2005, care nu este insa bine vazut de liberali. Si conservatorii au trei sefi, chiar daca nu mai sint nici ei la putere. Acestia sint Manole Merchea, directorul Agentiei Domeniilor Statului, Ionel Duta, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, si Dumitru Danila, directorul Electrica. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 3 ore, 27 minute, 23 secunde
Nu stiu daca in Romania va exista cindva situatia ca functiile importante sa fie ocupate pe baza de merite morale si profesionale . Trebuie doar sa fii , cum se spune , de-al nostru si atit ! Este un citeste integral
, acum 739399 zile, 3 ore, 27 minute, 23 secunde
Oamenii de afaceri ar trebui sa se pregateasca pentru un val de controale si amenzi din partea tuturor institutiilor controlate de liberali. Disperarea si foamea liberalilor a atins cota maxima.Ei vor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.