Politică

Padurile din Mera sint vinate de doua revendicari

Mihai Boicu
29 iun 2007 646 vizualizări
Dupa ce locuitorii comunei au obtinut 500 de hectare de padure, de la Reghiu a venit ulterior o alta revendicare. Mostenitorul actionarului unei firme interbelice cere 4200 de hectare in Reghiu si Mera. Sefii Comisiei judetene de fond funciar spun ca acum trebuie verificat daca suprafetele se suprapun sau sint in zone diferite

Prefectul Ion Oprea si subprefectul Mioara Flenchea au sustinut ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca intirzierea punerilor in posesie cu suprafata de 500 de hectare de padure a cetatenilor din Mera a fost cauzata de aparitia recenta a unei revendicari din comuna Reghiu. Un grup de nemultumiti a fost ieri la Prefectura, dupa care a discutat si cu Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean. Oamenii s-au plins ca nu-si pot lua padurile, desi Comisia judeteana le-a validat punerile in posesie, iar Directia Silvica Focsani (DSF) a pierdut procesul prin care contesta hotaririle comisiei. In decembrie anul trecut, Comisia judeteana de fond funciar a validat suprafata de 499,51 hectare de padure, prin doua hotariri. Ulterior, pe 23 martie, de la Reghiu a venit o solicitare de retrocedare inregistrata la comisia locala pe 30 noimebrie 2005, ultima zi in care s-au putut face cereri in baza Legii 247/2006. "La momentul in care au fost aprobate aceste cereri la Mera, Comisia judeteana nu a avut cunostinta ca la comisia locala Reghiu a fost inregistrata o cerere, la nr. 106/30.11.2005, prin care o persoana fizica, mostenitoarea actionarului de la firma Foresta Lomos Moroieni, a revendicat suprafata de 4200 de hectare in Reghiu si Mera, mare parte pe teritoriul localitatii Vulcaneasa, unde au obtinut padure si persoanele fizice din Mera, pe baza de declaratii de martori", a declarat subprefectul Miorara Flenchea. Mihai Manta, din judetul Gorj, cel care a revendicat padurea, a prezentat un act de vinzare - cumparare din anul 1939.


"N-am dat nicioadata ca acum cu subsemnatul!"


DSF a contestat in instanta hotaririle Comisiei judetene deoarece detine acte care arata ca atunci cind s-a facut nationalizarea, cele 4200 de hectare au fost preluate de la Foresta Lomos Moroieni. DSF a pierdut insa procesul, judecatorii apreciind ca institutia nu are calitate procesuala. "Nu putem pune la dispozitia cetatenilor din Mera aceaste suprafete pina cind nu se clarifica situatia pe planul amenajistic din 1948, unde apare padurea detinuta de Foresta Lomos, pe care vom suprapune schitele cetatenilor din Mera pentru a vedea daca au padure in acest perimetru", a precizat Mioara Flenchea. Subprefectul a spus ca va cere autoritatilor din Mera toate schitele prezentate de localnici si ca la viitoare sedinta a Comisiei judetene de fond funciar, care va avea loc in prima parte a lunii iulie, se va clarifica aceasta situatie. DSF refuza sa puna la dispozitie padurile cerute de localnicii din Mera pina cind nu se va face aceasta identificare. De asemenea, DSF a facut plingere penala impotriva Comisiei locale din Mera pentru fals in declaratii si uz de fals deoarece au intocmit dosare de retrocedare pe baza de declaratii de martori. La Mera au fost unele dintre cele mai mari probleme in aplicarea Legii 247/2005. Primarul comunei, pesedistul Gheorghe Sararu, are citeva zeci de dosare penale in cercetare la politie din cauza acuzatiilor care i se aduc. Subprefectul Mioara Flenchea a spus ca a fost si ea nevoita sa dea cu subsemnatul din cauza retrocedarilor. "In zece ani de activitate la Prefectura nu am fost nevoita sa dau cu subsemnatul in fata organelor de ancheta ca anul acesta. Cred ca au fost 50 si ceva de declaratii, mare parte din zona Mera", a spus subprefectul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.