Politică

Oprişan vrea 2 milioane de euro de la Ponta pentru Panciu

Mihai Boicu
11 dec 2013 2446 vizualizări
După ce s-a împrumutat în primăvară cu 9 milioane de lei de la Ministerul Finanţelor, Primăria oraşului Panciu cere acum 8,2 milioane lei Guvenului.Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, spune că nu va ceda presiunilor, în timp ce viceprimarul Panciului, Iulian Nica, spune că autorităţile locale s-au sacrificat pentru a implementa proiecte europene şi că primăria nu mai rezistă cu banii decat pană în ianuarie. Primarii puterii cer bani de la Guvern şi pun presiune pe buget

Oraşul Panciu a solicitat, pe traseul Marian Oprişan – Liviu Dragnea – Victor Ponta – Daniel Chiţoiu, o finanţare de 8,2 milioane lei, după ce în primăvară s-a împrumutat cu 9 milioane de lei de la Finanţe. Pe masa premierului Victor Ponta se află un proiect de hotărare de guvern, în timp ce ministrul Finanţelor spune că primarii care s-au împrumutat trebuie să plătească. Viceprimarul Panciului, Iulian Nica, rămas la conducerea oraşului după decesul primarului Ion Petre, susţine că primăria mai poate funcţiona doar pană în ianuarie, iar oraşul trebuie ajutat întrucat are cel mai mare număr de proiecte europene din judeţ, dacă nu şi din ţară, pentru cofinanţarea cărora s-au sacrificat chiar şi cheltuielile curente.

De la începutul acesei luni, premierul Victor Ponta are în mapa sa o “nucă fierbinte” pentru bugetul fragil al ţării: un proiect de hotărare de guvern prin care Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, solicită aproape 2 milioane de euro pentru Panciu. Este un lobby politic pentru fonduri, spun jurnaliştii din presa centrală, care a plecat de la baronul Marian Oprişan, a trecut pe la baronul Liviu Dragnea, a ajuns la premierul Victor Ponta, care îi va cere banii ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Suma solicitată este din Fondul de Rezervă al Guvernului, aflat la dispoziţia lui Victor Ponta. Jurnaliştii de la Gandul, cei care au obţinut proiectul de hotărare spun că în acest mod o măsură luată de Guvern la începutul anului, pentru a scăpa de arierate aşa cum solicitase FMI, se întoarce acum împotriva sa. Atunci, Guvernul a decis că autorităţile locale se pot împrumuta de la Ministerul Finanţelor pentru a achita arieratele, după care urmau să ramburseze creditul în rate lunare. Primăriile au rămas însă fără bani şi solicită sume de la buget pentru creditele luate de la Finanţe. Cu alte cuvinte, banii sunt mutaţi dintr-un buzunar în altul deoarece instituţia care i-a împrumutat pe primari plăteşte singură creditele.


Chiţoiu: “Nu putem să le achităm noi”

În proiectul de hotărare aflat în pixul premierului Victor Ponta se prevede: “Se aprobă suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2013, cu suma de 8.281.984 lei, pentru judeţul Vrancea, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013 şi alocarea acesteia bugetului local al oraşului Panciu, judeţul Vrancea, pentru plata ratelor şi dobanzilor restante aferente împrumuturilor contractate cu instituţiilor bancare şi Ministerul Finanţelor Publice şi pentru asigurarea fondurilor necesare achitării arieratelor înregistrate la data de 31 august 2013”, se stipulează în proiectul de HG. Liberalul Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a declarat pentru jurnaliştii de la Gandul, că situaţia de la Panciu nu este una singulară. “Nu ştiu, dar nu putem să le achităm noi, atata timp cat le-am dat credit, trebuie să-şi achite ei”, a reacţionat Chiţoiu.

“Nu ştiu dacă mai mult de ianuarie rezistăm”

Iulian Nica, viceprimarul social-democrat al Panciului, spune că oraşul se află într-o situaţie financiară foarte dificilă. Pe de o parte sunt arieratele adunate, pe de altă parte creditele contractate, multe pentru confinanţarea proiectelor europene care se derulează în oraş. “Nu credeam că acest proiect de hotărare va ajunge pe masa Guvernului. Mulţumesc conducerii judeţene şi naţionale pentru că au făcut posibil acest lucru şi sper că situaţia dificilă de la Panciu se va rezolva”, spune Iulian Nica despre demersul lui Marian Oprişan, despre care consideră că nu este “lobby”, ci acţiunea unei persoane interesate de Panciu. Oraşul s-a împrumutat cu peste 9 milioane de lei de la Finanţe, pentru o perioadă de cinci ani. Anual, de la bugetul local trebuie achitate patru rate de cate 400.000 lei şi alte patru rate de cate 180.000 lei. În caz contrar, nu se mai alocă sume defalcate din TVA şi nu se mai pot plăti salariile. Viceprimarul Nica spune că oraşul are 26 de proiecte europene, unele în derulare, altele finalizate, cu o valoare de 30 – 40 de milioane de euro, iar confinanţarea a pus în imposibilitate autorităţile de a achita datoriile curente. Unele credite au fost luate chiar pentru confinanţare, care pentru proiectele din perioada 2003 – 2004 era de 10%. “Pe langă asigurarea confinanţărilor şi a ratelor, noi trebuie să mai asigurăm iluminat public, încălzire la şcoli, deszăpeziri, deratizări, care trebuie făcute, altfel suntem amendaţi. De vreo două - trei luni singurele facturi care intră în primărie sunt cele fără de care nu putem trăi, energie electrică, transport şcolar, telefon, internet, ca să pot asigura o cofinanţare de 200 – 300 de milioane lei vechi pe lună pentru proiecte. O fi zis domnul Chiţoiu că nu ne dă bani, dar problema e în felul următor: tot la Ministerul Finanţelor se spune că nu se absorb fonduri europene, dar la Panciu am absorbit cele mai multe fonduri europene, cu riscul de a nu mai avea salarii, încălzire, curăţenie. Am oameni de la serviciul public care nu şi-au luat salariile. Dacă nu ni se aprobă solicitare, nu ştiu dacă mai mult de ianuarie reuşim să rezistăm. Eu nu ştiu de unde voi da salariile înainte de sărbători”, a mai spus viceprimarul Iulian Nica. Potrivit acestuia, din suma de 8,2 milioane lei solicitată, 3,5 milioane lei reprezintă împrumuturi bancare şi de la Ministerul Finanţe, iar 4,7 milioane lei arierate la 31 august. Pe de altă parte, Panciul nu e singura localitate îngropată în datorii, iar traseul prin care se cer banii arată cat de mult contează politicul în direcţionarea unor sume de bani de la bugetul de stat.  (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
marius, acum 3787 zile, 18 ore, 48 minute, 32 secunde
Bani au fost folositi de acest vice de la PANCIU sa si faca casa la golesti . in fiecare zi vine sa inspecteze lucrarile de la noua vila. BRAVOO.
vica, acum 3787 zile, 19 ore, 2 minute, 24 secunde
iulian nica ar trebui samai subtieze aparatul administrati al primariei care este supraincarcat.multi freaca menta toata ziua,ii vezi in timpul programului unde nu te astepti...
stroe vasilica, acum 3787 zile, 20 ore, 23 minute, 34 secunde
...HAINELE CELE NOI ALE IMPARATULUI!!!..... astept sa vad...DESCINDERI CU MASCATI LA PROPRIETATEA DE LA CUCUIETI A TOVARASULUI OPRISAN!!! ,caci,sper sa vina si acea zi!!!!!
danb, acum 3788 zile, 2 ore, 48 minute, 26 secunde
Se pare ca ceva nu se intelege exact cum e cu proiectele astea europene. Ele in final tot profit trebuie sa produca si prin sumele platite de Romania ca si contributie la UE banii sa se intoarca in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.