Politică

Ce mai cere "lobby-istul" Oprişan de la Guvernul Ponta, pentru "a veni de hac" crizei financiare

Ziarul de Vrancea
11 dec 2013 2095 vizualizări
Cum se face LOBBY la Guvern, chiar şi fără lege: Oprişan cere 8,2 milioane de lei de la Dragnea, Dragnea de la Ponta, Ponta de la Chiţoiu. SCHEMA „de creditare” care ar băga orice bancă în faliment

O soluţie adoptată la începutul anului pentru a salva aparenţele în faţă FMI se întoarce, la nici câteva luni, împotriva Guvernului. Rezultatul: disputa între vicepremierii Liviu Dragnea (PSD) şi Daniel Chiţoiu (PNL) pentru banii pe care Guvernul ar urma să îi dea, pe final de an, administraţiilor locale. Dacă Dragnea cere bani, la presiunea solicitărilor de la primari, Chiţoiu răspunde invariabil că nu-i are.

 

Ultimul demers concret făcut de Liviu Dragnea, printr-o Hotărâre de Guvern care stă în mapa Executivului de la începutul lunii, este încercarea de a scoate din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia premierului Victor Ponta aproape 2 milioane de euro pentru oraşul Panciu. Banii pentru Panciu se află pe o listă de cereri pentru care Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, a luat la rând birourile din Palatul Victoria în ultimele săptămâni.

Criza financiară de la Panciu, unde primăria susţine, prin pixul lui Dragnea, că nu mai are bani de salarii şi riscă întreruperea  încălzirii în şcoli şi grădiniţe, a energiei electrice, apei, gazului şi telefoniei în administraţie, a apărut, paradoxal, după o strategie financiară venită chiar de la Guvern. În ianuarie, pentru a acoperi scandalul arieratelor în faţa FMI, Guvernul a pus primăriile să se împrumute la Ministerul Finanţelor şi să le plătească. Rămaşi fără banii de rate, primarii îi cer însă acum tot de la Finanţe, ajungându-se în situaţia ca instituţia care i-a împrumutat să-şi pună dintr-un buzunar în altul.

PROIECTUL HOTĂRÂRII DE GUVERN INIŢIATE DE LIVIU DRAGNEA

Situaţia de la Panciu nu este singulară, admite ministrul Chiţoiu contactat de gândul. Se declară însă decis să nu le suporte datoriile primarilor, în ciuda iniţiativelor lui Dragnea. „Nu ştiu, dar nu putem să le achităm noi, atâta timp cât le-am dat credit, trebuie să-şi achite ei”, spune Chiţoiu.

Cum a funcţionat schema de creditare Chiţoiu-Voinea care blochează conturile

Ca să evite plata datoriilor din banii Fondului de rezervă, pe modelul guvernării Boc, Guvernul Ponta a venit în ianuarie, printr-o ordinanţă de urgenţă, cu schema Chiţoiu - Voinea pentru aşa-numita stingere a arieratelor.

Sub presiunea evaluărilor FMI, Guvernul a impus autorităţilor locale să-şi reducă datoriile cu 85% în mai puţin de trei luni, până la 31 martie. La sfârşitul lunii ianuarie, arieratele administraţiilor publice locale crescuseră la 1,18 miliarde de lei, echivalentul a 265 de milioane de euro, mult peste nivelul de 850 de milioane de lei, respectiv 190 de milioane de euro de la finalul anului 2012. Or, Guvernul se angajase faţă de FMI să le reducă la maximum 300 de milioane de lei.

Astfel, Guvernul s-a oferit să împrumute primăriile şi Consiliile Judeţene, cu bani din Trezorerie, de unde a scos 800 de milioane de de lei în acest scop.

Autorităţile locale au luat creditele pe cinci ani, au început să plătească din datoriile pe care le aveau către firme, dar, rămase fără bani de rate, vin tot la Guvern să ceară finaţare. Potrivit înţelegerii cu Ministerul Finanţelor, în momentul în care ratele nu sunt achitate, Guvernul le reţine cotele defalcate din TVA, adică banii care ar trebui să le revină lunar din impozitele pe care le încasează primăriile, lăsându-le doar fondurile proprii, de cele mai multe insuficiente şi pentru plata salariilor sau utilităţilor.

8,2 milioane pentru Panciu, prin lobby-istul Oprişan

Aşa a ajuns Oprişan, după decesul recent al primarului PSD din Panciu, să ceară de la Dragnea – şi Dragnea de la Ponta, având însă nevoie şi de semnătura lui Chiţoiu – 8,2 milioane de lei pentru oraşul de 7000 de locuitori din Vrancea, din bugetul pentru 2013, pe ultima sută de metri.

Un proiect de HG deja iniţiat de Dragnea şi trimis la Finanţe prevede „suplimentarea resurselor financiare ale orașului Panciu cu suma de 8.281.984 lei, din care 3.516.313 lei necesară pentru achitarea ratelor și dobânzilor restante aferente împrumuturilor contractate cu instituțiile bancare și Ministerul Finanțelor Publice, iar 4.765.671 lei pentru asigurarea fondurilor necesare achitării arieratelor înregistrate la data de 31 august 2013”.

Extras din proiectul Hotărârii de Guvern iniţiate de Liviu Dragnea

Argumentul: „autoritatea locală se confruntă cu o lipsă acută de fonduri” şi „se află în imposibilitatea de a achita ratele lunare şi dobânzile, iar blocarea conturilor instituţiei ar conduce la disfuncţionalităţi grave ale administraţiei publice locale în oraşul Panciu, prin întreruperea furnizării agentului termic în şcoli şi grădiniţe, a energiei electrice, apei, gazului şi telefoniei, precum şi neachitarea salariilor personalului din administraţie”, se arată în nota de fundamentare.

Extras din Nota de Fundamentare a HG

La începutul anului, prin schema Chiţoiu-Voinea, primăria din Panciu a încheiat trei convenţii de împrumut cu Finanţele pentru 9.086.680 lei, pe 5 ani. Acumulase datoriile de pe urma a 10 proiecte pentru străzile din oraş, finanţate cu fonduri eurupene. Deşi cofinanţarea a fost de numai 2%, primăria a avut de plătit la stat TVA pentru toate facturile, adică încă 24%, bani pe care nu i-a avut.

Chiţoiu: „Să-şi achite ei singuri!”. Ponta: „Dau toţi banii la aleşi locali, bine fac!”

Ministrul Daniel Chiţoiu se declară însă decis să nu suporte aceste datorii în numele primăriilor. „Nu ştiu, dar nu putem să le achităm noi, atâta timp cât le-am dat credit, trebuie să-şi achite ei”, a susţinut el, întrebat de gândul dacă avizează hotărârea de Guvern a lui Dragnea.

Cu câteva zile mai devreme, Victor Ponta se arăta însă dispus să mai dea bani primăriilor până la finalul anului. „Tot ce economisim până la sfârşitul anului vom da pentru necesităţi urgente. Suntem în decembrie, iarna nu-i ca vara, cum spun unii clasici care se pregătesc de pensie, şi, da, îi dau toţi banii, puteţi să mă certaţi dumneavoastră că dau la aleşi locali, bine fac!”, şi-a anunţat Ponta intenţiile.

Gândul a solicitat marţi sera Ministerului Dezvoltării lista completă a autorităţilor locale care au cerut fonduri suplimentare Guvernului şi în special a celor care reclamă că nu îşi mai pot plăti împrumuturile luate de la Finanţe. Recent, Ministerul Dezvoltării a primit 20 de milioane de lei pe care să îi împartă primăriilor, prin ordin de ministru, pentru „cheltuieli urgente ocazionate de sezonul rece”.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 3789 zile, 4 ore, 35 minute, 44 secunde
No coment, zdv ?????!!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.