Educație

VIDEO | Noile atribuții ale profesorilor din Vrancea: să prevină fumatul, consumul de alcool, de droguri și să discute cu părinții

Ziarul de Vrancea
9 aug 2023 2125 vizualizări

În noile norme pentru asigurarea asistenței medicale a copiilor din creșe și grădinițe și a elevilor sunt menționate începând cu anul școlar 2023/24 următoarele responsabilități ale educatorului sau profesorului: promovarea unui stil de viață sănatos și combatarea flagelului fumatului. Altfel spus, profesorii din județul Vrancea și din întreaga țară sunt considerați piloni în promovarea unui stil de viață sănătos și prevenirea consumului de substanțe toxice printre tineri. Printre atribuțiile educatorilor și profesorilor se numără din acest an și cele care țin de partea medicală, dar și de promovarea unui stil de viață sănătos, potrivit metodologiei privind asigurarea asistenței medicale pentru elevi. Documentul emis de Ministerul Educației nu spune însă și cine ar trebui să-i instruiască pe dascăli.

 

VIDEO:Stirile TVR Online

În contextul preocupărilor tot mai mari legate de sănătatea și dezvoltarea armonioasă a copiilor și adolescenților, autoritățile din sistemul educațional au impus noi atribuții profesorilor, transformându-i în veritabili promotori ai unui stil de viață sănătos și ai combaterii consumului de substanțe toxice. Astfel, educatorii, puericultorii, învățătorii și dirigintele au acum responsabilități extinse, devenind aliați în lupta împotriva flagelului fumatului, alcoolului și drogurilor printre tineri.

Printre noile îndatoriri ale cadrelor didactice se numără implementarea programelor guvernamentale de nutriție în grupa sau clasa pe care o coordonează, informarea copiilor și a părinților cu privire la importanța și beneficiile imunizării, precum și asigurarea interfaței dintre școală și părinți pentru a facilita procesul de imunizare. De asemenea, profesorii trebuie să sprijine personalul medical în evaluarea stării de sănătate a elevilor și să informeze cazurile de copii cu boli cronice către părinți și medici.

Cum și dacă vor putea îndeplini aceste noi sarcini profesorii de la catedră, a discutat la TVR INFO expertul în educație Marian Staş. Concret, expertul în educație Marian Staș, citat de stiri.tvr.ro subliniază că pentru îndeplinirea cu succes a acestor noi sarcini, doi factori esențiali intră în joc: exemplul personal și abilitatea de a comunica eficient cu copiii și părinții. El remarcă faptul că puterea exemplului personal este de o importanță crucială, amintindu-și cu tristețe de situații din pandemie în care un număr semnificativ de profesori au refuzat să se vaccineze. Acest aspect a ridicat semne de întrebare asupra autorității lor în a promova un stil de viață sănătos.

Pe de altă parte, capacitatea de a purta discuții informale și înțelepte cu copiii și părinții este la fel de esențială. Marian Staș subliniază că deschiderea și disponibilitatea fiecărui profesor joacă un rol esențial în reușita acestor discuții și în convingerea elevilor și a părinților cu privire la adoptarea unor comportamente sănătoase.

Pe lângă responsabilitățile legate de sănătatea fizică, profesorii au și misiunea de a promova educația pentru sănătate într-o varietate de domenii, de la nutriție sănătoasă și activitate fizică la prevenirea consumului de substanțe toxice și pregătirea pentru acțiuni în caz de dezastre. Ei vor organiza lecții și lectorate, vor supraveghea igiena individuală și vor susține dezvoltarea unor comportamente sănătoase în rândul elevilor.

Cu toate acestea, așa cum subliniază Marian Staș, profesorii trebuie să își păstreze libertatea de a alege modul în care își îndeplinesc aceste atribuții, păstrând în vedere individualitatea fiecărui copil și a fiecărui context familial. Deschiderea la dialog și comunicarea cu părinții devin astfel cheia succesului în promovarea unui stil de viață sănătos și în prevenirea consumului de substanțe dăunătoare în rândul tinerilor.

În concluzie, rolul profesorilor s-a extins semnificativ, transformându-i în agenți activi în promovarea unui stil de viață sănătos și în combaterea consumului de substanțe toxice printre tineri. Cu o abordare bazată pe exemplul personal și pe comunicare eficientă, aceștia au potențialul de a influența pozitiv generațiile viitoare și de a contribui la creșterea unei societăți mai sănătoase și mai echilibrate.

Citiți și:

Atribuțiile educatorului / puericultorului / învățătorului sau dirigintelui

Implementează în grupa/clasa de care răspunde, programele guvernamentale de nutriţie.

Informează copiii şi părinţii despre importanţa şi beneficiile imunizării.

Asigură interfaţa cu părinţii, astfel încât aceştia să faciliteze, respectiv, să accepte desfăşurarea imunizărilor, în interesul superior al copilului.

Sprijină personalul medical în efectuarea triajului epidemiologic şi îndeplineşte măsurile propuse de acesta.

Sprijină personalul medical în evaluarea stării de sănătate a copiilor, elevilor şi îndeplineşte măsurile propuse de acesta.

Aduce la cunoştinţa personalului medical cazurile de copii cu boli cronice din grupă/clasă de care a luat cunoştinţă, mediind obţinerea de documentaţie medicale de la părinţii acestora.

Informează operativ personalul medical al unităţii de învăţământ în situaţii de necesitate de ajutor medical şi oferă, în caz de nevoie, ajutor personalului medical în rezolvarea situaţiei.

Apelează Serviciul unic de urgenţă – 112 în situaţii de urgenţe medicale, la nevoie.

Informează operativ părinţii/reprezentanţii legali ai copiilor în situaţii de necesitate de ajutor medical.

Asigură comunicarea eficientă a cabinetelor medicale şi stomatologice şcolare cu părinţii, în caz de accidente sau afecţiuni ale antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor minori.

Servicii de promovare a unui stil de viaţă sănătos

a) Iniţiază şi desfăşoară cu clasa/grupa activităţi de educaţie pentru sănătate în cel puţin următoarele domenii:

(i) nutriţie sănătoasă şi prevenirea obezităţii;

(ii) activitate fizică;

(iii) prevenirea fumatului, a consumului de alcool, de droguri (inclusiv noile substanţe psihoactive);

(iv) viaţa de familie, inclusiv infecţii cu transmitere sexuală;

(v) prevenirea accidentelor rutiere;

(vi) pregătirea pentru acţiuni în caz de dezastre;

(vii) instruirea elevilor din cadrul cercurilor “Sanitarii pricepuţi”;

(viii) orice alte teme privind stilul de viaţă sănătos;

(ix) prevenirea bolilor transmisibile, inclusiv prin imunizare.

b) Iniţiază lecţiile de educaţie pentru sănătate antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor.

c) Organizează lectorate cu părinţii pe teme privind stilul de viaţă sănătos.

d) Urmăreşte crearea/consolidarea comportamentelor sanogene în rândul antepreșcolarilor, preşcolarilor/elevilor.

e) Supervizează deprinderile de educaţie pentru sănătate, în general şi pe cele de bază sanogene în rândul antepreșcolarilor/preşcolarilor/elevilor (spălatul mâinilor etc.).

f) Controlează prin sondaj igiena individuală şi aduce la cunoştinţa familiei/reprezentanţilor legali rezultatele.

Citiți și: VIDEO | Profesorii vor avea noi atribuții: să prevină fumatul, consumul de alcool, droguri și să discute cu părinții. Marian Staș: La urmă și la urmă, rămâne deschiderea și disponibilitatea fiecărui profesor;

Noile norme pentru asigurarea asistenței medicale a copiilor din creșe și grădinițe și a elevilor au fost publicate. Profesorii au ca atribuții să prevină fumatul, consumul de alcool și droguri și să discute cu părinții „să accepte imunizările”

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.