Educație

VIDEO | 492 de candidați din județul Vrancea vor începe miercuri bacalareatul de toamnă. Sunt anunțate modificări importante

Ziarul de Vrancea
16 aug 2023 1090 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:edupedu.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:edupedu.ro

Prin intermediul unui comunicat de presă, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea anunță că miercuri 16 august 2023 începe bacalaureatul de toamnă

 

Informare privind desfășurarea în județul Vrancea a examenului de bacalaureat sesiunea august 2023

 Examenul național de bacalaureat sesiunea august 2023, începe miercuri, 16 august, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 17 august, se va desfășura proba obligatorie a profilului, iar vineri, 18 august va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării.

 La nivelul județului Vrancea, s-au înscris la bacalaureat 492 de candidați, care vor susține probele scrise în 2 centre de examen.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

 Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Evaluarea lucrărilor la probele scrise ale examenului național de bacalaureat va fi digitalizată. Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații.

În această perioadă, au fost parcurse etapele pentru pregătirea procesului de evaluare digitalizată și au fost elaborate și transmise ghidurile pentru fiecare rol de utilizator din platformă.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 25 august 2023 (până la ora 12:00). Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor - RGPD), afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Rezultatele finale vor fi afișate pe 29 august 2023, la centrele de examen și pe site-ulbacalaureat.edu.ro.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

prof. Gabriela-Daniela Marchitan

Președintele Comisiei Județene,

Inspector Școlar General Adjunct,

prof. Daniel Gherasim

Citiți și:VIDEO | Schimbări majore în evaluarea examenelor naționale.Lucrările de la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor fi corectate digital

 Ministerul Educației anunță o schimbare semnificativă a regulilor pentru Evaluarea Naţională şi pentru Bacalaureat. Din această toamnă, o dată cu sesiunea a doua a examenului maturităţii, toate lucrările vor fi evaluate digital. Noutatea constă în introducerea evaluării digitale a tuturor lucrărilor scrise, înlocuind metoda tradițională de corectare manuală. Această inițiativă reprezintă un pas important către modernizarea sistemului educațional, eliminând riscurile și birocrația asociate transportului lucrărilor între județe.

VIDEO:Stirile TVR Online

Odată cu începerea sesiunii a doua a Bacalaureatului, care debutează miercuri, 16 august 2023, peste 34.000 de absolvenți și-au anunțat participarea la examen, stabilind astfel cel mai mic număr de candidați din ultimii 18 ani pentru această sesiune. O premieră notabilă a acestei sesiuni este utilizarea corectării digitale pentru toate lucrările scrise. Fiecare sală de examen va fi dotată cu scanere și calculatoare conectate la internet, iar lucrările vor fi scanate și încărcate pe o platformă online de către profesorii supraveghetori.

Profesorii corectori, distribuiți din diverse zone ale țării, vor primi lucrările digitalizate prin intermediul platformei. Această abordare nu doar elimină necesitatea transportului fizic al lucrărilor, dar facilitează și procesul de corectare, reducând birocrația asociată evaluării manuale.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, citat de stiri.tvr.ro a subliniat beneficiile acestei schimbări: "Eliminăm riscurile aferente transportului lucrărilor cu autoturismele imediat după probele dintr-un județ în altul. În al doilea rând, eliminăm foarte multă birocraţie. Nu, nu punem roboţi să corecteze lucrările elevilor, le vor corecta tot profesorii evaluatori. Pentru profesorul care scanează lucrările este o sarcină în plus, dar pentru această competențele digitale care se cer sunt unele minime."

Deși schimbarea aduce o serie de avantaje, există și preocupări legate de aspecte practice. Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, a menționat că unul dintre obstacole poate fi volumul mare de scanare pentru lucrările extinse, care ar putea duce la aglomerație în sălile de examen.

În cadrul unei perspective elevilor, Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, citată de stiri.tvr.ro a adus în discuție beneficiile evaluării digitale: "Suntem bucuroși că vorbim de evaluare digitală tocmai pentru că această evaluare digitală poate să creeze premisele ca elevii să își vadă lucrările înainte să depună contestații, spre exemplu."

Ministerul Educației a investit în acest proces, achiziționând peste 11.000 de scanere la un cost de 200 de euro fiecare. În plus, aspectul securității platformei a fost abordat, cu accent pe colaborarea cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), pentru a asigura protecția datelor elevilor.

Ultima etapă de pilotare a evaluării digitale, desfășurată în Călărași, a demonstrat o creștere semnificativă a ratei de promovare, cu peste 4%, în urma contestațiilor depuse de candidați.

Astfel, schimbarea către evaluarea digitală a lucrărilor reprezintă o evoluție importantă în sistemul de examene naționale, aducând beneficii atât în ceea ce privește eficiența procesului, cât și transparența și posibilitățile de îmbunătățire a performanțelor elevilor.

Citiți și:Postarea activată pe contul de facebook al Ministrului Educației Ligia Deca pe subiectul digitalizarea evaluării pentru toate examenele naționale

Evaluare digitalizată pentru lucrările tuturor candidaților la examenul național de bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2023, care va începe miercuri( n.r. 16 august 2023)!

Un pas uriaș, de care sistemul de învățământ are mare nevoie. Nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare, se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării.

Sunt doar câteva dintre beneficiile evaluării digitalizate. Adaug faptul că lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click.

Primul examen național la care evaluarea digitalizată este generalizată va fi și cel mai important moment pentru a îmbunătăți acest proces, a cărui pilotare s-a făcut în ultimii doi ani în două județe.

Ne dorim digitalizarea evaluării pentru toate examenele naționale, fie că vorbim despre bacalaureat, evaluare națională, concurs de ocupare a posturilor sau definitivat. Este un progres nu doar necesar, pentru că simplifică tot ceea ce înseamnă organizarea acestor examene, ci și firesc, în contextul evoluției tehnologiei!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.