Educație

VIDEO + Foto | Vrânceanul Teodor Alexandru Vulcan este șeful de promoție 2023 al Facultății de Teologie Ortodoxă din București

Ziarul de Vrancea
23 iul 2023 2703 vizualizări

Vrânceanul Teodor Alexandru Vulcan este șefului de promoție 2023 al Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Teodor Alexandru Vulcan s-a distins prin cele mai bune rezultate la învățătură. La ceremonia solemnă de final de an universitar, Teodor Alexandru a primit un dar special din Sfântul Munte Athos. Starețul Mănăstirii Vatoped, Efrem Vatopedinul i-a dăruit tânărului absolvent o copie după icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Paramythia”, spre folos sufletesc. Vrânceanul Teodor Alexandru Vulcan a primit distincția Summa Cum Laude, în cadrul unei festivități de organizarea căreia s-a ocupat personal, fiind șef al programului de licență pastorală. La primirea acestui titlu, unul dintre îndrumătorii tânărului, preotul paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, părintele Vasile Ioana, cunoscut pentru prezența sa activă în mediul online, a ținut să îl felicite pe tânăr. Înaintea Facultății de Teologie Ortodoxă din București, vrânceanul Teodor Alexandru Vulcan a absolvit cursurile școlii gimnaziale „Anghel Saligny” Focșani cu media 9,70, iar la Evaluarea Naționala a obținut media 9,26 după care a intrat cu media cea mai mare, apoi a absolvit de asemenea ca șef de promoție Seminarul Teologic din Buzău.

 

 

Solicitarea adresată de Ziarul de Vrancea lui Teodor Alexandru Vulcan, șeful promoției 2023 al Facultății de Teologie Ortodoxă din București: Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre legăturile dvs cu Vrancea și felul în care au contribuit ele la formarea dvs ca  șef al promoției 2023 al Facultății de Teologie Ortodoxă din București. De asemenea, dacă doriți să transmiteți mesaje persoanelor din Vrancea care au avut un rol important în obținerea performanței menționate vă rugăm să o faceți. Și orice altceva mai considerați că mai trebuie să afle de la dvs cititorii Ziarului de Vrancea despre performanța remarcabilă pe care ați realizat-o.”

Teodor Alexandru Vulcan pentru Ziarul de Vrancea: „Rădăcinile mele sunt strâns legate de pământul Vrancei. Un loc care a oferit de-a lungul istoriei oameni aleși, pricepuți, și destoinici pentru a face cinste țării și anumitor ramuri de mare cinste cum ar fi lumea științelor, lumea academică și universul spiritual și duhovnicesc al teologiei. Despre acest Pământ Binecuvântat din care au ieșit oameni aleși, după cum am spus mai înainte, trebuie evidențiați și anumiți Sfinți care formează prin viața lor, prin ceea ce au lăsat ca moștenire duhovnicească și prin pilda sfârșitului lor, oameni destoinici și iubitori de biserică.cum  sunt:Sfântul Vasile de la Mănăstire Poiana Mărului, Sfântul Ierarh Teodosie al Doilea Martir de la Mănăstirea Brazi și Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla. Această Triadă de Sfinți Cuvioși care și-au încununat viața și au binecuvântat acest Pământ al Vrancei, stau la baza formării și chemării mele către Teologie. Încă de mic copil am iubit biserica prin oamenii pe care Dumnezeu i-a rânduit înaintea inimii mele.

Dintre aceștia îi pot evidenția în ordine cronologică,.mai întâi  pe Părintele Ștefan Argatu, cunoscut pentru viața sa aleasă și pentru felul în care prin dragoste de Hristos a întors mii de suflete de la întuneric, la lumină și de la necredință la bucuria cunoașterii depline cu Hristos. Părintele Ștefan Argatu prin rugăciunile sale și prin povețile pe care mi le-a oferit în timpul tinereții mele, aici referindu-mă la perioada de 7-15 ani, a sădit în inima mea sămânța cea bună. Care a încolțit și a făcut să răsară anumite ramuri ale virtuților pe care să se așeze anumite păsări. Iar această analogie la care-am făcut referire anterior sunt meritele pe care le-am obținut cu binecuvântarea Bunului Dumnezeu.

Mai apoi este Părintele Macarie .Un pusnic și-un mare ctitor de biserici sau de locașuri sfinte. Pe care l-am cunoscut pe când dânsul era sub binecuvântarea Înaltpreasfințitului Epifanie, Dumnezeu să-l odihnească!, la Mănăstirea Poiana Mărului. Care m-a îndrumat și el la timpul potrivit spre calea bisericii, prin asprimea vieții sale și modul în care și-a dăruit tinerețea, puterea Mântuitorului Isus Hristos.

În cele din urmă o pot aminti cu mare dragoste pe Stavrofora  Emanuela, Stareța Sfintei Mănăstiri Dălhăuți.Ctitorie Duhovnicească a Marelui Vasile de la Poiana Mărului și a Sfântului Paise Vericicovschi sau de la Neamț. Doi Sfinți care au adus în ținutul acesta vrâncean de la Curbura Carpaților, dragostea față de rugăciunea inimii sau rugăciunea luminării sau umplerii cu lumină a inimii. De la Maica Stareță Emanuela am primit prima mea Biblie în Ajunul Praznicului Cinstirii Chipului Nefăcut de Mână al Maicii Domnului de la Mănăstirea Podromu. Iar acea Biblie care acum are 8 ani de zile de când a fost dăruită mi-a insuflat dragostea față de  Scripturile Cele Dumnezeiești. Și mai mult decât atât, Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dălhăuți, copie după cele 70 de icoane realizate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca este cea care m-a îndrumat, sau mi-a deschis sufletul spre chemarea cerească de a urma cursurile Seminarului de la Buzău și mai poi prin voia Ei a Facultății de Teologie din București. Și a celeilalte Facultăți absolvite, Asistență Socială și Sociologie. Ciclul Primar și  Gimnazial l-am urmat în cadrul Școlii Gimnaziale <<Anghel Saligny>> Focșani. O Școală care mi-a oferit frumusețea materiilor de care se poate bucura un tânăr.

Vreau să-l amintesc aici, pentru formarea mea , pe domnul profesor Octavian Dragomir. Cunoscut pentru rezultatele pe care le-a avut atât cu elevii din ciclul gimnazial, cât și cu cei din ciclul preuniversitar.sau liceal. Dânsul, prin modul în care mi-a insuflat felul strict de a reda o informație, m-a făcut mai apoi să tratez orice fel de materie, nu doar cea teologică și celelalte științe, cu foarte multă seriozitate. Mai cu seamă pot aminti aici prima dintre persoanele care m-au îndrumat spre calea bisericii. Un ctitor al Bisericii de la Prahuda,Toader Vulcan, care este în același timp și bunicul meu. Și m-a învățat întotdeauna că dragoste de Dumnezeu se manifestă atunci când îi jertfești Lui întreaga ta viață. Și atunci, viața ta, se umple de bucurie și de lumină.Trebuie să amintesc doi oameni care-au avut legătură prin experiența misionară cu Ținutul Vrancei: Părintele  Mihail Bucă, Arhidiaconul și Protopsaltul (n.r. primul cântăreț) Catedralei Patriarhale și Părintele Vasile Ioana, slujitor la Biserica <<Sfântul Nicolae Dintr-o Zi>> .Primul a avut anumite concerte sau slujbe în Ținutul Vrancei încununând spațiul liturgic cu cântările bizantine; iar Părintele Vasile Ioana a oferit o bucurie vrâncenilor prin conferințele susținute sau prin implicarea pe care-o are față de sutele de copii aflați în centrele de plasament.

Dragilor mei vrânceni nu le pot oferi eu însumi un sfat; fiindcă este un Pământ după cum am spus mai înainte, binecuvântat de Dumnezeu, ci atât îi pot îndemna: Să-și iubească locul din care-au răsărit. Să prețuiască valorile pe care acest Pământ Binecuvântat al Vrancei le oferă țării și lumii întregi.Și să fie bucuroși sufletește că sute de Sfinți Cuvioși, Sihaștri, Mucenici au străbătut Pământul Vrancei și astăzi prin viața lor îl străbat nu numai fizic ci și spiritual, aflându-se în inima noastră. 

Mulțumesc Înaltpreasfințitului  Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei care prin Înalta sa Binecuvântare a rânduit să intru la Seminarul din Buzău cu cea mai mare medie și să-l termin de asemenea cu cea mai mare medie. Și mai apoi la timpul potrivit să primesc Binecuvântarea cea Înaltă pentru a fi admis la Facultatea de Teologie din București și acum la cele două programe de Master <<Exegeță și Ermeneutică Biblică>> respectiv <<Pastorație și Viață Liturgică>>

Țin să mulțumesc și profesoruilor mei de la seminarul Teologic din Buzău. Părintele Profesor Sava Popa Gheorghe, Director al Seminarului, pe când eram eu elev, care a format sute preoți din Ținutul Vrancei și i-a îndrumat spre Calea Bisericii, spunându-le <<Să fie lumina lumii, sarea pământului și făclii care să nu fie ținute sub obroc>> 

Vreau să mulțumesc Părintelui Gheorghe Lefter, Parohul Bisericii <<Duminica Tuturor Sfinților>>, Părintelui Răzvan Dănilă Parohul Bisericii cu hramurile <<Sfântul Apostol Andrei>>  și <<Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina>>  și Părintelui Poghină, Părinții cu care am făcut practica liturgică în timpul pandemiei. Și oamenii care m-au îndrumat pentru formarea mea la strană. De asemenea îi îndrum și îi sfătuiesc pe tinerii vrânceni să-și asclute, iubească și respecte părinții. Să aprecieze jertfa înaintașilor lor și să aibă credință față de orice lucru care aduce pace și liniște sufletească. Întrucât fără Dumnezeu nu putem face nimic! Și orice succes, mai ales pe plan educațional, științific sau academic se datorează suportului sau ajutorului pe care Dumnezeu ni-l oferă prin oameni aleși.De asemenea îi rog ca nimeni să nu disprețuiască tinerețile lor. Precum spune Sfântul Apostol Pavel. Și să fie pildă celor din jur prin faptele lor, prin cuvintele lor , prin viața lor.Ș i prin modul în care-și arată aprecierea față de cei din jur.”     

Citiți și Mesajul emoționant al mamei vrânceanului, Teodor Alexandru Vulcan transmis chair în ziua desfășurării cursului festiv, ziua când acesta a fost delcarat oficial șeful de promoție 2023 al Facultății de Teologie Ortodoxă din București

Astăzi ai avut cursul festiv, așadar ești absolvent în adevăratul sens al cuvântului.

Felicitări-ȘEF de PROMOȚIE 2019-2023

În poza asta nu se văd nopțile nedormite. Nici toate cărțile pe care le-ai citit și pe care fie ai vrut să le prelungești, fie le-ai lăsat din mână și ți-ai zis că n-o să te apropii de ele. Nu se văd unele frustrări și dezamăgiri. Nu se văd sentimentele de neputință, deziluziile. Nu se văd nici bucuria, freamătul pasiunii, întâlnirea cu oamenii care te-au învățat câte ceva sau care au ascuns în tine câte-o amintire. Nu se văd toate lecțiile din acești 4 ani care au trecut chiar și în spatele ecranelor.

Chiar dacă nu se observă toate lucrurile astea, în cei 4 ani de Teologie au fost multe emoții. Multe trăiri. Sentimente contradictorii. Lucruri bune sau mai puțin bune. Amintiri plăcute sau amintiri mai puțin plăcute. În cei 4 ani de facultate, s-a petrecut ceea ce se petrece mereu: însăși viața, cu fluxul ei continuu, uneori potolit, domol, alteori năvalnic și zbuciumat.

Eu, ca mamă și noi, ca părinți știm că n-a fost ușor. Uneori te-ai chinuit cu tot ce a însemnat viața de student, nu neapărat cu materia de la facultate, cu volumul de cărți pe care a trebuit să le citești, ci în general, cu toate provocările ce ți-au apărut în cale zi de zi și pentru care ai fost nevoit să găsești soluții de unul singur.

Dar ai ajuns aici, la finalul unei etape, și chiar dacă poate n-a fost totul așa cum te-ai gândit la început că o să fie, chiar dacă, în primele zile de facultate, te pierdeai prin București cu Google maps-ul în mână și te simțeai de pe altă planetă, chiar dacă n-a fost ușor, chiar dacă au apărut și impedimente, chiar dacă au fost lucruri care au durut și momente pe care nu ai știut să le gestionezi,ai terminat. Și ai terminat cu bine, deci poți fi mândru și blând cu tine. Și poti să zici că etapa asta din viața ta s-a încheiat cu succes, cu bucurie și, cândva, se va aduna acolo și nostalgia momentelor pe care n-o să mai reușești să le întorci, pe care le-ai trăit, așa că rămâne doar să le porți în tine și să fii recunoscător pentru că ai ajuns în punctul acesta.”

P.S.NU UITA…Vârful unui munte este partea de jos a următorului, deci URCĂ in continuare

Citiți și caracterizarea pe care i-oa face Părintele Vasile Ioana vrânceanului, Teodor Alexandru Vulcan, șeful de promoție 2023 al Facultății de Teologie Ortodoxă din București

Citiți și: 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.