Educație

VIDEO + Foto | Exclusiv! Multe premii la faza națională a Olimpiadei de Meșteșuguri Artistice Tradiționale, pentru elevii vrânceni

Ziarul de Vrancea
25 iul 2023 1821 vizualizări

VIDEO + Foto | Ce premii și la ce secțiuni au obținut elevii vrânceni la faza națională a Olimpiadei de Meșteșuguri Artistice Tradiționale

Faza națională a Olimpiadei de Meșteșuguri Artistice Tradiționale, Sibiu, 2023 tocmai s-a încheiat. S-a desfășurat în perioada 20 – 23 iulie 2023 și a fost cea de a XXVI-a ediție la care au fost prezenți 200 de participanţi (elevi, profesori, promotori culturali și artiști) din 28 de judeţe ale ţării, dar şi din străinătate - Bulgaria, Republica Moldova și Mexic. Nu a fost însă vorba despre un simplu concurs, Olimpiada e un atelier național interactiv în care copii meșteri populari din aproape toate județele țării își demonstrează cu mândrie priceperea, măiestria dar e și un workshop interactiv: concurenții învață unii de la alții, vizitatorii înșiși-evenimentul are loc anual în Muzeul in Aer Liber ASTRA din Sibiu- învață de la concurenți unele dintre tainele meșteșugurilor, dar si povești de viață actuale si trecute legate de aceste meșteșuguri și de cei ce le practică sau le-au practicat în trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat, simboluri și credințe legate de aceste meșteșuguri.

 

Olimpiada e istorie, artă, talent, iubire de patrie și neam.Olimpiada e mândria de a fi român și de a-ți manifesta dragostea față de de neamul tău prin muncă, pricepere, sensibilitate. Olimpiada e o punte între prezent, trecut și viitor; Olimpiada e prietenie, e cunoașterea unor alte domenii ale artei (copiii și profesorii s-au bucurat de spectacole de operetă-în Muzeu- dar și de opera-în Piața Mare a Sibiului.

Olimpiada e o evadare din lumea tehnologiei informației și cunoașterii în lumea cea vie a artei tradiționale românești dar și a artei tradiționale a altor popoare (anul acesta au fost prezenți Mexicul, Bulgaria și Republica Moldova).

Județul Vrancea a fost prezent la Sibiu cu un minunat lot de 11 copii meșteri populari cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani.Cel mai tânăr membru al grupului a fost Ionuț Chirică-Terțiu din Nereju (confecționat podoabe, premiul III), nepot al renumiților meșteri populari vrânceni Lenuța și Șerban Terțiu, acesta din urmă având titlul de TEZAUR UMAN VIU, surioara lui, Ana-Maria (confectionat măști traditionale, premiul I). Tot din Nereju, Marius-Teodor Popa (sculptură în lemn, premiul III) instruit de cunoscutul meșter popular Tudorița Lupașc.

Următorii membri ai lotului sunt de la Școala din Vintileasca și sunt pregătiți de profesoara Stana Georgescu: Mihaela Cazan (încondeiat ouă-premiul I), Teodora Stoian (cusut piese port popular, premiul II), Giani-Marian Noapteș (confecționat opinci, premiul II).

Școala Jitia a adus în lot două eleve pregătite de profesorul Sorin Pantelimon și de meșterul popular Ștefănica Pantelimon: Andruța Mirabela Zamfiroiu (cusut, premiul I) și Simona-Maria Pantelimon (confecționat obiecte de ceremonial, premiul III).

A mai fost prezentă Giulia-Elena Chirițoiu, Școala Gologanu (cusut, premiul I), pregătită de doamna profesor Nicoleta Mazilu.

Nici Focșaniul nu a fost mai prejos și a pus în mod serios umărul la păstrarea și promovarea meșteșugurilor artistice tradiționale românești: Elena Mazere de la Colegiul Național ,,Alexandru Ioan Cuza,, Focșani (mobilier pictat, premiul II) este pregătită de profesorul Octavian Opaiț, iar eleva Maria Marcu de la Clubul Copiilor Focșani (pictură icoane pe lemn, mențiune) este pregătită de profesorul Emil Lazăr.

Suntem mândri că am putut face onoare județului nostru cu un grup talentat și serios de elevi-meșteri populari. <<Patria Mioriței>> merită asta. Copiii au fost primiți cu drag la Sibiu, organizatorii i-au felicitat și le-au mulțumit pentru timpul dăruit meșteșugului artistic tradițional. Cei care ne-au încurajat, care au avut încredere în noi să fie siguri că au făcut o investiție bună. Noi, cei 11 elevi și îndrumătorii lor, le mulțumim!a declarat pentru Ziarul de Vrancea profesoara Stana Georgescu

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.