Educație

Rezultate excepționale pentru elevii pregătiți la biserică, în cadrul proiectului “O şansă pentru fiecare”, pentru al șaselea an la rând

Mihaela Vlădescu
2 sep 2018 16394 vizualizări

Zeci de tineri au reușit și anul acesta rezultate foarte bune la examenul de bacalaureat, devenind apoi studenți ai celor mai bine cotate universități din țară, ca urmare a pregătirii la biserică.

11 profesori care au pregătit gratuit elevii au fost premiați de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

Andra Valentina Botez : „Un om bun nu este niciodată singur sau trist sau urât. Un om bun este acolo când ai nevoie de el, un om bun are inimă pentru oricine.”

A şasea ediţie a proiectului “O şansă pentru fiecare”, iniţiat de preotul Ionel Vrîncianu de la Capela Militară – Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din Focşani şi pus în practică de inimoasa Mihaela Tătaru, s-a încheiat sâmbătă, 1 septembrie, cu un moment festiv în care elevii, împreună cu profesorii voluntari care i-au pregătit pentru examenul de bacalaureat, s-au bucurat de roadele culese ca urmare a unei munci comune. Zeci de elevi s-au pregătit și în acest an în micuța biserică de lemn a Garnizoanei Militare, sub îndrumarea a 11 cadre didactice dedicate profesiei pe care și-au ales-o și pentru care satisfacția morală este mai mai presus de orice bun material.

„Sunt emoționată pentru că atunci când am pornit cu părintele la acest drum nu m-am gândit nicio clipă că o să reușim timp de atâția ani să atragem cadrele didactice care să muncească an de an alături de noi și elevi care ne-au reprezentat cu cinste atât pe noi cât și școlile din care provin pentru că nu putem spune că rezultatul acesta ni se datorează doar nouă, al celor de aici din biserică. Rezultatul acesta este al muncii cadrelor didactice de la clasă, al muncii cadrelor didactice din biserică și al muncii voastre. Dacă voi vă doriți într-adevăr să ajungeți undeva trebuie întotdeauna să munciți. Anul trecut am prezentat prima înscrisă în proiect pentru a șasea ediție. Se numește Botez Andra Valentina și în toată această perioadă a fost alături de mine drept pentru care am decis să îi acord un premiu pentru seriozitate, devotament și implicare în acest proiect educațional. Ea face voluntariat de fiecare dată când este solicitată, învățând faptul că doar ajutând vei fi ajutat. Nimic nu este mai mulțumitor pentru noi decât atunci când acești foști elevi ai noștri vin și ne mulțumesc și, mai mult decât atât, vin și fac voluntariat alături de noi pentru alte generații”, a declarat Mihaela Tătaru.

Cea mai mare medie la examenul de bacalaureat în cele șase ediții ale proiectului

Rezultatele elevilor care s-au pregătit la biserică pentru examenul de bacalaureat sunt și anul acesta foarte bune.

Șefa de promoție este Ana Toma de la Colegiul Național Unirea, care a promovat examenul cu media 9,81- cea mai mare de până acum. Ea a fost urmată de Valeria Georgiana Timo de la Colegiul Unirea – 9,78, de Mioara Drîmbu de la Liceul Pedagogic – 9,46 și de Emilian Teodor Rotaru de la Colegiul Unirea –9,36. Pe discipline, nota cea mai mare - la biologie a fost obținută de Emilian Teodor Rotaru – 9,80, la matematică de Andreea Mirela Stanciu – 9,90, la limba și literatura română de Valeria Georgiana Timo – 9,85, la geografie de Andrei Cârca– 10, la istorie de Sorina Dinu –9,50, iar la fizică de Claudiu Florin Avrămescu –9,30.

Ca urmare a pregătirii temeinice, concretizate în rezultatele de la examenul de bacalaureat, elevii au fost admiși la cele mai bune universități din țară. Astfel, Andra Botez este studentă a Universității de Medicină și Farmacie din Iași, Claudiu Florin Avrămescu este student al Universității Transilvania Brașov - Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor, Valeria Georgiana Timo - Științe ecnomice și administrarea afacerilor București, Ana Toma – Facultatea de Litere din cadrul Universității București, Mirela Stanciu – ASE București, Mioara Drîmbu – Sociologie București,  Marinela Coman – Facultatea de inginerie medicală din cadrul Politehnicii București, Andreea Gavrilescu – Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Diana Ghebuș, Sorina Dinu și Săndel Șohor – toți trei studenți ai Facultății de Geografie din cadrul Universității București, Alexandra Boeru a fost admisă la Politehnica București, Vlad Nicolae Gurea la Facultatea de Business și turism, predare în limba engleză, din cadrul ASE București, Florin Leonard Caragață – Facultatea de kinetoterapie și motricitate specială din Brașov, Elena Morcov Pahoncea –studentă la Facultatea de studii europene speciale la Cluj.

11 cadre didactice au făcut voluntariat 

Profesorii cu ajutorul cărora au fost posibile aceste rezultate sunt: Gina Sava, Aurora Stoian și Elena Manole la limba și literatura română, Anișoara Ariton și Andreea Sâmbotin la matematică, Constanța Giurcan și Nelu Taman la istorie, Aneta Popa și Florin Cristea la geografie, Ioana Mihaela Popescu la fizică și Anca Balosin la biologie.

Tuturor acestora foștii elevi, proaspeți studenți acum, le-au mulțumit pentru contribuția consistentă la devenirea lor. „Sărbătorim reușită noastră la finele unei etape importante care a avut un impact foarte mare asupra noastră. Sunt foarte fericita ca am avut ocazia sa fac pregătire aici deoarece am întâlnit un colectiv minunat, persoane pline de caldura, de dorința de a face bine, iar aceste persoane au fost foarte deschise și intelegatoare și întotdeauna au vrut sa simplifice materia astfel încât sa o putem asimila fără prea multe dificultăți. Fără dumnealor ar fi fost un an mult mai greu și mai stresant. Sunt conștientă de tot ajutorul pe care ni -ați oferit și de cât de mult am muncit și noi elevii și d-stra profesorii. Sper să continue acest proiect ca și mai mulți elevi sa se bucure de aceasta atmosfera frumoasa în care se leagă prietenii noi, se cunosc caractere deosebite,” a precizat Ana Toma, șefa de promoție. Andra Valentina Botez a fost primul elev înscris în acest proiect în ediția cu numărul șase. Acum ea a primit premiul pentru seriozitate, devotament și implicare în acest proiect educațional. „Îi mulțumesc doamnei Tătaru pentru încrederea acordată, profesorilor care au rupt din timpul dumnealor pentru a ne ajuta pe noi, pentru că s-au dedicat și altor copii necunoscuți, care își doresc sa dobândească note cât mari la examenul de bacalaureat, aceasta trăsătura, din punctul meu de vedere, fiind definitorie pentru un profesor care are vocație și care își dorește să ajute. Pentru că un om bun nu este niciodată singur sau trist sau urât. Un om bun este acolo când ai nevoie de el, un om bun are inimă pentru oricine. Urez succes în continuare pentru ca și generațiile viitoare să se bucure de această primire călduroasă pe care o oferă acest locaș de cult și părintele pentru noi, copiii, care doresc să urmeze un drum frumos, drept, lin în dezvoltare fiindcă educația este primul pas către o viața frumoasa și în același timp către Dumnezeu,” a spus Andra Valentina Botez.

Foști beneficiari ai proiectului, debutanți în calitate de dascăli

Unii dintre beneficiarii pregătirii la biserică, în prezent cadre didactice, se întorc în acest proiect schimbând rolurile, pentru a ajuta la rândul lor tinerii care doresc să promoveze exmenul de bacalaureat cu note frumoase.

Un exemplu în acest sens este Alexandru Tănasă, prospăt absolvent al Facultății de matematică din Iași și profesor debutant, de luna aceasta, la Școala Urechești, după ce a promovat examenul de titularizare. „Îmi place să văd evoluția acestui proiect și evoluția elevilor care beneficiază de pregătire aici. Mă bucur foarte mult pentru mediile obținute la bacalaureat. Vă felicit pe toți și cum sunt debutant în învățământ îmi face mare plăcere sa fiu debutant și în acest proiect,” a spus Alexandru Tănasă.

O altă beneficiară a acestui proiect este Alexandra Oana Smărăndoiu, în prezent profesor pentru învățământ primar la Liceul Pedagogic Focșani, care a fost prezentă sâmbătă la momentul festiv mulțumind tuturor pentru sprijinul acordat în devenirea sa.

„Cea mai mare împlinire a mea este conlucrarea cu tinerii”

 „Părintele” acestui proiect, preotul militar Ionel Vrîncianu s-a declarat copleșit de recunoștința beneficiarilor și a anunțat derularea a încă unei ediții. ”A vrut Dumnezeu ca și această zi să fie una deosebită, pentru că mă gândeam că întreaga învățătură a Mântuitorului este sintetizată în două porunci. Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din tot sufletul tău iar pe aproapele tău ca pe tine însuți și cred că dumneavoastră ați împlinit cu vârf și îndesat această poruncă sfântă sau cea mai mare poruncă lăsată Domnul nostru Iisus Hristos și anume de a da din farul cu care Dumnezeu v-a investit încă din tinerețe să împărtășiți tinerilor și celor care au vrut și au avut nevoie ca să primească, într-un moment important al vieții lor, ajutor de la cine trebuie. Este un lucru extraordinar. Cu siguranță, fiind în casa lui Dumnezeu, cum spunea părintele Cleopa, Biserica este tinda Raiului, ca să tinzi spre Rai trebuie să treci prin Biserică. Pregătirea în Biserică, pregătirea în fața acestor icoane care nu sunt decât ferestre către Dumnezeu și ferestre prin care harul lui Dumnezeu se revarsă asupra tinerilor. Dumneavoastră nu ați făcut nimic altceva decât să fiți o prelungire a mâinilor lui Dumnezeu în mijlocul acestor tineri din comunitatea noastră. Sunt copleșit de bucurie și de emoție, în primul rând, pentru că ați venit an de an, de luni până sâmbătă. Ați pomenit de mine iar mă simt înaintea lui Dumnezeu, că nu am făcut nimic, decât am fost o gazdă simplă, uneori mai grăbită alteori mai plăcută având și muncă de birou dar și activități pastorale. Cred că cea mai mare împlinire a mea este conlucrarea cu tinerii”, a afirmat părintele Ionel Vrîncianu.

Profesorii, premiați de Arhiepiscopie

Fundația "Capela militară - Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul", cea care derulează acest proiect, mai are în derulare și alte proiecte destinate tinerilor fără posibilități materiale, după cum a anunțat locotenent - colonel Vasile Roman.

„Dorim să venim în sprijinul dumneavoastră și să vă spunem că ne bucurăm că am reușit să facem o familie din această fundație, derulăm multe proiecte, ne axăm pe multe cazuri sociale, pe educația elevilor, pe promovarea tinerelor talente și vreau să vă mulțumesc deoarece cu ajutorul dumneavoastră noi existăm și putem veni în sprijinul celor care au nevoie. Noi ca structură militară ne-am deschis porțile să venim în sprijinul dumneavoastră. Vreau să mulțumesc acestui colectiv de dascăli care din timpul liber ați venit să ne ajutați, să susțineți acest proiect, doamnei Tătaru care este coordonatorul acestui proiect și sufletul viu al acestui proiect dar și tuturor colegilor mei anonimi, neștiuți care desfășoară multe activități cu sufletul și ne bucurăm că și dumneavoastră vreți să vă întoarceți în rândurile noastre și să ne susțineți în proiecte. Ne bucurăm că vreți să fiți voluntari, că aveți inițiative și prin ideile cu care voi veniți, spre noi, ne putem dezvolta și să ne creștem aria de proiect. Vă mulțumesc tare mult și în numele tuturor colegilor mei, cadre militare vă doresc succes în viață,” a spus locotenent -  colonel Vasile Roman, președintele Fundației "Capela militară- Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul".

Evenimentul festiv de sâmbătă a fost marcat și prin prezența Grupului Vocal Accord, alcătuit din Verona Calmîș, Cristian Gheorghe și Vasile Calmîș, grup vocal cu o bogată activitate artistică, câtecele interpretate de aceștia făcând legătura cu momentul extrem de important pentru Capela Militară - Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, și anume sfințirea acesteia ce a avut loc duminică, în prezența Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. De altfel, profesorii implicați în proiectul “O şansă pentru fiecare” au fost premiați duminică de către acesta.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.