Educație

Manualul de educație fizică nu înlocuiește mișcarea

Mihaela Vlădescu
9 aug 2017 1380 vizualizări

„Parcă prea mulţi se pricep la educaţie, iar profesorul nu”, afirmă ministrul Educaţiei, Liviu Pop. „ Elevii vor face tot ore practice, nu o să avem ore teoretice. Nu o să îi ținem în clasă pe copii și tot pe teren sau în sală se va ține ora de educație fizică și sport”, declară inspectorul de specialitate din cadrul IŞJ Vrancea

Apariția manualelor de educație fizică și sport nu va fi în detrimentul elevilor. Ei vor face tot ore practice, nu teoretice, aşa cum cred unii dintre părinţi. Asigurările sunt date atât de ministrul Educaţiei cât şi de oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, după ce au apărut temeri în rândul unora dintre părinţi că ora de educaţie fizică se va transforma din toamnă în oră teoretică. Manualul de educaţie fizică pentru clasa a V-a, apărut ca urmare a propunerii actualului ministru al Educaţiei, Liviu Pop, cuprinde date despre organizarea activităţilor motrice, dezvoltare fizică armonioasă, deprinderi şi calităţi motrice, date teoretice despre principalele discipline sportive pe care elevii le fac în programa şcolară, dar şi discipline sportive pe care unii profesori de specialitate le abordau mai rar la clasă sau despre comportamente şi atitudini. Manualele nu sunt obligatorii, profesorii fiind cei care vor decide dacă le vor folosi sau nu, a anunţat la Focşani ministrul Educaţiei, Liviu Pop. „Profesorul decide dacă îl va folosi sau nu. Nu părintele. Parcă prea mulţi se pricep la educaţie, iar profesorul nu. Dați-i voie profesorului să decidă ce manual are la clasă. Este trist faptul că din cei 171 de mii de copii în clasa a V-a, doar 1.200 fac sport în ramurile sportive. Asta ar trebui să ne întrebe pe fiecare dintre noi ce facem pentru aceşti copii. În spatele acestui manual stă realitatea crudă. Îmi e şi greu să calculez cât înseamnă 1.200 de copii care se duc către o ramură sportivă, din cei 171 de mii. Aici va trebui să lucrăm mai mult şi avem în programul de guvernare măsuri pentru copii aceştia care trebuie să facă mai mult sport”, a afirmat Liviu Pop. Potrivit acestuia, actualul guvern are în intenţie promovarea unor programe pentru mărirea activităţilor fizice la şcoală ale alevilor. ”Ar fi școala după şcoală, care va conţine minim 30 de minute de sport în fiecare zi, şi nici un program de tip şcoală după şcoală nu se va aproba dacă nu va conţine minim 30 minute de sport în fiecare zi. De asemenea, avem în vedere construcţia de săli de sport şi implicarea autorităţilor locale în construcţia de terenuri de sport. Sunt lucruri pe care le avem prinse în programe de guvernare şi nu putem să construim peste noapte săli de sport,” a mai declarat ministrul.

Manualul – ghid atât pentru dascăli, cât mai ales pentru elevi şi părinţi

Manualul de educaţie fizică şi sport reprezintă un ghid după care se va desfăşura activitatea de la clasă, potrivit inspectorului de specialitate din cadrul IŞJ Vrancea, profesoara Violeta Mincă. Aceasta consideră apariţia manualului ca fiind binevenită, acesta conștientizând elevii de ceea ce înseamnă obiectivele generale ale educației fizice şi cum se menţine sănătatea. ”Profesorii de educație fizică din Vrancea salută decizia Ministerului Educației Naționale privind introducerea manualelor de educație fizică si sport, pentru că și noi suntem în programa de învățământ ca disciplină obligatorie și pentru faptul că și noi ne-am dorit un manual al nostru, un ghid după care să ne desfășurăm întreaga activitate de educație fizică și sport. Sunt multe argumente în favoarea apariției acestor manuale de educație fizică, în primul rînd și pentru faptul că îi obișnuiește pe copii să desfășoare o activitate în aer liber, o activitate științifică până la urmă. De asemenea, trebuie să-i obișnuim pe copii că o viață sănătoasă înseamnă și mișcare, o viață sănătoasă înseamnă organizarea timpului liber în mod corect și sistematic astfel încât toate informațiile care apar în aceste manuale sunt toate benefice pentru ei. Aceste informații o să îi conștientizeze pe copii cu obiectivele noastre, ale educației fizice și sportului, nu ca informații obligatorii, pentru ca nu sunt probe de evaluare din manual. Probele de evaluare vor rămâne cele cunoscute de sute de ani, tot ce este în programa școlară și astfel eu consider că nu îi aglomerează pe elevi”, a declarat Violeta Mincă. Aceasta înlătură teama părinţilor că orele practice s-ar putea transforma în ore teoretice. ”Apariția manualelor de educație fizică și sport nu va fi în detrimentul elevilor. Ei vor face tot ore practice, nu o să avem ore teoretice,  nu o să avem teste. Informațiile vor fi date pe parcursul orelor, deci nu o să îi ținem în clasă pe copii și tot pe teren sau în sală se va ține ora de educație fizică și sport”, a mai precizat inspectorul de educaţie fizică şi sport din cadrul IŞJ Vrancea, Violeta Mincă. Editurile au trimis pe mail ofertele, fiecare cadru didactic de specialitate  alegându-şi manualul după care va lucra. (M.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.